MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  WEBINAR

  Βήματα Αιώνων: Σειρά online σεμιναρίων χορού και πολιτισμού με τον Γιάννη Μεγαλακάκη

  Ο Γιάννης Μεγαλακάκης διοργανώνει, από τις 28 Φεβρουαρίου 2021, τη σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων χορού και πολιτισμού «Βήματα Αιώνων», με στόχο τη διάδοση και την κατανόηση του κρητικού πολιτισμού.

  Monopoli Team

  Αυτή την περίοδο, ο Γιάννης Μεγαλακάκης συνεχίζει να ενημερώνει μέσω live streaming το κοινό, παραδίδοντας μαθήματα παραδοσιακών κρητικών χορών και εξιστορώντας αληθινές ιστορίες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή μέσα από την εκτεταμένη έρευνα του αλλά και απευθείας από τους γηραιότερους Κρητικούς. Οι διαλέξεις – διδασκαλία κρητικών χορών ξεκινούν την 28η Φεβρουαρίου, όπου από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 ο Γιάννης Μεγαλακάκης θα παρουσίασει την ομιλία του με τίτλο: «Βήματα Αιώνων».

  «Βήματα Αιώνων»: Λίγα λόγια για το webinar

  Η συγκεκριμένη καθώς και οι υπόλοιπες ομιλίες αυτής της σειράς, αφορούν όλους, ανεξαρτήτως χορευτικού επιπέδου, όσους ενδιαφέρονται θα μάθουν τα είδη χορών που καλύπτουν τη παγκρήτια περιοχή, τις διάφορες παραλλαγές στις φιγούρες και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών. Επίσης αφορούν όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε άμεση επαφή με την ιδιαίτερη λαογραφία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μεγαλονήσου.

  Στόχος των μαθημάτων / ομιλιών

  Στόχος του Γιάννη Μεγαλακάκη είναι η κατανόηση της ουσίας του κρητικού πολιτισμού, μέσω του χορού και της μουσικής. Με τη προστασία, διατήρηση και προβολή της κουλτούρας της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο ίδιος πιστεύει πως οι Έλληνες, αντιστεκόμαστε σθεναρά στη γενική τάση για διεθνοποίηση, ταυτοποίηση και μαζικοποίηση, πράγμα πιο σημαντικό και επίκαιρο από ποτέ.

  Από τη σούστα και τον πεντοζάλη ως το συρτό και το σιγανό, οι χοροί της Κρήτης αποτελούν άρρηκτο συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιστορικού πολιτισμού της και των απογόνων της. Οι δυναμικοί βηματισμοί τους βασίζονται στην ενθουσιώδη κοινωνική τους ζωή, αφού από την αρχαία εποχή, το ελεύθερο και αδούλωτο πνεύμα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού.

  Αφιέρωμα στην αξιοθαύμαστη ελληνική κληρονομιά

  Στη σύγχρονη εποχή, οι κρητικοί καλλιτέχνες έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν την προσοχή του ευρέως κοινού, στο συγκεκριμένο είδος μουσικής και χορού. Η λύρα, το λαγούτο και το βιολί δημιουργούν την εκστατική ατμόσφαιρα την οποία κουβαλούν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι αρχέγονοι κρητικοί χοροί για να ακολουθήσουν τα χειμαρρώδη βήματα όσων τολμούν να βγουν μπροστά. Ο προβληματισμός τίθεται στον τρόπο συνέχισης και διαιώνισης της αξιοθαύμαστης αυτής ελληνικής κληρονομιάς. Πως οι νεότερες γενιές θα έρθουν σε ουσιαστική επαφή τόσο με τη κινησιολογία του χορού όσο και με την ίδια την άγραφη παράδοση, ώστε να την αγαπήσουν και να τη μεταφέρουν ατόφια, στις επόμενες γενεές.

  Ο Γιάννης Μεγαλακάκης, ακούραστος ερευνητής της κρητικής κουλτούρας και χοροδίδασκαλος, αναλαμβάνει το απαιτητικό καθήκον της ορθής και αποτελεσματικής διάδοσης του κρητικού πολιτισμού μέσα τη σειρά ψηφιακών ομιλιών – μαθημάτων «Βήματα Αιώνων».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑκούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι: Online σεμινάριο για άτομα με προβλήματα όρασης από το Οικομουσείο Ζαγορίου12.09.2018

  Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μεγαλακάκη

  Με αφετηρία την εμφάνιση του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει χαράξει την πορεία του, έχοντας πάντα κατά νου την προβολή της κουλτούρας της γενέτειρας του. Οι παρουσιάσεις των μουσικοχορευτικών του παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, συνοδεύονται από σειρά συνεργασιών με μεγάλους δημιουργούς της κρητικής τέχνης, όπως τον Ψαραντώνη και τον Μιχάλη Τζουγανάκη. Παράλληλα, ο ίδιος ξεδιπλώνει την εκτεταμένη του γνώση πάνω στα έθιμα του νησιού, μέσα από τα βιβλία και την πληθώρα ομιλιών που πραγματοποιούνται σε κατοίκους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Έναρξη: Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, στις 12:00 μ.μ.

  Τιμή: 12€ το μεμονωμένο σεμινάριο, 24€ και τα 3 σεμινάρια (28/2, 14/3, 28,3), 19€ τα δύο σεμινάρια.

  Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές εδώ.

  Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ