MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Frank Kameny: Η ζωή και το έργο του ακτιβιστή που τιμά το σημερινό doodle της Google

Σήμερα, 2 Ιουνίου, η Google γιορτάζει τον μήνα Pride με ένα doodle, αφιερωμένο σε έναν από τους σημαντικότερους ακτιβιστές της LBGTQ+ κοινότητας, τον Frank Kameny.

Frank Kameny, photo credits: David/Flickr
Frank Kameny, photo credits: David/Flickr
Monopoli Team

Σήμερα, 2 Ιουνίου, η Google γιορτάζει τον μήνα Pride με ένα doodle, αφιερωμένο σε έναν από τους σημαντικότερους ακτιβιστές της LBGTQ+ κοινότητας, τον Frank Kameny.

Ο Kameny αποτέλεσε μία από τις πιο καθοριστικές προσωπικότητες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Ο αγώνας του απέναντι στο αμερικανικό κατεστημένο ενέπνευσε μια νέα περίοδο πολεμικότητας στο αμερικανικό κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Μάλιστα, όταν κατήγγειλε μέσω της δικαστικής οδού την άδικη απόλυσή του λόγω της σεξουαλικότητάς του, η υπόθεση του έγινε η πρώτη διάσημη υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασισμένη στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το doodle της Google για τον Frank Kameny

Το doodle της Google για τον Frank Kameny

Η ζωή του Frank Kameny

Ο Franklin Edward Kameny, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στις 21 Μαϊου το 1925 στην Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το σχολείο το 1941 και τότε σε ηλικία 16 ετών πήγε στο Queens College για να σπουδάσει φυσική.

Πριν προλάβει να τελειώσει με τις σπουδές του, κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελικά το 1948 αποφοίτησε και συνέχισε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, απ’ όπου τελείωσε με ένα μάστερ και ένα διδακτορικό στην αστρονομία.

Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Ουάσινγκτον, όπου για ένα χρόνο δίδαξε αστρονομία στο Πανεπιστήμιο της Georgetown. Το 1957 προσλήφθηκε από την Γεωγραφική Υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού. Τότε ήταν που βίωσε τη διάκριση λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Όταν οι υπεύθυνοι του τον πίεζαν να μιλήσει γι’ αυτό, εκείνος αρνήθηκε. Έτσι, τον απέλυσαν, ενώ το 1958 του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε μελλοντική πρόσληψη από την αμερικανική κυβέρνηση.

Έτσι ξεκίνησε ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας, που μπορεί να μην αποφάνθηκε υπέρ του Frank Kameny, ήταν όμως πολύ σημαντικός, αφού έγινε η πρώτη τέτοια υπόθεση που πήρε τόσο μεγάλη διάσταση, κάνοντας γνωστές σε κάθε άκρη των ΗΠΑ τις διακρίσεις που βιώνουν τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

Το έργο και η κληρονομιά του Frank Kameny

Το 1961, ο Kameny και ο Jack Nichols, συν-ιδρυτής του Mattachine Society στην Γουάσινγκτον, ξεκίνησαν μερικές από τις πρώτες δημόσιες διαδηλώσεις της LGBTQ+ κοινότητας προς τον Λευκό Οίκο. Σε συνεργασία με την αντίστοιχη οργάνωση της Νέας Υόρκης, οι διαδηλώσεις και τα μπλόκα συνεχίστηκαν μέχρι το Πεντάγωνο, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα σημαντικά σημεία, για αυτό που στη συνέχεια ονομάστηκε η Ετήσια Υπενθύμιση για τα Δικαιώματα των Ομοφυλόφιλων.

Παράλληλα, ο Kameny έγραψε στον Πρόεδρο Κένεντι, ζητώντας του να αλλάξει τους νόμους που επιτρέπουν την δίωξη των ομοφυλόφιλων από την κυβέρνηση. Το 1963, προσπάθησε να ανατρέψει τους νόμους περί σοδομισμού -τελικά το νομοσχέδιο που έγραψε ο ίδιος “πέρασε” το 1993. Δούλεψε επίσης, ώστε να αφαιρεθεί η κατηγοριοποίηση της ομοφυλοφιλίας ως ψυχικής νόσου από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση.

Το 1971 έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος που έβαλε υποψηφιότητα για το Αμερικανικό Κονγκρέσο. Όταν έχασε, ίδρυσε το Gay and Lesbian Alliance of Washington, D.C, μία οργάνωση που συνεχίζει μέχρι σίγουρα να πιέζει τον Τύπο και την κυβέρνηση για ίσα δικαιώματα.

Στις 11 Οκτώβριο του 2011, την Εθνική Ημέρα “Coming Out” ο Kameny βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Γουάσινκτον στα 86 του χρόνια, μετά από προβλήματα στην καρδιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλοκαίρι με το Cinobo: Όλες οι νέες ταινίες, οι συλλογές και τα αφιερώματα που έρχονται τον Ιούνιο12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b