MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην πανδημία, οργανισμοί που στηρίζουν παιδιά, εκπέμπουν SOS

Παραδοσιακά, τέτοιες μέρες, η προσοχή μας στρέφεται στο πολύτιμο έργο ιδρυμάτων για παιδιά. Οργανισμοί που, φέτος, λόγω της πανδημίας αδυνατούν να επικοινωνήσουν την προσπάθεια τους. Όμως, δεν παύουν να μας χρειάζονται.

Στέλλα Χαραμή | 12.12.2020

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας

Ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό πριν από 130 χρόνια και παρά τις άφθονες κοινωνικές και ιστορικές μετατοπίσεις παραμένει αμετακίνητο στην αποστολή του: Να υποστηρίζει κορίτσια από έξι ετών και πάνω των οποίων η οικογενειακή κατάσταση δεν εγγυάται ένα ασφαλές μέλλον. «Η φτώχεια δεν υποδηλώνει αναγκαστικά ένα ακατάλληλο περιβάλλον. Εκεί απαιτείται μια αρωγή προς το παιδί και την οικογένεια του είτε αυτή αφορά σε περίθαλψη, είτε ψυχολογική στήριξη είτε στο συντονισμό της εκπαιδευτικής του εξέλιξης» παρατηρεί η διευθύντρια παιδικής προστασίας του Χατζηκυριακείου, Αναστασία Κατσιλιέρη.

Συνήθως, το πειραϊκό ίδρυμα συνδράμει μονογονεϊκές οικογένειες καθώς την τελευταία 40ετία δεν απομονώνει τα κορίτσια από το οικείο περιβάλλον αλλά προτάσσει το συμφέρον του παιδιού και επιδιώκει τη συναίνεση των γονιών ή συγγενών για την ανατροφή τους.

Βάσει αυτού του “καθεστώτος” 80 κορίτσια στηρίζονται αυτή τη στιγμή από το Χατζηκυριάκειο Ίρυμα σε συνθήκες μικτής, δηλαδή μερικής διαμονής την ώρα που ο οργανισμός “τρέχει” το Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού αλλά και το Κέντρο Ενηλίκων που παρακολουθεί και τονώνει τα βήματα των “οικότροφων” στη διάρκεια των σπουδών τους ή των πρώτων χρόνων τους στην εργασία. «Μας απασχολεί η κοινωνική τους ένταξη μετά τα χρόνια του Χατζηκυριακείου γι’ αυτό και φροντίζουμε να δίνουμε διαρκώς ερεθίσματα είτε για την ανώτατη εκπαίδευση τους ή την καλή επαγγελματική τους κατάρτιση. ΄Ηδη αυτή τη στιγμή 28 κοπέλες βρίσκονται σε αυτό το πρόγραμμα, αρκετές δε από αυτές κάνουν μεταπτυχιακό ή εργάζονται εκτός Ελλάδος».

Η νέα πρόκληση στην ιστορία του

Η εμπειρία του Χατζηκυριάκειου έχει καθρεφτίσει τις κοινωνικές αλλαγές ενός και πλέον αιώνα στην Ελλάδα – δεδομένου δε ότι το διατηρητέο κτήριο επιτάχθηκε σε όλες τις πολεμικές συγκυρίες του 20ου αιώνα – κι αυτό συμβαίνει και σήμερα. Η πανδημία είναι η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει στην αδιάκοπη ιστορία του, κάτι που το ανάγκασε να προσαρμοστεί στις υγιεινομικές απαιτήσεις και στον τρόπο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Μας απασχολεί η κοινωνική τους ένταξη μετά τα χρόνια του Χατζηκυριακείου

Κατά το πρώτο lockdown τα παιδιά του Χατζηκυριακείου επέστρεψαν στα σπίτια τους με την οικονομική στήριξη του ιδρύματος, τα δεδομένα όμως της τρέχουσας κατάστασης τα έχουν φέρει πίσω στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Στο μεταξύ, τα οικονομικά προβλήματα δεν λείπουν καθώς το Χατζηκυριάκειο ως κληροδότημα υπόκειται σε δυσβάσταχτη φορολογία την ώρα που η ακίνητη περιουσία του (ως βασική πηγή εσόδων των δράσεων του) δεν απέδιδε τα αναμενόμενα κατά την δεκαετία της κρίσης. Κρίσιμη, λοιπόν, για την επιβίωση του εμφανίζεται η ιδιωτική χορηγία που συνήθως τροφοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα ή “υιοθετεί” κορίτσια του Χατζηκυριακείου μέσα από το πρόγραμμα της αυτόνομης διαβίωσης.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑCinemathesis: Φτάνει στην άγονη γραμμή για να μυήσει τα παιδιά στον κινηματογράφο12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b