MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Λίνα Μενδώνη: Τα μέτρα για τον κορωνοϊό και οι εργασίες στο Τατόι

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις εργασίες στο κτήμα Τατοΐου.

Monopoli Team

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ παραχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, την Τρίτη 10 Μαρτίου. Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, η Υπουργός έκανε λόγο τόσο για τα νέα μέτρα αναφορικά με τον κορωνοϊό, όσο και για τις εργασίες στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

Μέτρα κατά του κορωνοϊού

Μετά από σχετική ερώτηση του Άρη Πορτοσάλτε, η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για τα μέτρα που έχει πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: “Ήδη από χθες, είπαμε να μην πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι άνω των 1.000 ατόμων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας και τον Υπουργό κ. Κικίλια. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα λαμβάνουμε αμέσως μόλις μας ειδοποιήσουν. ”

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο, διευκρινίζοντας ότι αιτία δεν ήταν τα κρουαζερόπλοια που είχαν προσεγγίσει τις περιοχές: “Είναι κλειστοί, όπως ξέρετε, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στην Ηλεία, στην Αχαΐα και στη Ζάκυνθο. Όχι λόγω των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων, αλλά διότι κυκλοφόρησαν πολίτες οι οποίοι είχαν τον ιό από τις επισκέψεις τους κυρίως στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Από τα κρουαζιερόπλοια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Προφανώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ήταν στο Κατάκολο και ήλεγχαν τα κρουαζιερόπλοια. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι τις 18 Μαρτίου, με εξαίρεση την εκδήλωση για την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία θα γίνει με πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων.”

Αρχές Απριλίου ξεκινούν τα πρώτα σωστικά μέτρα στο ανάκτορο του Τατοΐου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε επίσης και για τις εργασίες στο κτήμα Τατοΐου, αναφέροντας ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε αυτοψία με το σύνολο των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ έχει βρεθεί και ο ανάδοχος που θα εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής για το κτίριο του ανακτόρου. Μάλιστα, η Υπουργός ανέφερε ότι αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα πρώτα σωστικά μέτρα στο ανάκτορο, ενώ μέχρι το Μάιο του 2021 οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα έχουν την μελέτη εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου.

Όσον αφορά τις δωρεές  που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ο Τατόι, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι είναι δύο. Η πρώτη αφορά στη μελέτη σκοπιμότητας η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και εξετάζει τη βιωσιμότητα, ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου του κτήματος. Η δεύτερη δωρεά είναι από τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, “ο οποίος ασμένως, διέθεσε τα χρήματα για την παραγγελία δύο μεγάλων tolls, τα οποία θα τοποθετηθούν και αυτά αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει κανονικά η εκκένωση -αρχίζει αυτή την εβδομάδα- των μαγειρείων και στη συνέχεια να αρχίσει η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου.” Παράλληλα, η Υπουργός δήλωσε ότι θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή και με τον ιδιωτικό τομέα για να εξασφαλίσει τους πόρους συντήρησης του κτήματος, όταν αυτό έχει αποκατασταθεί.

Στόχος να έχει τελειώσει το ανάκτορο το 2023

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη μίλησε και για το πρώην ανάκτορο, το οποίο αναμένεται να έχει αποκατασταθεί μέχρι το 2023. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε 3-4 χρόνια το κτήμα Τατοΐου θα έχει τελείως διαφορετική εικόνα από την σημερινή, η οποία την θλίβει λόγω της υποβαθισμένης της κατάστασης. Ειδικότερα δήλωσε: “Ο στόχος μας είναι, με το τέλος της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου, δηλαδή στο τέλος του 2023, να έχει ολοκληρωθεί το οικοδομικό σκέλος της αποκατάστασης του κτηρίου των ανακτόρων. Συγχρόνως, ετοιμάζονται οι αναγκαίες μελέτες. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα κιβώτια για να δούμε τι υπάρχει μέσα. Διότι το ανάκτορο θα είναι ένα μουσείο της εποχής του. Επομένως, μας χρειάζονται αντικείμενα που στοιβάζονται στα κιβώτια, συν το υλικό που είναι γύρω στις 50.000 αντικείμενα, τα οποία ήδη έχουν ήδη καταγραφεί και συντηρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, από το 2003 και μετά. Αυτά γίνονται συγχρόνως. Στόχος είναι το 2023 να έχει τελειώσει το ανάκτορο για να ξεκινήσει αμέσως η τοποθέτηση των αντικειμένων, επί των μελετών που ήδη εκπονούνται.”

 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b