MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
27
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πέντε επικεφαλής φορέων στέλνουν μήνυμα για τον Πολιτισμό

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Πολιτισμού, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, πέντε επικεφαλής πολιτιστικών θεσμών αιχμής απευθύνουν μήνυμα για τις αξίες του πολιτισμού, τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του.

author-image

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Γιάννης Βακαρέλης: Oι πολιτιστικοί φορείς είναι σε θέση ν’ αφουγκραστούν την κοινωνία πέρα από τεχνοκρατικά δεδομένα

Ο Γιάννης Βακαρέλης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής

Ο ρόλος του πολιτισμού στη διαμόρφωση της μετά – covid19 εποχής είναι αδιαπραγμάτευτος. Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε αντιδράσεις όπως φόβο, δυσπιστία, έλλειψη εμπιστοσύνης – συνέπεια συχνά της υπερπληροφόρησης. Η θεραπεία σ’ αυτή την συνθήκη είναι οι τέχνες: H μουσική, ο χορός, το θέατρο, η λογοτεχνία. Σταθερές αναφορές μιας ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό του.

Θεωρώ ότι οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί φορείς είναι σε θέση ν’ αφουγκραστούν την κοινωνία πέρα από τεχνοκρατικά δεδομένα. Έχουν, επίσης, τη δύναμη να εμπνεύσουν αλλά και να σχεδιάσουν την μετά την πανδημία εποχή, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα οικονομικά μοντέλα ανάκαμψης κι επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η δυναμική κι η σημασία του πολιτισμού άλλωστε φάνηκε κι από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές των αρχειακών παραστάσεων κι ομιλιών του Μεγάρου Μουσικής που προβλήθηκαν διαδικτυακά κατά την περίοδο της καραντίνας.

Διακρίνω, επίσης, την ανάγκη συσπείρωσης των ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών και φορέων σε μια φωνή που θα ασκήσει πίεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μια ολιστική προσέγγιση σε ότι αφορά τον πολιτισμό, μέσω της χάραξης νέου στρατηγικού σχεδιασμού κι εξασφάλισης πόρων για την πολιτιστική ανάπτυξη πανευρωπαϊκά.

Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αναγνωρίζω την ανάγκη για την παραγωγή περισσότερου ψηφιακού περιεχομένου που θα φθάσει σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Ως καλλιτέχνης, όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι η ποιότητα και το συναίσθημα που προκαλεί η φυσική εμπειρία ενός πολιτιστικού θεάματος είναι αναντικατάστατή, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά την μουσική ακρόαση σε μια από τις σημαντικότερες αίθουσες μουσικής στην Ευρώπη.

Σε αυτές τις προκλήσεις βλέπω την ευκαιρία να συνεργαστούμε με νέους από τον χώρο της τεχνολογίας που θα συμβάλουν με καινοτόμες ιδέες όχι μόνο για το άνοιγμα μας στον ψηφιακό κόσμο αλλά και με λύσεις για τη διασφάλιση της υγείας κι ασφάλειας του κοινού μας.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Ομόνοια – Μια μυθοπλασία»
Art & Culture
Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου αναρωτιέται αν η επίπλαστη ευτυχία θα νικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία
Art & Culture
«Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη» και οι εικαστικοί συνομιλούν με την ιστορία της
Art & Culture
Καραμπέτη και Χρυσικόπουλος μιλούν για τη «Φόνισσα»
Art & Culture
Η Άννα Καρένινα διεκδικεί την αλήθεια σ’ έναν ψεύτικο κόσμο
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Μικρές ταπεινώσεις»
Art & Culture
“Χωρίς μπλε, δεν υπάρχει πράσινο”: Η Γη έχει κάτι να μάς πει και η Μαρία Φραγκουδάκη τής δίνει φωνή
Art & Culture
Η Νεφέλη Μαϊστράλη και ο Θανάσης Ζερίτης πιστεύουν ότι στη γενιά τους δεν ανήκει τίποτα
Art & Culture
Ένας αιώνας Cahiers d’art στο Μουσείο Μπενάκη
Art & Culture
Ήταν όλοι εκεί! Το party για τα 30 χρόνια Monopoli σε 100 φωτογραφικά κλικ
Αφιέρωμα
30 Xρόνια Monopoli: Όσα ζήσαμε, όσα μοιραστήκαμε
Art & Culture
Στην πρόβα: “Γκλόρια” στο Θέατρο Χορν - Εργασιακός κανιβαλισμός με φόντο ένα glam περιοδικό (video)