MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΩΠΑ

Η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου εξηγεί γιατί αγάπησε την μάγισσα Φρικαντέλα

Η Μαρισία Παπαλεξίου είναι μονωδός και μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αυτή την περίοδο υποδύεται την μάγισσα Φρικαντέλα από το το μπεστ σέλερ του Ευγένιου Τριβιζά «Φρικαντέλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» και πραγματικά απολαμβάνει να υποδύεται μια αυθεντικά κακιά ηρωίδα.

Η Μαρισία Παπαλεξίου υποδύεται την μάγισσα Φρικαντέλα στο Christmas Theater / Φωτό: Στέφανος Κυριακόπουλος
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Πώς είναι να υποδύεστε μια πραγματικά κακιά μάγισσα;

Είναι πραγματικά απολαυστικό! Έχω ευχαριστηθεί αυτόν τον ρόλο από την οντισιόν κι όλας! Η ιδέα να υποδυθώ -στην ουσία για πρώτη φορά στην μέχρι τώρα πορεία μου στον χώρο- μια αυθεντικά κακή ηρωίδα με ξετρέλανε! Με έβαλε στην διαδικασία να μπω στην θέση της και να σκεφτώ τα πράγματα όπως θα τα σκεφτόταν εκείνη. Η ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά είναι συναρπαστική. Το κείμενο του είναι τόσο ευφυές, τόσο αστείο, κυριολεκτικά με μάγεψε! Έμαθα λέξεις που δεν ήξερα. Σε συνδυασμό με την πανέμορφη, καλογραμμένη και εύστοχη μουσική σύνθεση του Άλκη Μπαλτά που έντυσε το λιμπρέτο, μόνο χαρά και λαχτάρα να φτάσεις στην παράσταση μπορείς να νιώσεις! Την παράσταση που σκηνοθέτησε στο Christmas Theater, υποδειγματικά σε όλα τα επίπεδα, ο Φωκάς Ευαγγελινός και λάτρεψε δικαίως το Αθηναϊκό κοινό.

Μπαίνοντας στη θέση της κακιάς μάγισσας Φρικαντέλας τη συμπαθήσατε έστω και λίγο;

Είναι αδύνατον να μην συμπαθήσεις και να μην καταλάβεις τον χαρακτήρα που πρέπει να ενσαρκώσεις. Αυτή την κακιά μάγισσα νομίζω την αγάπησα. Έχω περάσει καταπληκτικά μαζί της. Είναι βαθειά κωμική φιγούρα γιατί οι «κακίες» και οι εμμονές της είναι παρόμοιες με τα πείσματα ενός μικρού παιδιού που σε κάνουν στο τέλος να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια. Μου θυμίζει πολύ έντονα το Κογιότ στο cartoon Road Runner, το οποίο καταστρώνει σατανικά σχέδια και στήνει τρομερές παγίδες προκειμένου να πιάσει το ταχύτατο πουλί, αλλά τελικά πέφτει το ίδιο μέσα σε αυτές. Καταλήγεις να το λυπάσαι και να το συμπαθείς. Ακριβώς όπως και την Φρικαντέλα!

Μαρισία Παπαλεξίου / Φωτό: Ειρήνη Μιχοπούλου

Γιατί τελικά μας γοητεύουν τόσο πολύ οι κακοί των παραμυθιών;

Νομίζω γιατί έχουν – και χρησιμοποιούν χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές – δυνάμεις, με τις  οποίες μπορούν να φτάσουν τελικά στον στόχο τους πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από όλους τους άλλους που παλεύουν με ορθόδοξο τρόπο. Ποιος δεν έχει αναρρωτηθεί τί θα είχε πετύχει στην ζωή του αν ήταν «άλλος» άνθρωπος!;

Φωτογραφία από την παράσταση «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε το κάλαντα» στο Christmas Theater / Φωτό: Στέφανος Κυριακόπουλος

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να διαθέτει μια μάγισσα για να είναι πραγματικά κακιά;

Πρέπει καταρχήν να έχει βαθειά γνώση και συναίσθηση του καλού προκειμένου να το πολεμήσει εκ των έσω! Σαφώς να είναι έξυπνη και επινοητική. Άσχετα από τα αποτέλεσματα των σχεδίων της, πρέπει το μυαλό της να γεννά διαρκώς ιδέες για το πώς θα προκαλέσει το κακό. Σίγουρα πρέπει να στοχοποιεί, σχεδόν εμμονικά, τα θύματα της και να αφιερώνει όλο τον ωφέλιμο χρόνο της καταστρώνοντας στρατηγικές για το πώς θα καταστρέψει ό,τι την ενοχλεί. Να κάνει με άλλα λόγια την επικράτηση του κακού, σκοπό της ζωής της.

Γιατί η Φρικαντέλα μισεί τόσο πολύ τα κάλαντα;

Μιλώντας υποθετικά νομίζω πως κάτι της θυμίζουν. Κάποιο παλιό τραύμα στην ψυχή της, ίσως την παιδική ηλικία που ενδεχομένως ποτέ δεν έζησε, ή ακόμα την ανθρώπινη αγάπη που στερήθηκε. Και γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνεται τιμωρός. Δεν μισεί μόνο τα κάλαντα. Μισεί θανάσιμα κάθε τι που έχει μέσα του το καλό ή την πρόθεση του. Αυτό μας δείχνει πως δικάζει με σκοπό να αποδώσει μια ιδιότυπη δικαιοσύνη η οποία στο μυαλό της φαντάζει ιδανική, αποκαθιστώντας έτσι την τάξη των πραγμάτων.

H Φρικαντέλα με ένα ξόρκι της πήρε τις φωνές των παιδιών για να σταματήσουν να λένε τα κάλαντα, που τόσο πολύ μισεί. Εσείς αν είχατε μαγικές δυνάμεις τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε;

Θα ήθελα πάρα πολύ να αλλάξω μυαλά στους «δυνατούς» του κόσμου. Θα ήθελα υπερβολικά με μια κίνηση του μαγικού μου ραβδιού να τους κάνω να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις ώστε να μην υπάρχει πια πουθενά πάνω στην γη πόνος, πείνα, δυστυχία, κακοποίηση, έγκλημα, ανισότητα, απληστία, πολεμοφιλία και διακρίσεις κάθε είδους, για όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου. Αυτό θα ήθελα!

Η Μαρισία Παπαλεξίου υποδύεται την μάγισσα Φρικαντέλα στο Christmas Theater / Φωτό: Στέφανος Κυριακόπουλος

Εκτός από ένα κοράκι που μεταμορφώνεται σε παγόνι, μια κυνηγημένη από βεδουίνους καμήλα σε ελάφι, γάτες να νιαουρίζουν τα κάλαντα κι ένα μπαλέτο από σκίουρους να χορεύουν κλακέτες τι άλλο θα δούμε στη σκηνή του Christmas Theater;

Θα δείτε τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, όπως τα ντύνουν οι φαντασμαγορικοί φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου και τα μοναδικά οπτικά εφέ του Χρήστου Μαγγανά. Το αποτέλεσμα με έχει αφήσει πραγματικά άφωνη. Έχω γίνει ξανά παιδί! Τις υπέροχες χορογραφίες της Έμιλυ Λούμπα με ακούραστους χορευτές που ζωντανεύουν κάθε ένα από τα δωμάτια του κάστρου της Φρικαντέλας. Δεκατρία υπερταλαντούχα παιδιά που τραγουδούν και υποδύονται τους άφοβους μικρούς ήρωες της ιστορίας μας, καθώς και πέντε λυρικούς σολίστες που ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους του έργου.

Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε την συμφωνική ορχήστρα Academica σε μουσική διεύθυνση Άλκη Μπαλτά, του συνθέτη της μουσικής και Χρήστου Κολοβού, καθώς και πολλές άλλες εκπλήξεις που δεν θα σας τις αποκαλύψω τώρα, γιατί πρέπει να έρθετε και να ζήσετε από κοντά την μαγεία της Φρικαντέλας του Ευγένιου Τριβιζά, όπως την έχει ζωντανέψει στην σκηνή του Christmas Theater ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Η Μαρισία Παπαλεξίου υποδύεται την μάγισσα Φρικαντέλα στο Christmas Theater / Φωτό: Στέφανος Κυριακόπουλος

Ποια είναι η δική σας σχέση με τα Χριστούγεννα; Tι αγαπάτε και τι όχι και τόσο σε αυτή τη γιορτή;

Αγαπώ τα πάντα σε αυτή την γιορτή. Μπορώ να πω ότι όλη την χρονιά περιμένω να έρθουν τα Χριστούγεννα. Λυπάμαι αφάνταστα όταν τελειώνουν και πρέπει να κάνω υπομονή μέχρι τα επόμενα. Αυτό που με στενοχωρεί βαθειά είναι το ότι υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να τα χαρούν όπως οι περισσότεροι. Μακάρι να άλλαζε αυτό. Ας είχα το μαγικό ραβδί της Φρικαντέλας έστω για μια μέρα. Ας γινόταν αυτός ο κόσμος πιο δίκαιος και πιο καλός με όλους μας ανεξαιρέτως.

Η μάγισσα Φρικαντέλα στο τέλος αλλάζει γνώμη για τα κάλαντα και αφήνει την κακία πίσω της. Εσείς τι εύχεστε να σας φέρει ο νέος χρόνος και τι θέλετε να αλλάξετε σε αυτόν;

Θα ήθελα να χαρίσει σε όλους μας υγεία και ειρήνη. Οι καιροί είναι περίεργοι και η ανθρώπινη απληστία μπορεί να οδηγήσει λαούς ολόκληρους σε καταστροφή. Να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να μάθουμε όλοι μας να χαιρόμαστε με ό,τι έχουμε στα χέρια μας, μικρό ή μεγάλο. Να είμαστε ευγνώμονες για κάθε μέρα που ξημερώνουμε γεροί και να αγαπάμε όσο μπορούμε πιο πολύ. Έτσι ίσως αλλάξουν πολλά πράγματα στον επόμενο χρόνο…στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας! Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Φρικαντέλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα
Σάββατο 11/1, 15:00 & 19:00, οι τελευταίες παραστάσεις
Εισιτήρια: 5€ έως 40€
Προπώληση: viva.gr

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b