MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
06
ΙΟΥΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ONLINE ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

  Ίδρυμα Θεοχαράκη: Νέα σειρά online διαλέξεων για την τέχνη, το βιβλίο και άλλα

  Το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη διοργανώνει για τον μήνα Απρίλιο σειρά διαδικτυακών διαλέξεων αφιερωμένων στην τέχνη, την ιστορία, το βιβλίο και το θέατρο, με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

  Ίδρυμα Θεοχαράκη
  Monopoli Team

  Γιάννης Μεταξάς | «Τέχνη και Εξουσία» Ίδρυμα Θεοχαράκη

  Το Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων THF ONLINE προσφέρει από τις 2 Απριλίου 2021, μια σειρά διαλέξεων, με τίτλο «Τέχνη και Εξουσία», σε διαλογική συζήτηση με τον Καθηγητή Γιάννη Μεταξά.

  Με αναφορά σε οκτώ ζεύγη από πίνακες διαχρονικής απεύθυνσης η εικαστική πράξη δημοσιοποιεί ό,τι νομίζει πως απειλεί την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αξιοπρέπεια ή και άλλες μοιραζόμενες αξιακές απαιτήσεις.

  Για την ιδιαιτερότητα της προσέγγισης έχει ενδιαφέρον να υπογραμμισθεί ότι:

  «Κάθε ζωγραφικό έργο που έχει εδώ επιλεγεί αντιστοιχεί σε μια πρόκληση που για κάποιο διάστημα κυριαρχεί σε ορισμένη εθνική ή και ευρύτερη πολιτισμική περιοχή. Σπουδάζοντάς το, το έργο, ως παρακείμενο στην πολιτική διαδικασία γεγονός, ποιος ξέρει και για πόσα άλλα θα μάς κάνει ίσως να διερωτηθούμε». 

  Κάποια από τα έργα, βαθύτατα «πολιτικά», υπερβαίνουν τις επικαιρότητες, αλλά και τις χωροχρονικές οριοθετήσεις και προσκαλούν το θεατή σε μια κριτική αμφισβήτηση της κάθε κατεξουσίασης που μάς ασκείται.

  Πρόκειται για μια νέα ομότιτλη προσέγγιση, μεταπτυχιακού χαρακτήρα, ανάλογη προς εκείνη που προσφέρει ο Καθηγητής στις πανεπιστημιακές του διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Στρασβούργο, Βουδαπέστη και αλλού).

  Ο Γιάννης Μεταξάς είναι Vice Président de l’Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences και Professeur émérite et honoraire σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

  Πληροφορίες:
  • 2, 9, 16, 23 Απριλίου 2021
  • 7, 14 Μαΐου 2021
  • 4, 11 Ιουνίου 2021

  Παρασκευή, 18:00-20:00
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Κύκλος 8 διαλέξεων: 70€
  Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιαδρομές -1821: Δωρεάν εφαρμογή για την ανάδειξη του ρόλου της Πελοποννήσου στην Επανάσταση12.09.2018

  Συνεχίζονται: 

  Τάκης Θεοδωρόπουλος | «Παπαρρηγόπουλος ή Μακρυγιάννης» Ίδρυμα Θεοχαράκη

  Ο πρώτος είναι ο αρχιτέκτονας της εθνικής μας συνείδησης. Ο δεύτερος εκφραστής της λαϊκής ψυχής. Αυτές οι δύο αντιλήψεις έχουν δημιουργήσει ένα εσωτερικό ρήγμα στον Νέο Ελληνισμό. Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν. Και πως επηρέασαν την συλλογική μας συμπεριφορά σ’ αυτά τα πρώτα διακόσια χρόνια; Διαβάστε περισσότερα για την διάλεξη εδώ.

  Πληροφορίες
  • 6, 13, 20, 27 Απριλίου 2021
  • 4 Μαΐου 2021

  Τρίτη, 20:00-22:00*
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

  Στέλιος Ράμφος | «Προϊστορία και ιστορία της Παλιγγενεσίας» (A’ μέρος)

  Επετειακή σειρά διαλέξεων από το Ίδρυμα Θεοχαράκη με τον Στέλιου Ράμφου και θέμα τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική ανεξαρτησία και την εμφύλιο-με διαχρονικές επιπτώσεις-αναμέτρηση του μεταβυζαντινού μας πολιτισμού, με τις αντιλήψεις των εξεγερμένων για την ελευθερία.

  Πληροφορίες
  • 7, 14, 21 Απριλίου 2021
  • 5, 12, 19 Μαΐου 2021

  Τετάρτη 18:00-20:00
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Μεμονωμένη διάλεξη: 12€

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Επιστρέφει online με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα12.09.2018

  «Βιβλία που θεμελίωσαν τον πολιτισμό μας» | Οι συγγραφείς Κώστας Κατσουλάρης και Σώτη Τριανταφύλλου παρουσιάζουν θεμελιώδη βιβλία του πολιτισμού μας Online

  Πότε με τη μορφή διάλεξης, πότε με τη μορφή συζήτησης, θα παρουσιάζονται έργα του λόγου που συνδημιούργησαν τον πολιτισμό μας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Εξηγώντας τα βασικά σημεία βιβλίων από την «Τέχνη του πολέμου» του Σουν Τσου μέχρι «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» του Τομά Πικεττύ, θα επιχειρηθεί η ιχνηλάτηση της μεγάλης διαδρομής των ιδεών μέσα στους αιώνες, έτσι όπως τη σημάδεψαν μερικά βιβλία-σταθμοί.

  Στρατηγική, φιλοσοφία, ηθική, βιολογία, ψυχανάλυση, οικονομία, λογοτεχνία. Ποιες ήταν οι ιδέες του Πίκο ντέλλα Μιράντολα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Ποιες ήταν οι ιδέες του Τόμας Χομπς και του Άνταμ Σμιθ για τη φύση του ανθρώπου; Και σε τι διαφωνεί ο Ζαν-Ζακ Ρουσσό; Πώς η μεγάλη λογοτεχνία εντάσσει αυτά τα ζητήματα στους κόσμους που δημιουργεί;

  Σε αυτές τις διαλέξεις του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με ευσύνοπτο και περιεκτικό τρόπο, θα γίνεται λόγος για βιβλία, για συγγραφείς και για το πώς οικοδομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος μέσα από τη μάχη των ιδεών. Οι διαλέξεις θα έχουν τη μορφή ζωντανής συζήτησης ανάμεσα στους δυο συγγραφείς, ενώ στο τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου με το κοινό, μέσω γραπτών ερωτήσεων.

  Οι συναντήσεις του Απριλίου

  Οι δέκα πρώτες συναντήσεις αφορούν έργα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα περίπου. Στους συγκεκριμένους κύκλους διαλέξεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη που θα ακολουθήσουν θα ενταχθούν και κομβικά λογοτεχνικά έργα, καθώς και θεμελιώδη θεωρητικά κείμενα του 20ου αιώνα. Είναι προφανές ότι η επιλογή των βιβλίων αντικατοπτρίζει, ως έναν βαθμό, τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο ομιλητών. Κάθε σημαντικό βιβλίο, άλλωστε, μας οδηγεί αναπόφευκτα σε άλλα σημαντικά βιβλία, σε μια αλυσίδα που δεν έχει τέλος.

  • Λόγος περί της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, 1489 –  Τζοβάνι Πίκο ντέλα Μιράντολα (1/4/2021)
  • Περί της φύσεως του ανθρώπου, 1651 – Τόμας Χομπς (8/4/2021)
  • Η θεωρία των ηθικών συναισθηµάτων, 1759 – Άνταμ Σμιθ (15/4/2021)
  • Το κοινωνικό συµβόλαιο, 1762 – Ζαν Ζακ Ρουσσώ (22/4/2021)
  • Δοκίµιο για την αρχή του πληθυσµού, 1798 – Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους (6/5/2021)
  • Η δηµοκρατία στην Αµερική, 1835-40 – Αλεξίς-Σαρλ-Ανρί Κλερέλ ντε Τοκβίλ (13/5/2021)
  • Η καταγωγή των ειδών, 1859 – Κάρολος Δαρίνος (20/5/2021)

  Πληροφορίες
  • 1, 8, 15, 22 Απριλίου 2021
  • 6, 13, 20 Μαΐου 2021

  Πέμπτη, 18:00-20:00
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Μεμονωμένο εισιτήριο: 12€

  Χάρις Συμεωνίδου | «Ιστορία Θεάτρου»

  Οι ρίζες του θεάτρου φθάνουν πολύ πίσω στον χρόνο, στις θρησκευτικές τελετουργίες των πρώτων κοινωνιών. Ωστόσο, στην Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού, η πρώτη μεγάλη θεατρική εποχή συναντάται στην Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ.. Στο σεμινάριο αυτό του Ιδρύματος Θεοχαράκη θα παρουσιαστεί η ιστορία του θεάτρου, από τη γέννησή του έως και τη σύγχρονη εποχή.

  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία: από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή στον Ευρυπίδη και στον Αριστοφάνη, με την ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που εκφράζουν τα έργα τους και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κάθε έργο.

  Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι εξής ενότητες θεάτρου: Ρωμαϊκό, Μεσαιωνικό, της Ιταλικής Αναγέννησης, Κομμέντια ντελ Άρτε, Ελισαβετιανό, του Χρυσού Αιώνα της Ισπανίας και της Γαλλίας, Αγγλικό της Παλινόρθωσης, της Γερμανίας του 18ου αιώνα, της Γαλλίας πριν τη Γαλλική Επανάσταση, του 19ου αιώνα, των Ιδεών, Σύγχρονο ξένο και ελληνικό θέατρο.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑCOSMOTE TV: Απρίλιος με πρεμιέρες και νέους κύκλους σειρών12.09.2018

  Πληροφορίες
  • 5, 12, 19 Απριλίου 2021

  Δευτέρα, 18:00-20:00
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

  Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ