MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TOP 10

10 φορές που σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από το social distancing για covid-free δημιουργίες

Το Dezeen συγκέντρωσε 10 από τα πιο δημοφιλή σχέδια στην εποχή των κοινωνικών αποστάσεων του 2020.

Parc de la Distance
Monopoli Team

Μέσα στο 2020, που οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας ήταν αυτό που απασχόλησε περισσότερο, πολλοί ήταν οι σχεδιαστές που εμπνεύστηκαν από τα μέτρα για το social distancing, δημιουργώντας ιδιαίτερες covid-free δημιουργίες.

1. Parc de la Distance / Precht studio

Το στούντιο Precht, με έδρα την Αυστρία, σχεδίασε ένα concept για ένα πάρκο που μοιάζει με λαβύρινθο και που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις, ενώ επισκέπτονται τους δημόσιους εξωτερικούς χώρους του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Το πάρκο χωρίζεται με ψηλούς φράχτες πλάτους 90 εκατοστών και αποτελεί ένα όραμα του στούντιο για το πώς θα έμοιαζε ένα πάρκο εάν οι κανόνες του social distancing θεωρούνταν απαραίτητη σχεδιαστική οδηγία!

2. Well-Distance-Being / Livable

Η πλατφόρμα έρευνας και σχεδιασμού Livable δημιούργησε μια ορατή αναπαράσταση της κοινωνικής απόστασης, με τη μορφή κλουβιών από ειδικά καλάμια, τα οποία φοριούνται στο κεφάλι και το σώμα. Με την ονομασία Well-Distance-Being, τα φορέσιμα κλουβιά θυμίζουν τα κρινολίνα, τα γυναικεία εσώρουχα του 19ου αιώνα και σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να διατηρούν την απόσταση μεταξύ τους, συμβάλλοντας στη μείωση της διάδοσης του κορονοϊού.

3. Social-distancing…γραφεία / Weston Williamson + Partners

Το στούντιο αρχιτεκτονικής Weston Williamson + Partners, με έδρα το Λονδίνο, οραματίστηκε τους κοινωνικά αποστασιοποιημένους χώρους εργασίας τον Μάιο. Τα σχέδιά τους περιλάμβαναν διαφανή τζάμια από πλεξιγκλάς γύρω από γραφεία, πόρτες που για να τις ανοίξεις δεν χρειάζεται να τις αγγίξεις και πρόσληψη απασχολούμενου μάγειρα, ώστε οι εργαζόμενοι να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν κοινόχρηστη κουζίνα.

Ενώ το στούντιο έκανε αυτά τα σχέδια, βασιζόμενο στα δικά του γραφεία, ο συνιδρυτής Chris Williamson πίστευε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και για άλλες εταιρείες που προσπαθούν να προσαρμόσουν τα γραφεία τους για να επιτρέψουν στους εργαζόμενούς τους να επιστρέψουν με ασφάλεια.

4. Πράσινες βούλες στο πάρκο High Line / Paula Scher

Η graphic designer Paula Scher ζωγράφισε 1.000 πράσινες βούλες, σε απόσταση δύο μέτρων απέναντι από το πάρκο High Line της Νέας Υόρκης, αφού άνοιξε ξανά για το κοινό τον Ιούλιο μετά το lockdown. Οι πράσινες βούλες λειτουργούσαν ως δείκτες κοινωνικών αποστάσεων και κάλυπταν τα παγκάκια, τα καθίσματα και το έδαφος του δημόσιου πάρκου σε επαναλαμβανόμενα διαστήματα.

5. Εγκατάσταση StoDistante / Caret Studio

Το Caret Studio είχε μια παρόμοια ιδέα για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μια ιταλική πλατεία, ωστόσο, αντί για βούλες, οι σχεδιαστές επέλεξαν να σχεδιάσουν πλέγμα από τετράγωνα πάνω στο πλακόστρωτο της Piazza Giotto. Η εγκατάσταση StoDistante ήταν μια προσωρινή λύση για την επανενεργοποίηση των δημόσιων χώρων στην Τοσκάνη μετά το lockdown.

6. Λευκοί κύκλοι στο πάρκο Domino στη Νέα Υόρκη

Το γρασίδι στο Domino Park της Νέας Υόρκης, βάφτηκε με λευκούς κύκλους σε απόσταση 1,8 μέτρων μεταξύ τους, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να καθίσουν μέσα, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους γύρω τους. Το δημόσιο πάρκο έκτασης 6 στρεμμάτων στη γειτονιά Williamsburg του Μπρούκλιν ήταν ένα από τα πρώτα στην πόλη που βρήκε έναν τρόπο για την εφαρμογή του social distancing!

7. CoronaCrisisKruk / Object Studio

Η ολλανδική εταιρεία σχεδιασμού Object Studio δημιούργησε ένα φορητό παγκάκι που επιτρέπει σε δύο άτομα να κάθονται μαζί, διατηρώντας παράλληλα τις κοινωνικές αποστάσεις. Οι δημιουργοί έδωσαν στο πρότζεκτ το όνομα CoronaCrisisKruk. Αποτελείται από δύο σκαμπό που ενώνονται μεταξύ τους, ενώ υπάρχει και μία λαβή στο κέντρο, που επιτρέπει στους χρήστες να το μεταφέρουν σε όποια τοποθεσία θέλουν.

8. Όταν βγαίνει ο ήλιος… / Paul Cocksedge

Αυτή η κουβέρτα σε σχήμα ήλιου σχεδιασμένη από τον Paul Cocksedge σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους ανθρώπους να κοινωνικοποιούνται με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Cocksedge μοιράστηκε την ιδέα του σχεδίου, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το φτιάξει μόνος του.

9. Τα επιτραπέζια σκεύη της νέας κανονικότητας / Studio Boir

Αυτή η σειρά επιτραπέζιων σκευών είναι η ιδέα του στούντιο Boir με έδρα την Κροατία, για ασφαλή, κοινωνικά αποστασιοποιημένα γεύματα. Διαθέτει πέντε είδη από ατσάλι και πέτρα που επιτρέπουν στους χρήστες να γευματίζουν μαζί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης περιλαμβάνεται κι ένα επίμηκες κουτάλι που επιτρέπει στα ζευγάρια να γευματίζουν μαζί, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

10. Σχολικά έπιπλα / UNIT Fabrications

Η βρετανική εταιρεία επίπλων UNIT Fabrications δημιούργησε μια σειρά από πολύχρωμα, οικολογικά διαχωριστικά για ένα δημοτικό σχολείο στο Λονδίνο, με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να επιστρέψουν στο σχολείο, εφαρμόζοντας τα νέα δεδομένα των αποστάσεων μεταξύ τους την ώρα του μαθήματος.

Πηγή: Dezeen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι αγόρασαν οι μεγαλύτεροι συλλέκτες έργων Tέχνης το 2020;12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b