MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Madelaine Turner: Ένα κινηματογραφικό ταλέντο «γεννιέται» μέσα από το Tik Tok

Στα 27 της χρόνια η Καλιφορνέζα Madelaine Turner μετατρέπει τη σελίδα της στο Tik Tok σε μια στέγη για τις κινηματογραφικές τις δημιουργίες, εμπνευσμένες από τον Γουές Άντερσον, τον Τιμ Μπάρτον και άλλους σπουδαίους σκηνοθέτες.

Art: Caroline Calloway/Ιnterview Magazine
Monopoli Team

Έχει χαρακτηριστεί ως «ο Γουές Άντερσον του Tik Tok», ενώ κάποιοι την αποκαλούν ακόμη και «κινηματογραφική ιδιοφυία» ή «η φωνή της γενιάς της». Ο λόγος για την 27χρονή Madelaine Turner, σεναριογράφο-σκηνοθέτρια, η οποία, μέσα από τη σελίδα της στη δημοφιλή πλατφόρμα, μοιράζεται μαζί μας ταινιάκια μικρού μήκους που έχουν προκαλέσει αίσθηση στους περισσότερους από 380,000 ακολούθους της και έxουν τραβήξει την προσοχή των παραγωγών του Χόλυγουντ.

Τα κινηματογραφικά της βίντεο ακολουθούν την αισθητική σπουδαίων δημιουργών όπως ο Γουές Άντερσον, ο Τιμ Μπάρτον κ.α. Η ίδια σε συνέντευξή της στην αμερικανική Vogue δήλωσε ότι θαυμάζει και εμπνέεται από τους κινηματογραφικούς δημιουργούς που αισθάνονται την «ανάγκη να χρωματίσουν έξω από τις γραμμές», που υιοθετούν μια πιο επιθετική αισθητική, όπως οι Μπονγκ Τζουν-χο, Ζακ Ντεμί, Μπαζ Λούρμαν, Έντγκαρ Ράιτ, Ότομ ντε Ουάιλντ, Μισέλ Γκοντρί, Σπάικ Τζόνζε κ.α.

@madelaineturneri tried to see if I could make this only using things I could find in my apartment. hope you like ! ? #fyp #foryou #wesanderson #film♬ original sound – Madelaine

Ένα κινηματογραφικό ταλέντο «γεννιέται» στο Tik Tok

Τα δημιουργήματά της κατακλύζονται από μιας μορφής νοσταλγία, έξυπνο χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στην pop κουλτούρα. Το πρώτο της viral με τίτλο «The Anderson Guide to Surviving A Global Pandemic», αποτέλεσε μια, εμπνευσμένη από τον διάσημο σκηνοθέτη, ματιά στην καθημερινή ρουτίνα της πανδημίας και ξεπέρασε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τις ένα εκατομμύριο προβολές.  Aκολούθησαν πολυάριθμα υψηλής αισθητικής ταινιάκια, όπως το «Aries Season», εμπνευσμένο από το «The Astrology Album» του Gary Usher.

Σε κάποια υποκύπτει σε μια παρόρμηση να «ζωντανέψει» μαζί στην οθόνη διάφορα τοτέμ της pop κουλτούρας, αναμειγνύοντας και παρωδώντας διαφορετικά είδη μεταξύ τους. Έτσι η Τζέιν Όστιν συναντάει το «Mamma Mia» και το «Mean Girls», το «Twilght» τον «Ψαλιδοχέρι» κ.α. Το θεωρεί έναν τρόπο σύνδεσης με το κοινό της, κάτι σαν ένα «inside joke», για τον λόγο αυτό πολλές φορές δεν αποκαλύπτει τι ακριβώς παρωδεί παρά μόνο στη μέση ή το τέλος του video.

@madelaineturnerEmma Mia ? #parody #janeausten♬ original sound – Madelaine

«Μια διανοούμενη νεαρή συναντά τη γυναικεία ευαισθησία»

Αν και έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε να δημιουργεί, ωστόσο το στυλ και ο τόνος της κινηματογραφικής γραφής της Madelaine Turner έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρος. Η ίδια στην επίσημη ιστοσελίδα της περιγράφει την αισθητική της ως «Μια διανοούμενη νεαρή συναντά τη γυναικεία ευαισθησία».

Συνεπαρμένη από οποιαδήποτε μορφή εξιστόρησης, μας αποκαλύπτει ότι οι ιδέες της συνήθως πηγάζουν από ένα μουσικό κομμάτι: «Πάντα δημιουργούσα μίνι ιστοριούλες στο μυαλό μου, όταν άκουγα μουσική. Και είναι τόσο διασκεδαστικό και δημιουργικό να παίρνουν αυτές οι ιστοριούλες σάρκα και οστά μέσα στους περιορισμούς του διαμερίσματός μου. (…) Απλώς ακούω κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι, μελωδία ή ηχογράφηση και ξαφνικά είναι σαν να βλέπω μπροστά μου το όλο πράγμα να εκτυλίσσεται». 

Για το σκηνικό η Turner χρησιμοποιεί με αρκετή δόση φαντασίας διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο διαμέρισμά της, όπως τραπεζομάντιλα κρεμασμένα στον τοίχο για φόντο, ενώ τα κοστούμια της προέρχονται αποκλειστικά από την γκαρνταρόμπα της, η οποία αποτελείται στην πλειοψηφία από vintage κομμάτια.

@madelaineturnerI’ve waited an entire year to make this ♈️? #aries♬ original sound – Madelaine

Ένα όνειρο που επιτέλους έγινε πραγματικότητα

Όλα αυτά βέβαια για τη Madelaine Turner φαντάζουν ως ένα σουρεαλιστικό όνειρο. Μεγαλωμένη στην Καλιφόρνια, όχι μακριά από το Χόλυγουντ, το να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο υπήρξε στη λίστα επιθυμιών της από μικρό παιδί. Ωστόσο, η περιορισμένη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της και οι μέτριες ακαδημαϊκές της επιδόσεις την απομάκρυναν από αυτό το μονοπάτι.

Αν και τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής της έκανε διάφορες δουλειές και απέκτησε πολυάριθμες δεξιότητες, πότε δεν άφησε εξ’ ολοκλήρου  πίσω την αγάπη της για τον κινηματογράφο. Όπως περιέγραψε στο περιοδικό insider: «Βρήκα κανάλια στο youtube και παρακολούθησα ντοκιμαντέρ τα οποία με τροφοδότησαν με γνώσεις για το αντικείμενο του κινηματογράφου». 

Και έτσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Turner, η οποία εκείνη την περίοδο εργαζόταν από το σπίτι για μια κατασκευαστική εταιρεία, βρήκε χρόνο για να εξερευνήσει τη δημιουργία κινηματογραφικών φιλμ, κάνοντας βιντεάκια για το Tik Tok. Σύντομα η σελίδα της στην πλατφόρμα έγινε πόλος έλξης εκατομμυρίων θεατών και μετατράπηκε σε ένα πορτφόλιο καθώς και σε ένα χώρο όπου μπορούσε να πειραματίζεται περνώντας καλά, δίνοντας τόσο στον εαυτό της όσο και στους άλλους την ευκαιρία να «δραπετεύσουν» από την πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες της εβδομάδας: Σινεμά 2021- Επανεκκίνηση Τώρα12.09.2018

Πλέον η Madelaine Turner απέκτησε ατζέντη ενώ προετοιμάζεται και για διάφορα πρότζεκτ εκτός Tik Tok. Η ίδια σχολιάζει πως η δουλειά της θα χαρακτηρίζεται από ζωηρό διάλογο, μαγικό ρεαλισμό και την παιχνιδιάρικη ενέργεια με την οποία την γνωρίσαμε μέσα από το Tik Tok. «Ο στόχος μου ως δημιουργός είναι να ψυχαγωγώ. Είμαι σίγουρη ότι ως έναν βαθμό θα υπάρχουν και βαθύτερα νοήματα, αλλά προς το παρόν ελπίζω ότι ο κόσμος θα περνάει καλά». 

Πηγή: Insider, Vogue, Interview Magazine.

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b