MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην πανδημία, οργανισμοί που στηρίζουν παιδιά, εκπέμπουν SOS

Παραδοσιακά, τέτοιες μέρες, η προσοχή μας στρέφεται στο πολύτιμο έργο ιδρυμάτων για παιδιά. Οργανισμοί που, φέτος, λόγω της πανδημίας αδυνατούν να επικοινωνήσουν την προσπάθεια τους. Όμως, δεν παύουν να μας χρειάζονται.

Στέλλα Χαραμή | 12.12.2020

Κανονικά οι μέρες θα ήταν γιορτινές. Τα inbox θα είχαν γεμίσει με ενημερώσεις για εκδηλώσεις, καλέσματα και bazaar κοινωφελών οργανισμών. Η συγκυρία της πανδημίας και των ολέθριων συνεπειών της έχουν, μεταξύ άλλων, αναχαιτίσει κάθε παρόμοια δραστηριότητα. Κι όμως κάθε τέτοια δραστηριότητα δίνει το φιλί της ζωής σε πολλά ελληνικά ιδρύματα με σημαντικό έργο για συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να σταθούμε – όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά – στο πλευρό εκείνων που, πριν γιορτάσουν, έχουν ανάγκη να επιβιώσουν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες υγείας.

Επανασυστήνουμε έξι οργανισμούς με κοινωνικό πρόσωπο αλλά και με μεγάλα εμπόδια για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους. Και, όπως όλα δείχνουν, δεν γίνεται να το καταφέρουν χωρίς εμάς.

Παιδικά Χωριά SOS

Έχοντας ήδη συμπληρώσει 45 χρόνια παρουσίας στην φροντίδα των παιδιών που δεν έχουν την δυνατότητα να μεγαλώνουν κοντά στους γονείς τους, τα Χωριά SOS εξακολουθούν να διαδίδουν το ίδιο μήνυμα: Πως «κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώνει σε μια οικογένεια». «Η προσπάθεια μας όμως, έχει εξελιχθεί πολύ» τονίζει η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εύρεσης Πόρων Παιδικών Χωριών SOS, Έλσα Σταθοπούλου.

Στην οργάνωση φτάνουν παιδιά -ακόμα και βρέφη – που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειες τους με εισαγγελική παραγγελία με βασική προτεραιότητα να συνεχίσουν την ζωή τους ασφαλή κάτω από ένα πέπλο αγάπης και θαλπωρής. Πάντοτε, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε τα παιδιά να μην ραγίζουν τους δεσμούς με το ευρύτερο οικογενειακό (όποτε αυτό είναι δυνατό) γι’ αυτό και τα βιολογικά αδέλφια δεν χωρίζονται μα μεγαλώνουν μαζί.

Εξάλλου, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου που προωθεί τον θεσμό της αναδοχής σε αυτό συμβάλλουν πλέον ανάδοχες οικογένειες ή οι πολύφημες Μητέρες SOS που αναθρέφουν και προστατεύουν τα παιδιά μέχρι να ενηλικιωθούν και να μπορέσουν να σταθούν μόνα τους στον μεγάλο κόσμο.

Τα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS

Σ’ αυτήν την προσπάθεια τρέχουν έξι προγράμματα, που συχνά αλληλοσυμπληρώνονται: Η δομή του Ξενώνα Βρεφών που παραλαμβάνει μωράκια μέχρι και παιδιά έως πέντε ετών που τυγχάνουν σοβαρής παραμέλησης ή εγκατάλειψης, τα Κέντρα Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας που ιδρύθηκαν για να παρέχουν βοήθεια σε οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας, τα Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης αφού τα πρώτα συμπτώματα σε προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα εκδηλώνονται με χαμηλές επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, οι Στέγες Νέων, των έφηβων φιλοξενούμενων δηλαδή μέχρι να κριθούν έτοιμοι για ν’ ανοίξουν τα φτερά τους και ασφαλώς οι εγκαταστάσεις των Χωριών SOS στη Βάρη, δηλαδή τα «σπίτια» όπου μεγαλώνουν γερά παιδιά.

Τώρα, που η επιβίωση απασχολεί τους πάντες οι πόροι είναι ελάχιστοι

«Όλες μας οι λειτουργίες στρέφονται στην όσο το δυνατόν μικρότερη παραμονή των παιδιών στο ίδρυμα και στην καλλιέργεια μιας υγιούς εξωστρέφειας» σημειώνει η κ. Σταθοπούλου. Αυτή τη στιγμή, στα Χωριά SOS προστατεύονται περί τα 250 παιδιά αλλά από το σύνολο των δράσεων επωφελούνται περισσότερα από 4.000 παιδιά και οικογένειες τους.

Τα προβλήματα που έφερε ο covid

Κι ενώ οι ανάγκες όλων, εντός κι εκτός των χωριών, εξακολουθούν να είναι αδιάκοπες, η εμφάνιση της πανδημίας έχει θέσει νέα δεδομένα στο έργο των Χωριών. Από τη μια, τα περιστατικά κακοποίησης διαρκώς αυξάνονται κι από την άλλη το συμβουλευτικό – υποστηρικτικό κομμάτι σε οικογένειες με χαμηλή οικονομική στάθμη έχει πληγεί αφού η διαδικτυακή επικοινωνία είναι για πολλούς πολυτέλεια. «Δυστυχώς, οι τελευταίοι μήνες προβάλλουν ως κάτι πρωτόγνωρο για εμάς» εξηγεί η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εύρεσης Πόρων Παιδικών Χωριών SOS. «Η πανδημία παρουσιάζεται ως μια πολύ δυσκολότερη συνθήκη ακόμα και από την οικονομική κρίση γιατί αφορά όλον τον πλανήτη. Στα χρόνια της κρίσης είχαμε σημαντική αρωγή από την ελληνική ομογένεια. Τώρα, που η επιβίωση απασχολεί τους πάντες οι πόροι είναι ελάχιστοι».

Η έλλειψη πόρων αντανακλάται ακόμα και σε στοιχειώδεις ανάγκες: Στην θέρμανση, στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ή της περίθαλψης των παιδιών, δηλαδή σε όλα τα πάγια έξοδα που τρέχουν. Στο μεταξύ, τα παιδιά μεγαλώνουν και θα μεγαλώνουν «με φροντίδα, αγάπη και ασφάλεια. Είτε μεγαλώνουν από κάποια μέλη της βιολογικής οικογένειας, είτε από μια οικογένεια αναδοχής, είτε από την οικογένεια του Χωριού. Για εμάς, γονιός δεν είναι μόνο εκείνος που γεννάει αλλά εκείνος που μεγαλώνει».

Πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο των Παιδικών Χωριών SOS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑθωνική Ψηφιακή Κιβωτός: Οι “θησαυροί” του Αγίου Όρους ψηφιοποιούνται και διατίθενται στο κοινό12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b