MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
HOME CINEMA

Criterion Collection κατά του ρατσισμού: Ταινίες της Βαρντά, της Αγγέλου και άλλων, δωρεάν

Η υπηρεσία streaming, The Criterion Collection, συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στον συστημικό ρατσισμό, προσφέροντας μέσα από την ιστοσελίδα της, δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ, με θέμα τα βιώματα της αφροαμερικάνικης κοινότητας.

Criterion
«Black Panthers» (1968), της Agnès Varda
Monopoli Team

Η εταιρεία διανομής ταινιών και υπηρεσιών streaming, The Criterion Collection, με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονού Αφροαμερικανού George Floyd, παίρνει έμπρακτη θέση ενάντια στην κοινωνική αδικία και τον συστημικό ρατσισμό. Με σταθερό αίτημα την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικοκοινωνικών μεταρρυθμίσεων, προσφέρει, μέσα από τον ιστότοπο της, για δωρεάν διαδικτυακή παρακολούθηση, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ σπουδαίων μαύρων – και όχι μόνο – κινηματογραφιστών, οι οποίοι, με τα έργα τους, καταγράφουν τις εμπειρίες και τα βιώματα των Αφροαμερικανών.

Criterion Collection

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Black Mother» του Khalik Allah

Υποστήριξη του «Black Lives Matter»

Καθώς οι διαμαρτυρίες και η δικαιολογημένη οργή του κόσμου συνταράσσουν τις Η.Π.Α. από άκρη σε άκρη, η εταιρεία τάσσεται στο πλευρό της αφροαμερικάνικης κοινότητας, στον αγώνα τους για ισότητα και δικαιοσύνη.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην επιλογή των ποιών η φωνή και ιστορία θα ακουστεί, ευελπιστούν, με αυτόν τον τρόπο, να συμμετέχουν στον σημαντικό δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει για την πολυπολιτισμικότητα, την ισονομία και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Τέλος η εταιρεία δεσμεύεται να ενισχύσει οικονομικά, μέσα από δωρεές, διάφορες οργανώσεις που σχετίζονται με το κίνημα των «Black Lives Matter».

«Daughters of the Dust» (1991) της Julie Dash

Παρακολουθήστε ταινίες δωρεάν και χωρίς εγγραφή

Οι επιλεγμένοι τίτλοι τους οποίους μπορούμε να παρακολουθήσουμε δωρεάν από το σπίτι μας, χωρίς να χρειαστεί να εγγραφούμε στην υπηρεσία streaming της The Criterion Collection, είναι αναρίθμητοι και εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Διατρέχουν ολόκληρη την ιστορία του κινηματογράφου, από την εποχή του βωβού έως τις πιο σύγχρονες ταινίες και περιλαμβάνουν αριστουργήματα εξαιρετικών καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

«Body and Soul» (1925), του Oscar Micheaux

Το αριστούργημα του βωβού, «Body and Soul» (1925), σε σκηνοθεσία του πρωτοπόρου Αφροαμερικανού κινηματογραφιστή Oscar Micheaux. Με τον θρυλικό ηθοποιό, τραγουδιστή και πολιτικό ακτιβιστή Paul Robeson, σε διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο, ως καταδικασμένος δραπέτης που παριστάνει τον κήρυκα και ως ο ευυπόληπτος αδερφός του.

«Daughters of the Dust» (1991), της Julie Dash Criterion Collection

Το οικογενειακό δράμα της Julie Dash, «Daughters of the Dust» (1991). Ένα ζωηρό πορτραίτο για το τι σήμαινε να είσαι μαύρη γυναίκα στις αρχές του 20ου αιώνα. Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1902, όταν μια οικογένεια της κοινότητας των Gullah (πρώην σκλάβων από τη δυτική Αφρική), στην Νότια Καρολίνα, πασχίζουν να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα της κληρονομιάς τους, καθώς σκέφτονται να μεταναστεύσουν στην ενδοχώρα, ακόμη πιο μακριά από τις ρίζες τους.

«Down in the Delta» (1998), της Maya Angelou

Wesley Snipes και Alfre Woodard

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της εμβληματικής ποιήτριας και ακτιβίστριας Maya Angelou, με τη δραματική ταινία «Down in the Delta» (1998). Το φιλμ περιγράφει την ιστορία της Loretta (Alfre Woodard), μιας τοξικοεξαρτημένης μονογονέα, η οποία στην προσπάθεια της να βάλει σε τάξη τη ζωή της, ταξιδεύει στον δέλτα του Μισσισσιππή. Εκεί, έρχεται σε επαφή με οικογένεια και φίλους, αντλώντας δύναμη από την επανασύνδεση της με τις ρίζες της.

«Black Panthers» (1968), της Agnès Varda

Tο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Agnès Varda, «Black Panthers» (1968), το οποίο αφορά τις διαδηλώσεις στο Όουκλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή τη φυλάκιση του ακτιβιστή και συνιδρυτή του κινήματος «Μαύροι Πάνθηρες», Huey P. Newton.

«Black Mother» (2018), του Khalik Allah

Το ντοκιμαντέρ του φωτογράφου Khalik Allah, «Black Mother» (2018). Πρόκειται για ένα «ονειρκό» ταξίδι στην Τζαμάικα – τόπος καταγωγής της μητέρας του δημιουργού – μέσα από μια συλλογή γλαφυρών εικόνων και ειλικρινών μαρτυριών εκείνων που την αποκαλούν πατρίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Just Mercy»: Η Warner Bros. διαθέτει δωρεάν online την ταινία για το συστημικό ρατσισμό12.09.2018

Επιπλέον αξιοσημείωτες διαθέσιμες ταινίες και ντοκιμαντέρ: «Portrait of Jason» (1967) της Shirley Clarke, «Losing Ground» (1982) της Kathleen Collins, «The Watermelon Woman» (1996) της Cheryl Dunye, «Symbiopsychotaxiplasm: Take One» (1968) του William Greaves.

*Για περισσότερους διαθέσιμους τίτλους δείτε στην ιστοσελίδα του The Criterion Collection.

 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b