MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Να κάψουμε τον φόβο: Φεμινιστικό μανιφέστο των LASTESIS κυκλοφορεί σε 52 χώρες του πλανήτη

Το 2019, 4 Χιλιανές έγραψαν ένα τραγούδι, «O Βιαστής Είσαι Εσύ» που καθιερώθηκε διεθνώς ως ο νέος φεμινιστικός ύμνος. Τώρα, οι LASTESIS, κυκλοφορούν σε 52 χώρες του πλανήτη το φεμινιστικό μανιφέστο «Να κάψουμε τον φόβο».

Να κάψουμε τον φόβο
Monopoli Team

Οι LASTESIS, η φεμινιστική κολεκτίβα των Χιλιανών καλλιτεχνών που ενέπνευσε το 2019, τις γυναίκες όλου του πλανήτη να βγουν στους δρόμους και να ερμηνεύσουν με δεμένα τα μάτια την performance «Ένας βιαστής στον δρόμο σου» κυκλοφορούν τώρα ταυτόχρονα, σε 52 χώρες του κόσμου, ένα κείμενο με τίτλο: «Να Κάψουμε τον Φόβο». Πρόκειται για ένα φεμινιστικό μανιφέστο που μέσω της τέχνης κατακεραυνώνει την καθημερινή πατριαρχία: «Η ανατροπή που βυθίζεται στην ομορφιά είναι επανάσταση».

LASTESIS

Οι LASTESIS ερμηνεύουν το «Ένας βιαστής στον δρόμο σου» σε πορεία γυναικών στην Ουάσινγκτον

Λίγα λόγια για τις LASTESIS

Η ομάδα LASTESIS αποτελείται από 4 γυναίκες εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνιδες με έδρα το Βαλπαραΐσο (Χιλή). Πρόκειται για τις Δάφνε Βαλδές, Πάουλα Κομέτα, Σίμπιλα Σοταμαγιόρ και Λέα Κάσερες που το 2018 έφτιαξαν αυτή την κολεκτίβα, για να διαδώσουν μέσα από το θέατρο, το κολλάζ και την περφόρμανς, τις φεμινιστικές ακαδημαϊκές θεωρίες. «Αυτή η επιθυμία γεννιέται από την έλλειψη πρόσβασης στα κανάλια της υπάρχουσας εκπαίδευσης», εξηγούν στο βιβλίο τους. «Η τέχνη είναι το μετερίζι της πάλης και της αντίστασης που επιλέγουμε».
*Η ομάδα LASTESIS: Δάφνε Βαλδές, Πάουλα Κομέτα, Σίμπιλα Σοταμαγιόρ και Λέα Κάσερες.

Να κάψουμε τον φόβο

Το εξώφυλλο του βιβλίου: «Να Κάψουμε τον Φόβο»

«Να Κάψουμε τον Φόβο»: Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μεταξύ των ακαδημαϊκών του βιβλίου βρίσκονται η Ιταλίδα Σίλβια Φεντερίτσι (που γράφει για τη σχέση πατριαρχίας-καπιταλισμού), η Αμερικανή Judith Butler (διάσημη για τη δουλειά της στη θεωρία queer και gender performance), και η Αργεντινή Rita Segatο, η οποία επικεντρώνεται στην κρατική βία κατά των γυναικών. Από την τελευταία προέρχεται και η performance των LASTESIS «Ένας βιαστής στον δρόμο σου», τον Νοέμβριο του 2019, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων στη Χιλή κατά της ανισότητας. «Το κράτος καταπιεστής είναι ο άντρας, ο βιαστής», λέει ένας από τους στίχους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, οι καραμπινιέροι, οι οποίοι διακρίνονται για τις κατασταλτικές τους μεθόδους, μήνυσαν τη συλλογικότητα LASTESIS για «απειλές κατά του θεσμού, υπονόμευση των αρχών και υποκίνηση σε πράξεις μίσους και βίας». Αυτό προκάλεσε ένα κύμα γυναικείας αγανάκτησης διεθνώς. Σε λίγες μέρες, σε περισσότερες από 50 χώρες γυναίκες εκατέρωθεν του Ατλαντικού, από την πόλη του Μεξικού, την Μπογκοτά, την Κωνσταντινούπολη ή το Παρίσι οικειοποιήθηκαν αυτά τα συνθήματα, και οι  LASTESIS μετατράπηκαν σε global symbol. To 2020, το περιοδικό Time τις συμπεριέλαβε μεταξύ των 100 πλέον επιδραστικών προσωπικοτήτων.

Και μια a la prima vista μετάφραση του ύμνου τους:

«El Violador Eres Tú» («Ο Βιαστής Είσαι Εσύ»)

«Η Πατριαρχία είναι o δικαστής
μας κρίνει επειδή γεννηθήκαμε
και η τιμωρία μας, η Βία που δεν βλέπετε.

Η Γυναικοκτονία.
Η Ατιμωρησία του θύτη.
Η Εξαφάνιση.
Ο Βιασμός.

Και το σφάλμα δεν ήταν δικό μου,
Ούτε πού ήμουν, ούτε τι φορούσα
Ο Βιαστής Είσαι Εσύ».         

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAnna, Soror: Ο ίλιγγος της απόλυτης ένωσης. Της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b