MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Καλοκαιρινή περιοδεία με 20 νέες παραγωγές

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο της δράσης «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα 20 παραστάσεων και συναυλιών, σε 70 αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Ζαχαρίας Καρούνης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μπέττυ Χαρλαύτη και Θοδωρής Βουτσικάκης | Φωτογραφία: Γ. Δομένικος
Monopoli Team

Ρεσιτάλ Ανίτας Ρατσβελισβίλι | 18 Ιουλίου, Ρωμαϊκή Αγορά

Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ
Το ρεσιτάλ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming

Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, διαγράφει θεαματική πορεία στις κορυφαίες όπερες του πλανήτη με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Μετά την πρώτη της συγκλονιστική εμφάνιση στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2019, ως Κάρμεν της ΕΛΣ, η περιζήτητη Ρατσβελισβίλι –την οποία ο Ρικκάρντο Μούτι χαρακτήρισε ως την «καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας» σε άρθρο των New York Times με τίτλο «Μια νεαρή τραγουδίστρια συναρπάζει τον κόσμο της όπερας»–, επιστρέφει στην Ελλάδα για το πρώτο της προσωπικό ρεσιτάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου στη Ρωμαϊκή Αγορά. To πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερ. Μια ανεπανάληπτη οπερατική εμπειρία.

Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά | 9 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Φωτογραφία: Stefanos

Τραγούδι: Δημήτρης Πλατανιάς
Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου

Ένα μοναδικό προσωπικό ρεσιτάλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, θα δώσει ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Δημήτρης Πλατανιάς. Συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο σπουδαίος βαρύτονος θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας στις 9 Αυγούστου ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο και Μασνέ, καθώς και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα, Χατζηαποστόλου.

Από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας έως την απόφασή του –στην τρίτη δεκαετία της ζωής του– να γίνει τραγουδιστής της όπερας και από τα πρώτα του βήματα στην Εθνική Λυρική Σκηνή έως την κατάκτηση των κορυφαίων ευρωπαϊκών λυρικών θεάτρων, η πορεία του Δημήτρη Πλατανιά συνοδεύεται από λέξεις όπως αφιέρωση, μελέτη, επιμονή, στόχευση, συγκέντρωση, ταλέντο, εσωτερική δύναμη.

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

Ρίτα Αντωνοπούλου | Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος

Α΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Ζαχαρίας Καρούνης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης):
  • 21 Ιουλίου, Κάστρο Μονεμβασιάς
  • 7, 8 Αυγούστου, Αύλειος Χώρος Μουσείου Θηβών
  • 2 Σεπτεμβρίου, Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου

Β΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Θοδωρής Βουτσικάκης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης):
  • 2 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης
  • 4 Αυγούστου, Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας
  • 12 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Γ΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης):
  • 18, 19 Αυγούστου, Κάστρο Αντιρρίου
  • 5, 6 Σεπτεμβρίου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος

Δ΄πρόγραμμα (Τραγούδι Ρίτα Αντωνοπούλου, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης):
  • 22 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
  • 25, 26 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας
  • 27 Αυγούστου, Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (γενν. 1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Μαζί τους στο πιάνο ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία. Μια ξεχωριστή επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, με όλους τους ερμηνευτές, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Θησείου, στις 29 Ιουλίου.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b