MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην πανδημία, οργανισμοί που στηρίζουν παιδιά, εκπέμπουν SOS

Παραδοσιακά, τέτοιες μέρες, η προσοχή μας στρέφεται στο πολύτιμο έργο ιδρυμάτων για παιδιά. Οργανισμοί που, φέτος, λόγω της πανδημίας αδυνατούν να επικοινωνήσουν την προσπάθεια τους. Όμως, δεν παύουν να μας χρειάζονται.

Στέλλα Χαραμή | 12.12.2020

Κοινωφελές Ίδρυμα Φροντίδα

‘Οταν, πριν πολλά χρόνια, ο Διονύσης Βασιλόπουλος απέκτησε έναν γιο με υδροκεφαλία αντέδρασε όπως κάθε γονιός στη θέση του: Θέλησε να προσφέρει το καλύτερο που μπορούσε στο πάσχον παιδί του. Το δεύτερο βήμα μετά την απαραίτητη ιατρική φροντίδα ήταν να δημιουργήσει – με τη συνεργασία μιας ομάδας γονιών και κηδεμόνων – ένα φιλικότερο περιβάλλον για πολλά ακόμα παιδιά με παρόμοια προβλήματα (με προβλήματα εγκεφαλικής παράλυσης, αυτισμό, σύνδρομο down και νοητική στέρηση) ν’ αντιμετωπίσουν την μεγάλη πρόκληση.

«Καταρχάς, ο γονιός χρειάζεται χρόνο να πενθήσει για το πρόβλημα του παιδιού του, να βρει το κέντρο του ως άνθρωπος, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και εν συνεχεία να το στηρίξει. Με αυτή την λογική ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας και συνεχίζουμε εμπλουτίζοντας την μέχρι σήμερα» εξηγεί ο ίδιος, από τη θέση του προέδρου της «Φροντίδας».

Δώδεκα χρόνια μετά, ο σύλλογος της «Φροντίδας» λειτουργεί ως κέντρο ιατρικής βοήθειας (με προγράμματα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, ειδικής αγωγής), λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο από το οποίο αντλεί είδη πρώτης ανάγκης και τα προσφέρει σε οικογένειες με προβλήματα αναπηρίας, διαμεσολαβεί για την εξασφάλιση φιλοξενίας σε οικογένειες που ζουν στην επαρχία κι έρχονται στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα έξοδα θεραπειών ατόμων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς, ενημερώνει και εξοικειώνει εκπαιδευτικές κοινότητες πάνω στο ευρύ φάσμα της αναπηρίας.

Συνήθως στηρίζουμε μονογονεϊκές οικογένειες, αφού συχνά το σοκ ενός τέτοιου περιστατικού οδηγεί τους γονείς σε διαζύγιο

«Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που η οικογένεια δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Συνήθως στηρίζουμε μονογονεϊκές οικογένειες, αφού συχνά το σοκ ενός τέτοιου περιστατικού οδηγεί τους γονείς σε διαζύγιο. Έχουμε πολλά παραδείγματα μητέρων παιδιών με εγκεφαλική παράλυση που στρέφουν όλη τους την προσοχή στην φροντίδα τους, αδυνατούν να εργαστούν και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν τρομακτικές δυσκολίες επιβίωσης».

Μέχρι σήμερα, ο σύλλογος φροντίζει περί τις 300 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αλλά τα αιτήματα για βοήθεια διαρκώς πληθαίνουν. Εν τω μεταξύ, στις άμεσες προτεραιότητες της «Φροντίδας» είναι η μετακόμιση σε νέες, καταλληλότερες εγκαταστάσεις οι οποίες θα διαμορφωθούν και θα λειτουργούν ως Πρότυπο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Αποκατάστασης και προσωρινής Φύλαξης.

Στον πάγο οι μελλοντικοί σχεδιασμοί

Βεβαίως, η συγκυρία της πανδημίας έχει δυσκολέψει σημαντικά όχι μόνο κάθε τρέχουσα δραστηριότητα αλλά και κάθε μελλοντικό σχεδιασμό. «Το 90% των πόρων μας έχει χαθεί» σημειώνει ο κ. Βασιλόπουλος. «Τα μικρά χορηγικά ποσά που μας διατίθενταν από εταιρίες έχουν παγώσει. Την ίδια ώρα, το δημιουργικό εργαστήρι στο οποίο τα παιδιά μας κατασκεύαζαν αντικείμενα και συνάμα εξέλισαν τις δεξιότητες και την ευφυϊα τους μας εξασφάλιζε ένα σταθερό βήμα στα καταστήματα. Η δράση αυτή ανατροφοδοτούσε τη λειτουργία της «Φροντίδας» σε ποσοστό 40% ετησίως. Ωστόσο, και αυτή έχει ανασταλλεί».

Σε μια προσπάθεια να επιβιώσει με τη σειρά της από αυτή την περίοδο μεγάλης δοκιμασίας, η «Φροντίδα» είναι αναγκασμένη να περιορίσει τον όγκο των θεραπειών που αντιστοιχούν σε κάθε παιδί (το κόστος τους υπολογίζεται στα 700 ευρώ μηνιαίως κατ’ άτομο). Πάντα, όμως, θα υπάρχουν ανάγκες – είναι πρόσφατη η ιατρική στήριξη ενός μωρού μερικών μηνών με εγκεφαλική παράλυση – που θα υπενθυμίζουν στους ανθρώπους του συλλόγου πως δεν μπορούν να κάνουν πίσω, όσο γκρίζες κι αν είναι οι εποχές που διανύουμε.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο της «Φροντίδας»:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑθωνική Ψηφιακή Κιβωτός: Οι “θησαυροί” του Αγίου Όρους ψηφιοποιούνται και διατίθενται στο κοινό12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b