MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Επιστρέφει online με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα

Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει διαδικτυακά με συναρπαστικές ταινίες, αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, συζητήσεις και ιδιαίτερους προσκεκλημένους.

Η οπτική ταυτότητα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Η οπτική ταυτότητα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Μετά από ένα χρόνο απουσίας εξαιτίας της πανδημίας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει φέτος διαδικτυακά, για να “ανταμώσει” ξανά με το κοινό του και να γορτάσει τα 21α γενέθλιά του.

Αυτή η αναγκαστική απουσία ενέπνευσε και την επιστροφή του Φεστιβάλ, που φέτος θα έχει ως θέμα την “αντάμωση”. Τόσο η εικαστική δουλειά του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου στο τρέιλερ, όσο και το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχουν εμπνευστεί από αυτό ακριβώς το θέμα.

Η αφίσα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η αφίσα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική πηγή έμπνευσης για το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο θα γιορτάσει και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μέσα από ένα αφιέρωμα με τίτλο “Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις”.

Από τις 6 ως τις 14 Απριλίου 2021, λοιπόν, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μάς προσκαλεί σε ένα ψηφιακό ταξίδι στην 7η Τέχνη, μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών και συναντήσεων με τους δημιουργούς γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών.

Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, σινεφίλ από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις ταινίες του φεστιβάλ, οι οποίες θα προβληθούν online στο cinema.ifg.gr.

Ως αρωγοί της κινηματογραφικής αίθουσας, όμως, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ελπίζουν το καλοκαίρι να επιστρέψουν και στα θερινά σινεμά για προβολές των ταινιών του προγράμματος στη μεγάλη οθόνη.

Το πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Διαγωνιστικό Τμήμα επιτρέπει στο κοινό να δει σε πρώτη προβολή ταινίες, παρουσία των συντελεστών, ενώ το Πανόραμα παρουσιάζει όλη τη γκάμα του γαλλόφωνου κινηματογράφου, μια μοναδική ευκαιρία να δει κανείς αυτές τις ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει και το Νεανικό τμήμα, για τους μικρότερους φεστιβαλικούς φίλους μας, μια Carte Blanche στο Champs-Élysées Film Festival, τις Ειδικές Προβολές, καθώς και ένα θεματικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Με εξαίρεση τις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος, που θα είναι διαθέσιμες από την πρεμιέρα τους και για 48 ώρες με εισιτήριο των 4€, όλες οι υπόλοιπες ταινίες θα είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στην τιμή των 3€. Για συγκεκριμένες ταινίες θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός πακέτων εισιτηρίων. Για κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμα 300-500 εισιτήρια, ενώ από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τη θέαση (πατώντας play), θα έχετε 48 ώρες για την ολοκλήρωσή της.

Διαγωνιστικό Τμήμα

Το Φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα θα φιλοξενήσει τρεις ταινίες σε αβάν πρεμιέρ στην Ελλάδα.

Ένας γιός του Mehdi M. Barsaoui

Ο Farès και η Meriem αποτελούν μαζί με τον γιο τους Aziz, μια μοντέρνα ευκατάστατη τυνησιακή οικογένεια. Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο νότο της Τυνησίας, το αυτοκίνητο τους γίνεται στόχος μιας τρομοκρατικής επίθεσης και ο δεκάχρονος γιος τους τραυματίζεται σοβαρά. Ξεκινά για το ζευγάρι ένας ξέφρενος αγώνας για να σώσουν τον Aziz, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με αβάσταχτα διλήμματα.

Περισσότερες πληροροφίες για την ταινία εδώ.

Καλοκαίρι του ’85 του François Ozon

Το καλοκαίρι των 16 χρόνων του, ο Alexis, κατά την διάρκεια μιας εκδρομής με σκάφος στην θάλασσα, στις ακτές της Νορμανδίας, γλιτώνει το ναυάγιο χάρη στην ηρωική επέμβαση του 18 χρονου David. Ο Alexis μόλις γνώρισε τον φίλο των ονείρων του. Αλλά θα κρατήσει άραγε το όνειρο περισσότερο από ένα καλοκαίρι; Το καλοκαίρι του ’85.

Περισσότερες πληροροφίες για την ταινία εδώ.

Ταινία Έναρξης: Ντε Γκωλ του Gabriel Le Bomin

1940. Ο De Gaulle αντιτάσσεται στον Pétain καθώς επιθυμεί να συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Στο Colombey, η γυναίκα του Yvonne και η οικογένεια του αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς μέχρι την Βρετάνη. Καθώς η ανακωχή πλησιάζει, ο De Gaulle αποφασίζει να φύγει στο Λονδίνο, όπου ο Churchill, που γίνεται σύμμαχός του, του επιτρέπει να εκφωνήσει λόγο στο BBC, στις 18 Ιουνίου.

Περισσότερες πληροροφίες για την ταινία εδώ.

Οι παραπάνω ταινίες διαγωνιζονται για το Βραβείο Κοινού FISCHER και το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής ΟΠΑΝΔΑ.

Πανόραμα
Θαλασσοθεραπεία στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Θαλασσοθεραπεία στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενότητα του φεστιβάλ που περιλαμβάνει 18 ταινίες, σε συνεργασία με γαλλόφωνες πρεσβείες της Ελλάδας. Όλες οι ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.

  • Παράφορη Ζωή
  • Ένας Χτύπος Μακριά
  • Felicita
  • Το Κορίτσι με το Βραχιόλι
  • Ασημένιο Πνεύμα
  • Τα Αρώματα
  • Έκθαμβοι
  • Τα Προσχήματα
  • Louloute
  • Νοτρ Νταμ
  • Θαλασσοθεραπεία
  • Διαγραφή Ιστορικού
  • Κορίτσια της Πιάτσας
  • Πέρα από τον Ορίζοντα
  • Kuessipan
  • Αύριο περνάω Απέναντι
  • Κάθαρσις
  • Τα Σωματίδια

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες εδώ.

Νεανικό Πρόγραμμα
"Καλάμιτι, το Κορίτσι της Συμφοράς" στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

“Καλάμιτι, το Κορίτσι της Συμφοράς” στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Νεανικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους θα περιλαμβάνει την ταινία animation, “Καλάμιτι, το Κορίτσι της Συμφοράς”, ένα πρόγραμμα 4 ταινιών μικρού μήκους για παιδιά άνω των 14 ετών και την ταινία “Γίνε άντρας!” για ηλικίες άνω των 15 ετών.

Λευκή Κάρτα στο Champs-Élysées Film Festival

Το Champs-Élysées Film Festival γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια του φεστιβάλ και μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε 4 ταινίες που έκανα πρεμιέρα στο φημισμένο φεστιβάλ.

Η Ακαδημία της Ευτυχίας

Αποφασισμένες να βρουν την αδερφή ψυχή τους, η Lily και η Dominique ταξιδεύουν στην ηλιόλουστη Κροατία για την ετήσια καλοκαιρινή κατασκήνωση που διοργανώνει ο Raël. Μεταξύ των εργαστηρίων αφύπνισης, διαλογισμού και αναζήτησης της ευτυχίας, οι δύο νεαρές γυναίκες ανταγωνίζονται για τη προσοχή ενός επιτυχημένου τραγουδιστή, τον Arnaud Fleurent-Didier. Διαθέσιμη από τις 6 έως τις 14 Απριλίου

Ετών Δεκατεσσάρων

Καλοκαίρι του 1988, στην Κορσική. Η δεκατετράχρονη Vanina κάνει εφηβικές τρέλες μαζί με τη ξαδέρφη και τη δεκαεξάχρονη αδερφή της. Οι έφηβες βγαίνουν στα κλεφτά για να χορέψουν και να συναντήσουν αγόρια, στη μοναδική ντισκοτέκ της περιοχής. Για να φτάσουν στο κέντρο διασκέδασης περπατούν κατά μήκος της εθνικής, μέσα από άγρια μονοπάτια, διασχίζουν το πέρασμα του Venaco κάτω από τον έναστρο ουρανό, μια διαδρομή εννέα χιλιομέτρων με τα πόδια.Διαθέσιμη μαζί με τη ταινία “Ντανιέλ, το ξύπνημα της άνοιξης”, από τις 6 έως τις 14 Απριλίου 2020.

Παραμύθια του Ιούλη

To Παρίσι και τα προάστιά του. Πέντε κορίτσια, πέντε αγόρια. Δύο ιστορίες. Μια καλοκαιρινή μέρα. Μέρος πρώτο – Η κυριακάτικη φίλη: Η Milena και η Lucie, δύο συναδέλφισσες, θέλοντας να επωφεληθούν από την ηλιόλουστη Κυριακή, πάνε για μπάνιο στο κέντρο αναψυχής του Cergy-Pontoise. Η συνάντησή τους με έναν ενοχλητικό φύλακα θέτει σε κίνδυνο τη πρόσφατη φιλία τους.

Μέρος δεύτερο – Η Hanne και η εθνική εορτή: Ενώ οι εορτασμοί της 14ης Ιουλίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η Hanne, μια φοιτήτρια από τη Νορβηγία, φλερτάρει με τρεις άντρες διαδοχικά. Τρεις συναντήσεις στη Φοιτητική Εστία, μέχρι να ξημερώσει.

Διαθέσιμη από τις 6 έως τις 14 Απριλίου 2020.

Ντάνιελ, το Ξύπνημα της Άνοιξης

Καθώς η τάξη του προετοιμάζεται για την παράσταση του τέλους της σχολικής χρονιάς, ο δεκάχρονος Daniel περιπλανιέται στους διαδρόμους του σχολείου. Στα αποδυτήρια, αιφνιδιάζει την Marthe και από εκείνη τη στιγμή δημιουργείται ένας νέος δεσμός μεταξύ των δύο παιδιών.Διαθέσιμη μαζί με τη ταινία “Ετών δεκατεσσάρων”, από τις 6 έως τις 14 Απριλίου 2020.

Αφιέρωμα: Ελλάδα-Γαλλία Κινηματογραφικές Συναντήσεις

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών.

Το αφιέρωμα αυτό ξεκινά επίσημα στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Το πλήρες πρόγραμμα δράσεων του αφιερώματος «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις» θα παρουσιαστεί σύντομα στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης.

Οι ταινίες που επέλεξαν οι 8 Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες:
Le Mépris (Η περιφρόνηση), του Jean-Luc Godard στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Le Mépris (Η περιφρόνηση), του Jean-Luc Godard στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

  • Η Στέλλα Θεωδοράκη επέλεξε την ταινία Le Mépris (Η περιφρόνηση), του Jean-Luc Godard
  • Ο Σύλλας Τζουμέρκας επέλεξε την ταινία L’inconnu du lac (Ο άγνωστος της λίμνης), του Alain Guiraudie
  • Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέλεξε την ταινία À nos amours (Στους έρωτές μας), του Maurice Pialat.
  • Η Εύα Στεφανή επέλεξε την ταινία Au hasard Balthazar (Στην τύχη ο Μπαλταζάρ), του Robert Bresson.
  • Ο Πάνος Κούτρας επέλεξε την ταινία Mouchette, του Robert Bresson.
  • Η Ευαγγελία Κρανιώτη επέλεξε την ταινία La Jetée (Σταθμός αποχαιρετισμού), του Chris Marker
  • Ο Χρήστος Νίκου επέλεξε την ταινία Les Amants du Pont-Neuf (Οι Εραστές της Γέφυρας), του Leos Carax.
  • Ο Γιάννης Οικονομίδης επέλεξε την ταινία J’embrasse pas (Δεν φιλώ… στο στόμα), του André Téchiné

Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές των ταινιών του αφιερώματος εδώ.

Πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων και οι Προσκεκλημένοι

Τρίτη 06/04
21:00 Τελετή έναρξης + Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας De Gaulle / Ντε Γκωλ Παρουσία του Gabriel Le Bomin (σκηνοθέτης) και του Lambert Wilson (ηθοποιός)

Τετάρτη 07/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Les Éblouis / Έκθαμβοι Παρουσία της Sarah Suco (σκηνοθέτις) και της Camille Cottin (ηθοποιός)

Πέμπτη 08/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Un fils / Ένας γιος Παρουσία του Mehdi Barsaoui (σκηνοθέτης)
21:00 Συνάντηση με την ομάδα του Champs-Élysées Film Festival

Παρασκευή 09/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Les Parfums / Αρώματα Παρουσία του Grégory Magne (σκηνοθέτης) και του Grégory Montel (ηθοποιός)

Σάββατο 10/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Été 85 / Καλοκαίρι του ’85 Παρουσία του François Ozon (σκηνοθέτης)
21:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Les Apparences / Τα προσχήματα Παρουσία του Marc Fitoussi (σκηνοθέτης)

Κυριακή 11/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Effacer l’historique / Διαγραφή ιστορικού Παρουσία του Denis Podalydès (ηθοποιός)

Δευτέρα 12/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Notre Dame / Νοτρ Νταμ Παρουσία της Valérie Donzelli (σκηνοθέτις)
21:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας La fille au bracelet / Το κορίτσι με το βραχιόλι Παρουσία του Stéphane Demoustier (σκηνοθέτης)

Τρίτη 13/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας À cœur battant / Ένας χτύπος μακριά Παρουσία της Keren Ben Rafael (σκηνοθέτις)

Τετάρτη 14/04
20:00 Απονομή των βραβείων

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b