MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΟΠΕΡΑ

H International Opera Choir τραγουδάει Verdi, σε ένα μήνυμα ελπίδας

Εν μέσω καραντίνας, τα μέλη της χορωδίας International Opera Choir της Ρώμης ερμηνεύουν, από το σαλόνι του σπιτιού τους, τη δημοφιλή επωδό «Va Pensiero» από την όπερα του Giuseppe Verdi, «Nabucco».

Verdi
Monopoli Team

Οι καλλιτέχνες της χορωδίας International Opera Choir- Coro Internazionale Lirico Sinfonico της Ρώμης, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης της νόσου Covid-19 όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον και οι χώροι μαζικής συνάθροισης έχουν κλείσει τις πόρτες τους στο κοινό, δημιουργούν μια «εικονική αίθουσα προβών» και ερμηνεύουν διαδικτυακά, ο καθένας από το σαλόνι του σπιτιού του και με ό,τι μέσα διαθέτει, την επωδό «Va Pensiero» από την αριστουργηματική όπερα του Giuseppe Verdi, «Nabucco».

Η αφιέρωση

Η συγκινητική αυτή ηχογράφηση, η οποία έγινε μέσω συσκευών smartphone πάνω σε προηχογραφημένο ήχο ορχήστρας, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας ότι παρά τη διάδοση της πανδημίας και το ανυπολόγιστο ηθικό, οικονομικό και ανθρώπινο κόστος που αυτή επιφέρει, η μουσική βρίσκεται εδώ για να μας αναζωογονήσει πνευματικά και να μας ενώσει. Οι καλλιτέχνες αφιερώνουν την ερμηνεία τους, σύμφωνα με τους ίδιους, «σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, νοσοκομειακούς, προσωπικό πολιτικής προστασίας, ερευνητές και όλους όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα ανάγκη του covid-19».

Verdi

International Opera Choir

Οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάτρου και της μουσικής, ανάμεσα τους και τα μέλη της χορωδίας International Opera Choir- Coro Internazionale Lirico Sinfonico της Ρώμης, η οποία ιδρύθηκε το 2014, περιλαμβάνονται μέσα σε αυτούς που δέχονται, λόγω κορονοϊού, τεράστιο πλήγμα, καθώς, με την ακύρωση των θεαμάτων, παραστάσεων, συναυλιών κ.α., αδυνατούν να εργαστούν.

Ο συμβολισμός

Η συγκεκριμένη επιλογή τους δεν έγινε τυχαία. Ο συνθέτης Giuseppe Verdi υπήρξε ο ίδιος σύμβολο του «Risorgimento» («Αναγέννηση»), ένα φιλελεύθερο και ενωτικό κίνημα του 19ου αιώνα, που είχε ως στόχο την απελευθέρωση της Ιταλίας από τους κατακτητές και το οποίο οδήγησε στην ενοποίηση της και τη σύσταση ενός ανεξάρτητου βασιλείου τη δεκαετία του 1860. Οι όπερες του διάσημου συνθέτη εξέφρασαν το ιταλικό εθνικό αυτό φρόνημα και τα δεινά που υπέφεραν οι Ιταλοί πριν την πολυπόθητη ανεξαρτησία.

Μάλιστα, στην πρεμιέρα του «Nabucco», στη Σκάλα του Μιλάνο στις 9 Μαρτίου του 1840, με θέμα την υποταγή του εβραϊκού λαού στον ζυγό της Βαβυλωνίας, στην τρίτη πράξη όταν ο χορός των Εβραίων που κλαίνε για την κατεχόμενη χώρα τους ερμηνεύει το «Va Pensiero», το κοινό χειροκροτεί όρθιο αυτό που θα μετεξελιχθεί σε ύμνο προς την ελευθερία των Ιταλών πατριωτών.

Giuseppe Verdi

Σε μια εποχή όπου, για μία ακόμη φορά, η Ιταλία δοκιμάζεται σκληρά, τα μέλη της Ιnternational Opera Choir δηλώνουν: «Σήμερα αισθανόμαστε λίγο σαν αυτόν τον αλυσοδεμένο λαό που θρηνεί τη «Χαμένη πατρίδα» και την ελευθερία του να ζει κανείς την καθημερινή του ζωή όπως είναι συνηθισμένος. Το «Va pensiero» είναι μέρος της ιστορίας μας, ο καθένας μπορεί να τραγουδήσει τις πρώτες γραμμές και οι λέξεις να επιστρέψουν αυτόματα στη μνήμη. Πάντα σε διαμάχη ως υποθετικός Εθνικός Ύμνος, πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να μας εκπροσωπεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι και να μας θυμίζει από πού προερχόμαστε.»

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b