MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Εθελοντές, η φωνή των αδέσποτων ζώων, καλούν σε βοήθεια

Tο ανεκτίμητο έργο τους στηρίζεται μόνο από λιγοστούς ιδιώτες. Όμως, οι ανάγκες για τη διάσωση των αδέσποτων δεν παύουν ποτέ. Ας γνωρίσουμε το έργο τους κι ας τους στηρίξουμε.

Στέλλα Χαραμή | 04.04.2021

Το ΣΠΑΖ μέσα από τα μάτια της εθελόντριας Φώφης Δημητριάδου

Η δράση του σωματείου

Όταν σχηματιζόταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη Γλυφάδα φιλοζωϊκό σωματείο κανένας από τους γειτονικούς δήμους, δεν είχε αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία. Συνεπώς, τόσο η συμμετοχή όσο και ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων μετρούσε πάνω από 400 μέλη στα πρώτα του βήματα ενώ σήμερα οι ενεργοί εθελοντές της ομάδας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Στην πορεία των χρόνων με τον ΣΠΑΖ “συμμάχησε” και ο δήμος Γλυφάδας.

«Το πρωτόκολλο συυνεργασίας μας με το δήμο είναι περιορισμένου βεληνεκούς και αφορά σε στειρώσεις, εμβολιασμούς και εξετάσεις αίματος» σημειώνει η Φώφη Δημητριάδου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου. «Ωστόσο το μεγαλύτερο έργο, οι διασώσεις, οι μεταφορές, οι υιοθεσίες εξακολουθεί να καλύπτεται από εμάς τους εθελοντές. Καθένας μας δίνει μέρος της ζωής του σε αυτή την προσπάθεια, γιατί καθένας έχει οικογένεια, δουλειά, υποχρεώσεις. Γι’ αυτό και δεν σταματούν να με εκπλήσουν εκείνοι οι άνθρωποι που πιστεύουν πως τα φιλοζωϊκά σωματεία είναι υποχρεωμένα να βοηθήσουν σε κάθε περιστατικό που προκύπτει».

Το μεγαλύτερο έργο, οι διασώσεις, οι μεταφορές, οι υιοθεσίες εξακολουθεί να καλύπτεται από εμάς τους εθελοντές.

Με εξαίρεση τις εγκαταλείψεις και μετά από την εντατική δουλειά τριών και πλέον δεκαετιών, η αδέσποτη ζωή στη Γλυφάδα είναι, σχετικά, ελεγχόμενη. «Σκυλιά έχουν πάψει να γεννιούνται στο δρόμο. Άρα, όσα έρχονται στα χέρια μας είναι αποτέλεσμα εγκατάλειψης. Ο Υμηττός εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή εστία προβλήματος όπου ασυνείδητοι αφήνουν τα ζώα τους γιατί θεωρούν πως είναι ένα τόπος όπου δεν θα μπορέσουν να βρουν τον τρόπο να επιστρέψουν. Από εκεί και πέρα, αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στα αδέσποτα θα πρέπει να εστιάσουμε στις γάτες. Υπολογίζουμε πως περί τις 700 γάτες στειρώνονται κάθε χρόνο από το ΣΠΑΖ και τον δήμο Γλυφάδας».

Αυτή την στιγμή, σε χώρους φιλοξενίας – είτε σε σπίτια εθελοντών είτε σε συνεργαζόμενα καταφύγια – αναμένουν να υιοθετηθούν περί τα 35 ζώα, σκύλοι και γάτες· τα περισσότερα από τα οποία ασθενούν και βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης.

Η αξία της φιλοξενίας

Το προσωρινό σπίτι αναγνωρίζεται από την Φώφη Δημητριάδου ως μια από τις σημαντικότερες φάσεις στη ζωή ενός αδέσποτου ζώου. «Η φιλοξενία είναι μια περίοδος όπου το ζώο αρχίζει να εμπιστεύεται ξανά τους ανθρώπους, να μαθαίνει τη ζωή και τους κανόνες του σπιτιού και τελικά κάνει την υιοθεσία εύκολη. Αν και εμείς είμαστε δύσκολοι στο να δώσουμε τελικά ένα σκυλί. Βρισκόμαστε κοντά στη νέα οικογένεια για μεγάλο διάστημα, τους παρέχουμε σχεδόν πάντα εκπαιδευτή για τα πρώτα κοινά τους βήματα. Δεν ρισκάρουμε να μας επιστραφεί ένα ζώο γιατί αυτή η διαρκής αλλαγή περιβάλλοντος είναι μεγάλο σοκ. Βέβαια, συμβαίνει να δίνουμε σκυλιά για προσωρινή φιλοξενία και να εξελίσσεται σε υιοθεσία. Τις αποκαλούμε αποτυχημένες φιλοξενίες και είναι οι μόνες που μας κάνουν πολύ χαρούμενους!».

Νεογέννητο γατάκι με αναπηρία απομακρύνθηκε από το δρόμο.

Στον καιρό της πανδημίας

Ο φόβος ότι η μετάδοση του ιού σχετίζεται και με τα δεσποζόμενα ζώα έχει οδηγήσει, όπως διαπιστώνει ο ΣΠΑΖ, σε αυξημένο αριθμό εγκαταλείψεων. «Αυτή είναι η πιο μεγάλη πληγή της τελευταίας περιόδου. Ο εγκλεισμός προκαλεί ταραχή στους ανθρώπους ώστε να μην σκέφτονται θετικά ούτε καν για τους ευατούς τους, πόσω μάλλον για τα ζώα τους. Επίσης, η σίτιση των αδεσπότων ήταν μια άλλη απώλεια. Με τα μαγαζιά της εστίασης κλειστά εκατοντάδες γάτες έμειναν νηστικές κι αυτό το κενό έπρεπε να καλυφθεί και πάλι από τους εθελοντές. Εννοείται πως και η ακύρωση των παζαριών μας έχει στερήσει σημαντικούς πόρους. Ευτυχώς, όταν προκύπτουν σοβαρά περιστατικά οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας για βοήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτά τα Χριστούγεννα #SupportLocal: 10+1 ιδέες για χειροποίητα και ιδιαίτερα δώρα12.09.2018

Μια ωραία ιστορία

Πριν από χρόνια, μια δύσκολη διάσωση στα Καλύβια – ενός φοβικού και βαριά άρρωστου σκύλου – θα εξελισσόταν σε μια αξέχαστη εμπειρία για τους εθελοντές του ΣΠΑΖ. Καταρχάς, κανείς δεν πίστευε ότι ο σκύλος αυτός θα επιβίωνε. Αλλά με τη βοήθεια μιας αφοσιωμένης εθελόντριας και μιας εκπαιδεύτριας, το ζώο κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Ακόμα κι έτσι, κανείς δεν το ζητούσε για υιοθεσία. Όμως, κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο.

Και στη άλλη γραμμή βρισκόταν μια γυναίκα από την Αυστρία. Ένα ζευγάρι με τρία ακόμα διασωσμένα σκυλιά στην κατοχή του, επιθυμούσε να το προσθέσει στην οικογένεια. Και έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το πετύχουν: Το ζευγάρι χωρίστηκε προσωρινά προκειμένου να δώσει το χρόνο της εξοικείωσης στο σκυλάκι από την Ελλάδα με το νέο του περιβάλλον. Οι δυο τους έδιναν ραντεβού σε ένα πάρκο, το μόνο μέρος όπου όλα τα σκυλιά της οικογένειας έρχονταν σε επαφή. Χρειάστηκαν δύο μήνες για να βεβαιωθούν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Δύο χρόνια μετά, εξακολουθούν να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο στον ΣΠΑΖ όπου οι έξι τους πια ζουν ευτυχισμένοι.

Αν θέλετε να στηρίξετε το έργο του ΣΠΑΖ μπορείτε
  • Να φιλοξενήσετε ένα ζώο
  • Να γίνετε ενεργός εθελοντής
  • Να γίνεται ετήσιος συνδρομητής
  • Να κάνετε μια μικρή δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό του ΣΠΑΖ

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b