MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ

ΟΗΕ: Δεν έχει επιτευχθεί κανένας στόχος για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις δεν έχουν πετύχει κανέναν από τους 20 στόχους για την βιοποικιλότητα, που είχαν συμφωνήσει το 2010 στην Ιαπωνία. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη δεκαετία που οι στόχοι αυτοί δεν ολοκληρώνονται.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Αυστραλίας έχουν χάσει εντελώς το χρώμα τους
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Αυστραλίας έχουν χάσει εντελώς το χρώμα τους
Monopoli Team

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση του ΟΗΕ, την τελευταία δεκαετία ο κόσμος μας δεν έχει καταφέρει να πετύχει ούτε έναν στόχο για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Από την αντιμετώπιση της ρύπανσης μέχρι και την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει πετύχει εντελώς κανέναν από τους 20 στόχους για την βιοποικιλότητα, τους λεγόμενους “Aichi” στόχους που είχαν συμφωνήσει το 2010 στην Ιαπωνία, για να μπει “φρένο” στην καταστροφή του φυσικού κόσμου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, οικότοποι συνεχίζουν να εξαφανίζονται, μεγάλοι αριθμοί ειδών παραμένουν απειλούμενα με εξαφάνιση λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ κυβερνητικές επιχορηγήσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβαρύνουν το περιβάλλον ακόμα δεν έχουν καταργηθεί.

Έξι στόχοι μόνο έχουν επιτευχθεί εν μέρει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για προστατευόμενες περιοχές και για επεμβατικά είδη ζώων.

Παρ’ όλο που οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προστατεύσουν το 17% των χερσαίων παραθαλάσσιων περιοχών και 10% των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, το 44% των ζωτικών περιοχών που παρουσιάζουν βιοποικιλότητα έχει προστατευθεί -αύξηση από το 29% του 2000.

Τι δήλωσαν ο ΟΗΕ και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Ο ΟΗΕ δηλωσε ότι ο φυσικός κόσμος όλο και επιδεινώνεται, ενώ αν δεν δράσουμε άμεσα θα υποτιμηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων και οι στόχοι για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Η υπεύθυνη βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, Elizabeth Maruma Mrema, είπε χαρακτηριστικά ότι η “ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής που θα αποφασίσει πώς θα βιώσουν την φύση οι επόμενες γενιές”.

“Η Γη γενικότερα βρίσκεται σε κίνδυνο. Και όσο περισσότερο η ανθρωπότητα εκμεταλλεύεται τη φύση με μη βιώσιμους τρόπους και υποτιμά την συνδρομή της στους ανθρώπους, τόσο υποτιμάμε και την δική μας ευημερία, ασφάλεια και ζωή” ανέφερε.

Αυτή η έκθεση είναι η τρίτη που έχει δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα και τονίζει την τραγική κατάσταση του πλανήτη μας. Η WWF και η Ζωολογική Κοινωνία του Λονδίνου (ZSL) δημοσίευσαν μία έκθεση που αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιοι πληθυσμοί άγριας ζωής βρίσκονται σε “ελεύθερη πτώση”, παρουσιάζοντας μείωση στα δύο τρίτα τους, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης των ανθρώπων και της αυξημένης γεωργίας.

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η Αγγλία για παράδειγμα δεν έχει πετύχει 17 από τους “Aichi” στόχους, ενώ αυτή η αποτυχία της οδήγησε σε μία “χαμένη δεκαετία για την φύση”.

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b