MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
DESIGN

200 χρόνια από την Επανάσταση: Σχεδιαστές τιμούν την επέτειο με ξεχωριστές συλλεκτικές δημιουργίες

Από συλλεκτικά αντικείμενα, μέχρι limited συλλογές ρούχων και παπουτσιών, η μεγάλη επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, έγινε αφορμή για έμπνευση και δημιουργία.

© Superga x Konstantin Kakanias, Kalogirou
Monopoli Team

Οι εορτασμοί για τη 200ετή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση κορυφώνονται σήμερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, της εθνικής γιορτής που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και ιστορικής μνήμης όπου τιμάται ένα σπουδαίο κεφάλαιο τόσο για την ιστορία του έθνους μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης.

Φυσικά, μεγάλη ημέρα αυτή της επετείου γιορτάζεται όχι μόνο με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεματικών εκθέσεων, εκδηλώσεων και δράσεων, αλλά και με την κυκλοφορία συλλεκτικών ειδών με συμβολικό χαρακτήρα. Παράλληλα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη με έντονη παρουσία της ελληνικής διασποράς, εμβληματικά μνημεία θα φωτιστούν με μπλε και λευκό χρώμα, για να τιμήσουν τη σημαντική αυτή επέτειο!

Από ειδικά σχεδιασμένα αντικείμενα, μέχρι ξεχωριστά μαντήλια, φούστες και παπούτσια – τα επετειακά είδη που κυκλοφορούν είναι πραγματικά μοναδικά και εκπέμπουν πρωτοτυπία και κομψότητα, ενώ αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από μια υπενθύμιση του διαρκούς πολιτιστικού αντίκτυπου της Επανάστασης · ενσαρκώνουν τη δημιουργικότητα και τη δυναμική των σύγχρονων καλλιτεχνών και σχεδιαστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλευθερία: Ο οίκος Hermès τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με ένα συλλεκτικό μαντήλι12.09.2018

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες δημιουργίες που είναι εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση.

Ελευθερία: Το συλλεκτικό μαντήλι του οίκου Hermès

© Hermès

Ο οίκος Hermès δημιούργησε ένα συλλεκτικό μαντήλι ως φόρο τιμής στην σημαντική επέτειο. Στο μεταξωτό μαντήλι, που είναι περιορισμένης έκδοσης, περιλαμβάνονται ζωγραφισμένα στο χέρι τοπία εμπνευσμένα από την Ελλάδα – από την ύπαιθρο της Πελοποννήσου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Πάνω στο μαντήλι διαγράφεται η λέξη «Ελευθερία».

Το μαντήλι σχεδίασε ο Έλληνας καλλιτέχνης Ηλίας Καφούρος, ο οποίος εξήγησε ότι το σχέδιο λειτουργεί σαν αντανάκλαση της έννοιας της ελευθερίας, την οποία έβλεπε συχνά σαν δεδομένη, αλλά και της πραγματικής ουσίας της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.

Το μαντήλι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021. O Οίκος Hermès θα διαθέτει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».

Πάθος για ελευθερία: To limited edition σχέδιο της Superga x Konstantin Kakanias

© Superga x Konstantin Kakanias, Kalogirou

Το brand KALOGIROU συμμετέχει στους εορτασμούς για την επέτειο, πραγματοποιώντας μια μοναδική συνεργασία με το ιταλικό brand Superga και τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά, δημιουργώντας ένα limited edition σχέδιο, με την εικαστική υπογραφή του καλλιτέχνη.

Γι΄αυτό το σχέδιο, το ανατρεπτικό alter ego που έχει δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, η κυρία Τεπενδρή, μεταμορφώνεται σε ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, με πάθος, δυναμισμό και αποφασιστικότητα – διαχρονικές αξίες που χαρακτήριζαν τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία.

Το limited edition σχέδιο Superga X Konstantin Kakanias αποτελείται από 200 αριθμημένα κομμάτια, ανδρικά και γυναικεία, τα οποία είναι διαθέσιμα διεθνώς αποκλειστικά από τα καταστήματα KALOGIROU.

1821 Pouch: Το επετειακό πουγκί από το brand Callista

© Callista Crafts

Με αφορμή τη μεγάλη επέτειο το ελληνικό brand Callista Crafts λανσάρει το το 1821 Pouch, ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο πουγκί εμπνευσμένο από την…παραδοσιακή φουστανέλα. «Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποκωδικοποιώ την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και σχεδιάζω αυτό το πουγκί χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο ανάποδο φέσι σαν βάση του και το στολίζω με δερμάτινη φουστανέλα και φούντες του τσαρουχιού», αναφέρει η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου, Creative Director του brand.

Κάθε πουγκί είναι κατασκευασμένο από πολυτελές δέρμα, ενώ είναι διακοσμημένο με χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία, δια χειρός της ιστορικής Νηματουργίας Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.).

The Benaki Shop X Daphne Leon: Η συλλογή κεραμικών της Δάφνης Λέων για το Μουσείο Μπενάκη

Marios Sagias © Daphne Leon.

Το Μουσείο Μπενάκη ανέθεσε στην Ελληνίδα κεραμίστρια Δάφνη Λέων να δημιουργήσει μια σειρά αντικειμένων με αφορμή τον εορτασμό της διακοσαετίας από την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι η Δάφνη Λέων, αντλώντας έμπνευση από την ιστορική εικονογραφία της εποχής δημιούργησε μια ξεχωριστή συλλογή από χειροποίητα και ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά πιάτα, με μια αισθητική που χαρακτηρίζεται από ματ υφές και λευκή παλέτα χρωμάτων.

Γνωστά επαναστατικά εμβλήματα όπως σπαθιά, σημαίες και άλλα σχεδιάζονται ως ανάγλυφα πάνω στα πιάτα. Η συλλογή Benaki Shop X Daphne Leon βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη με την ευκαιρία της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά».

1821: Η συλλογή της Άνοιξης-Καλοκαίρι 2021 του brand Zeus + Δione

© Zeus & Dione

O Ελληνοαυστριακός σχεδιαστής μόδας και Creative Director του Zeus + Δione, Marios Schwab, αφιερώνει τη νέα συλλογή της Άνοιξης-Καλοκαίρι 2021 στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αντλώντας έμπνευση από την κουλτούρα και τις ρίζες μας δημιουργεί μία ξεχωριστή συλλογή.

Γνωστός για τη μινιμαλιστική του αισθητική ο Marios Schwab «παντρεύει» την κλασική απλότητα και την σύγχρονη πολυπλοκότητα του brand με το φολκλόρ στοιχείο της Επανάστασης, δημιουργώντας ένα αριστοκρατικό αποτέλεσμα. Το φόρεμα Hellas εμπνέεται από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, τα ανοιχτά μανίκια που βλέπουμε στις στολές των Ευζώνων ενσωματώνονται σε σακάκια και φορέματα, ενώ ο όγκος της φουστανέλας με τις 400 πιέτες αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία της φούστας Toska.

Την ίδια στιγμή το Zeus + Δione συνεργάζεται με την Ancient Greek Sandals στη δημιουργία σειράς σανδαλιών, εμπνευσμένων από τα τσαρούχια.

Ελευθερία ή Θάνατος: H limited συλλογή του Νίκου Παρασκευάκη για το 2112

Ο σχεδιαστής Νίκος Παρασκευάκης, κατά τη διάρκεια του lockdown δημιούργησε μία streetwear σειρά ρούχων, υπό τον τίτλο 2112. Συγκεκριμένα, για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το brand κυκλοφόρησε έναν περιορισμένο αριθμό φούτερ με τυπωμένη πάνω τους τη φράση «Ελευθερία ή Θάνατος», το εθνικό σύνθημα που διαδόθηκε μέσω των ελληνικών τραγουδιών της αντίστασης που τροφοδότησαν την επανάσταση.

Κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι και σε συμβολικό μαύρο χρώμα, τα φούτερ συνδυάζουν την cool διάθεση του brand Sneakaces του Νίκου Παρασκευάκη με την αίσθηση της υπερηφάνειας.

Με πληροφορίες από το yatzer.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMegaron Online: Μια σπάνια εκδοχή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» με αφορμή την 25η Μαρτίου12.09.2018

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b