MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TV NEWS

Greenpeace κατά GNTM: Παραβίασαν περιοχή Natura για τη φωτογράφηση στην Ελαφόνησο

Αντιδράσεις προκάλεσε το χτεσινό επεισόδιο Greece’s Next Top Model, όπου για τις ανάγκες μίας φωτογράφησης χρησιμοποιήθηκε μία προστατευόμενη περιοχή Natura.

Η τελευταία φωτογράφηση του ριάλιτι μόδας GNTM έγινε σε περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000
Η τελευταία φωτογράφηση του ριάλιτι μόδας GNTM έγινε σε περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000
Monopoli Team

Αντιδράσεις προκάλεσε το χτεσινό επεισόδιο του Greece’s Next Top Model (GNTM), όπου για τις ανάγκες μιας φωτογράφησης με θέμα την ταινία “Mad Max”, οι παίκτες του ριάλιτι, η παρουσιάστρια Βίκυ Καγιά, αλλά και το crew της φωτογράφησης βρέθηκαν στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα στην παραλία Σίμο.

Τόσο η Ελαφόνησος, όσο και η Σίμος αποτελούν περιοχές Natura, είναι δηλαδή προστατευόμενες περιοχές. Αυτό, όμως, δεν σταμάτησε το ριάλιτι μοντέλων από το να χρησιμοποιήσει την περιοχή για τη φωτογράφηση, ενώ μάλιστα η Βίκυ Καγιά οδήγησε το διαφημιζόμενο αυτοκίνητο στην αμμουδιά της παραλίας.

Οι συμμετέχοντες του ριάλιτι GNTM στην Ελαφόνησο

Οι συμμετέχοντες του ριάλιτι GNTM στην Ελαφόνησο

Οι αντιδράσεις της Greenpeace

Η Greenpeace, μάλιστα, δεν άργησε να αντιδράσει μέσα από τα social media, ανεβάζοντας τα παρακάτω stories στο Instagram, όπου τόνισε ότι η Ελαφόνησος και η παραλία Σίμος αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, και φιλοξενούν στην αμμουδιά τους παγκοσμίως σπάνια και εξαιρετικά απειλούμενα φυτά.

Ο εκπρόσωπος της Greenpeace και υπεύθυνος της Εκστρατείας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, Άλκης Καφετζής, μίλησε μάλιστα στην πρωινή εκπομπή του ANT1 “Το Πρω1νό” και εξήγησε ότι έτσι κι αλλιώς είναι παράνομο το να μπαίνουν μηχανοκίνητα οχήματα σε παραλίες, καθώς αποτελούν ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για περιοχές Natura.

“Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως αυτή η πρακτική που είδαν στην τηλεόραση είναι λάθος. Δεν παίρνουμε τα οχήματά μας έξω από τις οδικές περιοχές” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace.

Όσο για το πώς το ριάλιτι μόδας GNTM κατάφερε να αποκτήσει άδεια για τα γυρίσματα αυτά, ο εκπρόσωπος της Greenpeace δήλωσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουν. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον φορέα διαχείρισης και μου είπαν πως δόθηκε μια άδεια, η οποία όμως είχε κάποιους όρους. Αναμένουμε τη σχετική ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης. Περιμένουμε να δούμε τα έγγραφα. Από μακριά δεν έχουμε την επιστημονική γνώση να κρίνουμε τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ήταν οι όροι. Επικοινώνησα μαζί τους και το γνωρίζουνε. Είναι και αυτοί εκνευρισμένοι. Θα βγάλουν σύντομα ανακοίνωση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Σιωπηλό Δάσος»: Η νέα καμπάνια του Αρκτούρου με τον Αντίνοο Αλμπάνη, για την απειλή των οικοσυστημάτων12.09.2018

Οι αντιδράσεις των τηλεθεατών

Φυσικά, η Greenpeace δεν είναι η μόνη που αντέδρασε, αφού πολλοί τηλεθεατές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους μέσω των social media. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν ποιο είναι το μήνυμα που περνάει το GNTM, μια εκπομπή που προβάλλεται σε prime time, και αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, για μία φωτογράφηση.

Οι περιοχές Natura και γιατί πρέπει να τις προστατεύσουμε

“Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται σημαντικές για επιλεγμένα είδη φυτών και ζώων ή τύπους οικοτόπων, μεταξύ αυτών που καλύπτει η Οδηγία για τους οικοτόπους και η Οδηγία για τα πτηνά. Πρόκειται για είδη και οικοτόπους που θεωρούνται ευρωπαϊκής σημασίας επειδή απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης” μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή-Φυσικής Ιστορίας.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι (σύμφωνα και με ευρωπαϊκή νομοθεσία) είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τις περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, τόσο για τα σπάνια/ευάλωτα είδη που φιλοξενούν, όσο και για την απειλή που ήδη αντιμετωπίζουν ως τόποι προς εξαφάνιση.

Το συνεργείο του GNTM στις αμμοθίνες της Ελαφονήσου

Το συνεργείο του GNTM στις αμμοθίνες της Ελαφονήσου

Συγκεκριμένα στην Ελαφόνησο, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αμμοθίνες. “Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες”  -με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελαφονήσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟΗΕ: Δεν έχει επιτευχθεί κανένας στόχος για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος12.09.2018

Προκύπτει έτσι το ερώτημα για το ποιος έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθούν τόσο σπάνιες και ευαίσθητες περιοχές για τα γυρίσματα του ριάλιτι μόδας, αλλά και ποιοι ήταν οι όροι της άδειας αυτής. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται απίθανο ο αρμόδιος φορέας να επέτρεψε την χρήση ενός 4×4 στις λεγόμενες αμμοθίνες. Αναμένουμε κι εμείς, λοιπόν, την σχετική ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b