MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΊΕΣ

Framing Britney Spears: Όλα όσα μάθαμε από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την πριγκίπισσα της pop

Όσο η δικαστική διαμάχη για τον “έλεγχο” της Britney Spears συνεχίζεται, ένα νέο ντοκιμαντέρ των New York Times έρχεται να “ξυπνήσει” νέα ερωτήματα.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ Framing Britney Spears
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ Framing Britney Spears
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Όσο η δικαστική διαμάχη για την περιουσία και τον “έλεγχο” της Britney Spears συνεχίζεται, ένα νέο ντοκιμαντέρ από το FX σε παραγωγή των New York Times έρχεται να “ξυπνήσει” νέα ερωτήματα.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο του, που είναι “Framing Britney Spears”, το ντοκιμαντέρ αυτό δεν είναι άλλη μία ανάλαφρη βιογραφία ενός αστέρα από την παιδική του ηλικία μέχρι την διασημότητα. Αντιθέτως, το ντοκιμαντέρ αυτό επιδιώκει να ρίξει φως στην “κηδεμονία” της τραγουδίστριας, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα γέννησε την καμπάνια #FreeBritney.

“Το κεντρικό μυστήριο της ταινίας μας είναι ότι ζει την ζωή μίας πολυάσχολης ποπ σταρ, και πάλι όμως μας λένε ότι βρίσκεται συνέχεια σε κίνδυνο. Κάθε χρόνο βγάζει εκατομμύρια δολάρια, παρ’ ολ’ αυτά ισχυρίζονται ότι είναι ανίκανη να πάρει αποφάσεις για τη ζωή της. Είναι τόσο μεγάλη η διαμάχη που είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει και γιατί τα δικαστικά έγγραφα είναι απόρρητα” δήλωσε πολύ εύστοχα η σκηνοθέτις Σαμάνθα Σταρκ στο περιοδικό Variety.

Αυτά ακριβώς τα ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου ντοκιμαντέρ για την Britney Spears, στο οποίο όχι μόνο μαθαίνουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη ζωή της, αλλά βλέπουμε κάποια παλιότερα γεγονότα με μία διαφορετική ματιά.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στο FX. Σε αυτό μίλησαν μία φίλη και πρώην βοηθός της Μπρίτνεϊ, η Φελίσια Κουλόττα, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ που την βοήθησε να χτίσει την εικόνα της στα πρώτα της βήματα, ένας δικηγόρος που αυτή τη στιγμή ασχολείται με τη κηδεμονία της και ο πρώτος δικηγόρος που η Μπρίτνεϊ είχε προσπαθήσει να προσλάβει πριν από κάποια χρόνια.

Britney Spears, στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ, φωτογραφία: Felicia Culotta

Britney Spears, στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ, φωτογραφία: Felicia Culotta

Τι συμβαίνει με την κηδεμονία της Μπρίτνεϊ;

Το πρώτο ερώτημα που επιδιώκει να απαντήσει το “Framing Britney Spears” είναι πώς ακριβώς η πριγκίπισα της ποπ κατέληξε να μην έχει καμία δύναμη πάνω στη ζωή και την καριέρα της.

Από το 2008 και τη δημόσια κατάρρευση της (όλοι την θυμόμαστε με ξυρισμένο κεφάλι να επιτίθεται σε παπαράτσι), η καριέρα, η προσωπική ζωή, καθώς και τα οικονομικά της βρίσκονται στα χέρια των νόμιμων «κηδεμόνων» της, που δεν είναι άλλοι από την πατέρα της και μία γυναίκα που έχει επιλέξει εκείνος για την φροντίδα της κόρης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπρίτνεϊ Σπίαρς: Η πριγκίπισσα της pop μπορεί να μην τραγουδήσει ποτέ ξανά12.09.2018

Αυτός ο «έλεγχος», όμως, ισχύει εδώ και δεκατρία χρόνια, με την αιτιολογία ότι η Spears είναι ψυχικά ασταθής και ανίκανη να διαχειριστεί τη ζωή της.

Αυτό σημαίνει ότι η διάσημη ποπ σταρ δεν μπορεί να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της (που αγγίζει τα 59 εκατομμύρια δολάρια), να κυκλοφορήσει εκτός σπιτιού ή να συναντήσει άτομα χωρίς άδεια, ενώ μέχρι πρότινος δεν μπορούσε καν να να επιλέξει τον δικηγόρο που θα την εκπροσωπεί στις δίκες που διεκδικεί την ελευθερία της!

Παρ’ όλ’ αυτά, η τραγουδίστρια δουλεύει ασταμάτητα όλα αυτά τα χρόνια. Έχει κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ, έχει κάνει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ μία περίοδο ήταν και κριτής στο X Factor, και είχε πραγματοποιήσει μια σειρά από εντυπωσιακά show στο Las Vegas με επιτυχία.

Η νεαρή Britney Spears, στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ, φωτογραφία: Felicia Culotta

Η νεαρή Britney Spears, στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ, φωτογραφία: Felicia Culotta

Η “πραγματική” Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Μπορεί το επίκεντρο αυτού του ντοκιμαντέρ να είναι η “κηδεμονία” της και η δικαστική διαμάχη που έχει ακολουθήσει, αυτό όμως δεν είναι το μόνο για το οποίο μαθαίνουμε στην ταινία. Το “Framing Britney Spears” έρχεται να “καθαρίσει” το όνομα της πριγκίπισσας της ποπ 13 χρόνια μετά.

Τοποθετημένο στον μισογυνιστικό κόσμο των 90s και 00s, όταν το #MeToo δεν υπήρχε ακόμα ούτε σαν ιδεά, η 19χρονη Μπρίτνεϊ Σπίαρς βίωνε μία συστηματική καταπίεση. Από την στιγμή που γνώρισε την διεθνή καριέρα στην αρχή της χιλιετίας, η τραγουδίστρια αντιμετώπιζε την σεξιστική επίθεση του Τύπου, που είτε την κατηγορούσε για την σεξουαλικότητα της, είτε την παρουσίαζε ως μία άβουλη Μπάρμπι. Παράλληλα, δεν είχε πραγματική υποστήριξη από την οικογένεια της, ενώ ο πατέρας της την πίεζε συνεχώς να είναι η “τέλεια” ποπ σταρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 τραγούδια που έκαναν την Μπρίτνεϊ Σπίαρς “βασίλισσα των 00s”12.09.2018

Στο “Framing Britney Spears” λοιπόν βλέπουμε για πρώτη φορά μία Μπρίτνεϊ ανεξάρτητη, αποφασιστική και πάνω απ’ όλα απίστευτα δυνατή. Μπορεί να βίωνε καθημερινά την εξονυχιστική και εξουθενωτική αδιακρισία των παπαράτσι, σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της (ιδιαίτερα μετά το έξυπνο μάρκετινγκ του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ που την παρουσίασε ως “θύτη” για να κερδίσει την συμπάθια του κοινού και να δώσει ώθηση στην καριέρα του) και τέλος επιλόχεια κατάθλιψη που οδήγησε στο διάσημο ξέσπασμα που αναφέραμε παραπάνω. Παρ’ όλ’ αυτά, η τραγουδίστρια δεν το έβαζε ποτέ κάτω και κάθε φορά στεκόταν και πάλι στα πόδια της.

Γιατί τώρα;

Δεκατρία χρόνια μετά την ψυχολογική κατάρρευσή της και τον δημόσιο διασυρμό της, τώρα ήρθε επιτέλους η ώρα η Μπρίτνεϊ Σπίαρς να βρει την δικαίωση που της αξίζει.

Σίγουρα το γεγονός ότι η καμπάνια #FreeBritney κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές είναι ίσως ο κύριος λόγος που οι New York Times και η σκηνοθέτις Σαμάνθα Σταρκ αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο ντοκιμαντέρ που εξετάζει σε βάθος την εκμετάλλευση που η Μπρίτνεϊ βιώνει τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#FreeBritney: Ποιος ελέγχει την Μπρίτνεϊ Σπίαρς;12.09.2018

Το πιο σημαντικό, όμως, μάλλον είναι το γεγονός ότι εν έτει 2021 είμαστε επιτέλους έτοιμοι να παραδεχτούμε ότι ο τρόπος που ο κόσμος αντιμετώπιζε την πριγκίπισσα της ποπ ήταν βαθιά προβληματικός, και ότι η Spears δεν ήταν ποτέ μια άβουλη γυναίκα, ανίκανη να ορίσει τη ζωή της, αλλά μία δυναμική γυναίκα που συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματα της, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b