MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έμιλι Μπροντέ: Σπάνιο χειρόγραφο με ποιήματά της για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας

Ένα σπάνιο χειρόγραφο 29 ποιημάτων της σπουδαίας λογοτέχνιδος Έμιλι Μπροντέ, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s για το αστρονομικό ποσό των 1,2 εκ. λιρών.

Έμιλι Μπροντέ
Φώτο: Sotheby's
Monopoli Team

Ένα σπάνιο χειρόγραφο με ποιήματα της σπουδαίας λογοτέχνιδος Έμιλι Μπροντέ και διορθώσεις με μολύβι από την αδερφή της Σάρλοτ, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία ως μέρος της «Χαμένης Βιβλιοθήκης» η οποία ήταν μη προσβάσιμη στο κοινό για περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Έμιλι Μπροντέ

Φώτο: Sotheby’s

Το χειρόγραφο

Πρόκειται για το μοναδικό χειρόγραφο που περιέχει μερικά από τα διασημότερα ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ συμπεριλαμβανομένων των «No Coward Soul Is Mine», «The Bluebell» και «The Old Stoic».

Σε αυτό αναφέρθηκε η Σάρλοτ Μπροντέ, το 1850, στην εισαγωγή της για τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», όταν και σημείωσε πως κατά τύχη ανακάλυψε έναν τόμο με στίχους γραμμένους από τον γραφικό χαρακτήρα της αδερφής της Έμιλι: «Το κοίταξα και βρέθηκα προ εκπλήξεως. Κυριεύτηκα από την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται για ένα κοινό ξέσπασμα, ούτε για το είδος ποίησης που γράφουν γενικά οι γυναίκες», έγραψε η Σάρλοτ, «Μου φάνηκαν συμπυκνωμένα, λακωνικά, δυναμικά και ειλικρινή. Στα αυτιά μου είχαν, επίσης, μια παράξενη μουσικότητα. Μελαγχολικά και ανυψωτικά».

Το Sotheby’s περιέγραψε το έγγραφο 29 ποιημάτων της Έμιλι ως «απίστευτα σπάνιο» εκτιμώντας την αξία του ανάμεσα στις £800,000 και τις £1.2 εκ. «Πρόκειται για το πιο σημαντικό χειρόγραφο της Έμιλι Μπροντέ που βγήκε ποτέ στην αγορά και ασφαλώς το πιο σημαντικό με διαφορά που βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη» δήλωσε ο οίκος δημοπρασίας προσθέτοντας: «Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα από την Έμιλι-έγραψε τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και ύστερα έφυγε από τη ζωή χωρίς κανένα ίχνος. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ούτε γράμματά της, καθώς δεν είχε κανέναν για να αλληλογραφήσει».

Φώτο: Sotheby’s

Η ιστορία της συλλογής

Η συλλογή δημιουργήθηκε από τον Arthur Bell Nicholls, τον χήρο της Σάρλοτ, η οποία έζησε περισσότερο από τα πέντε αδέρφια της (έφυγε από τη ζωή το 1855 σε ηλικία 38 ετών). Ο Nicholls πούλησε την πλειονότητα των χειρογράφων της οικογένειας, το 1895, στον περιβόητο βιβλιόφιλο Thomas James Wise. Αργότερα, μερικά από τα πολυτιμότερα αντικείμενα της συλλογής, όπως τα χειρόγραφα ποιήματα της Έμιλι και το αντίτυπο του βιβλίου «A History of British Birds» που απαθανατίστηκε στην «Τζέιν Έιρ», πέρασε στα χέρια των αδερφών Alfred και William Law, οι οποίοι μεγάλωσαν κοντά στο πατρικό της οικογένειας Μπροντέ.

Φώτο: Sotheby’s

Η «Χαμένη Βιβλιοθήκη»

Η βιβλιοθήκη των αδελφών Law στο Honresfield House κατέστη μη προσβάσιμη, ακόμη και στους ακαδημαϊκούς, μετά τον θάνατό τους το 1939. Ανάμεσα στα αποκτήματα της συλλογής  βρίσκεται και ένα αντίτυπο του βιβλίου του Thomas Bewick, με τίτλο «A History of British Birds», στο οποίο περιέχονται εκτενέστατοι σχολιασμοί από τον Αιδεσιμότατο Πάτρικ Μπροντέ, πατέρα της Έμιλι, που αποτυπώνουν μια γλαφυρή εικόνα για την οικογενειακή ζωή τους μέσα από προσωπικές παρατηρήσεις.

Το οικογενειακό αντίτυπο συμπληρώνεται από σκίτσα δημιουργημένα με μολύβι από κάποιο από τα αδέρφια Μπροντέ και θα δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης £30,000 με £50,000. Επιπλέον, θα δημοπρατηθούν μια συλλογή σημειωμάτων ανάμεσα στην Άννα και την Έμιλυ Μπροντέ, συμπεριλαμβανομένου και ενός μικρού σκίτσου των δύο, καθώς και ένα γράμμα της Σάρλοτ Μπροντέ προς τον εκδότη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ σπουδαία Charlotte Bronte & η διαχρονικότητα της «Jane Eyre»12.09.2018

Στη βιβλιοθήκη του Honresfield House ανήκουν, επίσης, χειρόγραφα των Ρόμπερτ Μπερνς και Γουόλτερ Σκοτ, τα οποία θα δοθούν και αυτά για δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s τον Ιούλιο.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b