MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
XMAS

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα πιο οικολογικά;

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει και εμείς σας παρουσιάζουμε απλές λύσεις, για το πως να τα μεταμορφώσετε σε μια φιλικότερη προς το περιβάλλον γιορτή, χωρίς να στερηθείτε κάτι από τη μαγεία τους.

Αριστούλα Ζαχαρίου

Τα Χριστούγεννα αποτελούν αναμφισβήτητα τη λαμπρότερη και ταυτόχρονα την περισσότερο πολυέξοδη γιορτή του χρόνου. Η μαγεία τους, όμως, καταφέρνει πάντα να σαγηνεύσει μικρούς και μεγάλους και να μάς παρασύρει σε μια εορταστική φρενίτιδα από φώτα, στολισμούς, αγορές, δώρα, λιχουδιές, γλέντια και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις, συνδυασμένα, παράλληλα, με μηνύματα αγάπης, σεβασμού, αλληλεγγύης και αποδοχής. Το κόστος αυτής της τόσο σημαντικής γιορτής δεν περιορίζεται μόνο στο μετερίζι του καθενός, αλλά, μέσω ενός εορταστικού μαζικού καταναλωτισμού, επεκτείνεται και στο ίδιο το περιβάλλον, δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στον ήδη τρομακτικά επιβαρυμένο πλανήτη μας.

Πως θα μπορούσε, όμως, ο καθένας με απλά και μικρά βήματα να τροποποιήσει μερικές από τις χριστουγεννιάτικες συνήθειές του, τόσο, ώστε και να μην απαρνηθεί τη γοητεία των Χριστουγέννων, αλλά και να περιορίσει την μακροχρόνια περιβαλλοντική ζημιά της συγκεκριμένης γιορτής; Παρακάτω ακολουθούν μερικές απλές ιδέες για το πως να κάνετε τα Χριστούγεννα σας πιο οικολογικά.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Το δέντρο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το κυριότερο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης. Μια καλή οικολογική λύση είναι η χρησιμοποίηση ενός αληθινού δέντρου μέσα σε γλάστρα, με τις ρίζες του, ώστε μετά το πέρας των γιορτών να μπορέσετε να το φυτέψετε στον κήπο σας ή να το κρατήσετε στο μπαλκόνι σας, όπως είναι και έτσι να απολαμβάνετε την ομορφιά του ολόκληρο το χρόνο, ακόμη, και να το ξανάχρησιμοποιήσετε τα επόμενα Χριστούγεννα. Μια άλλη καλή λύση είναι να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι χριστουγεννιάτικο δέντρο, είτε με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτόνι ή βιβλία (σελίδες ή ολόκληρα), είτε χρησιμοποιώντας κλαδιά δέντρων, μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό σε μέγεθος, όμως, αν βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει μπορεί να είναι εξίσου όμορφο.

Τα στολίδια

Ακόμη και αν επιλέξετε τη λύση ενός πλαστικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, μπορείτε να διαλέξετε στολίδια περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, αγοράζοντας χειροποίητα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά. Μια πιο ευχάριστη διαδικασία, τόσο για εσάς, όσο και για την οικογένεια ή τους φίλου σας, είναι να φτιάξετε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια, περνώντας δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανακυκλώσιμα υλικά όπως το γυαλί, το ξύλο και το χαρτί. Επίσης μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με υλικά που βρίσκονται ήδη στο σπίτι σας, πχ. σπιρτόκουτα, παλιά κουμπιά, κορδέλες, σπάγγος, εφημερίδες ή περιοδικά, κομμάτια υφάσματος, κομμάτια από παζλ, ή παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες. Μπορεί να μην είναι όλα ανακυκλώσιμα, αλλά το να τα επαναχρησιμοποιήσετε αντί να τα πετάξετε μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Επιπλέον, τα στολίδια σας μπορεί να προέρχονται απ’ ευθείας από τη φύση. Στολίστε το δέντρο σας με κουκουνάρια, ξύλα κανέλας ή ζωγραφισμένο κέλυφος αυγού, και αν το τελευταίο σας ακούγεται κάπως πασχαλινό, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε, ζωγραφίζοντας τo με χριστουγεννιάτικα θέματα και να δείτε το αποτέλεσμα. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στολίδια από φαγώσιμα υλικά, όπως γλειφιτζούρια, τζιτζιρόψωμο και γιρλάντες από ποπ κόρν.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Αν πάλι σκέφτεστε να στολίσετε την είσοδο του σπιτιού σας με χριστουγεννιάτικο στεφάνι, μπορείτε αντί να αγοράσετε ένα ψεύτικο του εμπορίου, να φτιάξετε ένα δικό σας. Τα υλικά για αυτό το εγχείρημα θα τα βρείτε στη φύση, σε ανθοπωλεία, θερμοκήπια, φυτώρια, οπωροπωλεία στο δρόμο καθώς περπατάτε, στον κήπο σας ή στον κήπο φίλων σας. Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση με κλαδιά από ευκάλυπτο, έλατο, ή κυπαρίσσι, δεμένα μεταξύ τους και ύστερα να τα στολίσετε σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο χρησιμοποιώντας υλικά, όπως κουκουνάρια, ξυλάκια κανέλας, θυμάρι, φύλλα δάφνης, λεβάντα, φθινοπωρινά φύλλα, γκύ, κισσό, αλεξανδρινά, πευκοβελόνες, κράνμπερι, μούρα, αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού, ρόδια, μικρές πιπεριές τσίλι, καρύδια και κάστανα.

Κεριά

Τα κεριά είναι μια δημοφιλής επιλογή για τον στολισμό του σπιτιού, καθώς όχι μόνο ομορφαίνουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό ακόμη πιο πολύ, αλλά επίσης, κατακλύζουν το χώρο με τα αρώματα τους. Προτιμήστε, όμως, κεριά χωρίς παραφίνη, καθώς η παρατεταμένη χρήση τους θεωρείται ότι προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Κεριά από σόγια, κερί μελισσών ή φυσικά κεριά με βάση φρούτα ή λαχανικά, θεωρούνται ασφαλέστερη και πιο οικολογική επιλογή, επειδή είναι βιοδιασπώμενα και χωρίς καπνό. Επιπλέον, μπορείτε να τα στολίσετε, δημιουργώντας μια βάση από γκύ, κισσό, μούρα, ή οποιαδήποτε διακόσμηση της επιλογής σας.

Χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Από τη μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, το άλφα και το ωμέγα μιας γιορτινής διακόσμησης. Όμως η χρήση τους δεν έρχεται χωρίς περιβαλλοντικό κόστος. Είναι μια ανυπολόγιστη σπατάλη ενέργειας, «εξαφανίζει» τα αστέρια από τον ουρανό και διαταράσσει το οικοσύστημα της νυχτερινής άγριας ζωής. Μια λύση είναι να αποφύγετε τις υπερβολές, χρησιμοποιώντας τα με μέτρο. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε, χριστουγεννιάτικα φωτάκια Led ή εκείνα που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Χριστουγεννιάτικα δώρα

Η αγορά του δώρου

Τα Χριστούγεννα είναι η κατεξοχήν γιορτή που συνδέεται με υπέρμετρο καταναλωτισμό και στην κορυφή της λίστας, με τα πράγματα που αγοράζει κάποιος, βρίσκονται τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Αναμφισβήτητα είναι υπέροχο το συναίσθημα που αισθανόμαστε όταν προσφέρουμε δώρα σε αυτούς που αγαπάμε, μήπως θα μπορούσε, όμως, να γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον; Για αρχή θα πρέπει να κάνετε προσεκτικότερη επιλογή στην αγορά δώρων. Μπορείτε να αγοράσετε δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά ή από οργανικά προϊόντα, όπως καλλυντικά. Επίσης, δώρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην καταλήξουν μετά από σύντομο διάστημα στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, είναι μια ασφαλής επιλογή. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφύγετε, στο μέτρο του δυνατού, δώρα από μη ανακυκλώσιμα υλικά ή που απαιτούν για τη λειτουργία τους ηλεκτρική ενέργεια ή μπαταρίες μιας χρήσης, προτιμήστε δώρα που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Μπορείτε να αγοράσετε δώρα από δεύτερο χέρι, όπως παραδείγματος χάρη βιβλία, ή ακόμη και να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι τα δώρα σας προς τους άλλους, από βιώσιμα υλικά, π.χ. να πλέξετε ένα κασκόλ. Επιπλέον, θα μπορούσατε, αντί για υλικά αγαθά, να «αγοράσετε» ποιοτικό χρόνο για τους αγαπημένους σας. Έτσι και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον και η ευτυχία από την εμπειριά που θα τους προσφέρετε θα διαρκέσει περισσότερο. Εισιτήρια για το Θέατρο και για άλλα θεάματα, μια συνδρομή σε διαδικτυακή υπηρεσία που αφορά την ψυχαγωγία ή την ενημέρωση, μαθήματα (π.χ. μαθήματα μαγειρικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α.) και άλλες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν το άτομο στο οποίο θα κάνετε το εν λόγω δώρο. Τέλος, μια ακόμη ωραία χειρονομία που συμβαδίζει παράλληλα και με το πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι να κάνετε, ως δώρο, μια δωρεά στο όνομα κάποιου.

Το περιτύλιγμα

Μπορείτε να δώσετε μια ωραία εμφάνιση στο δώρο που προσφέρετε υιοθετώντας πιο οικολογικές λύσεις. Κάθε Χριστούγεννα, τεράστιες ποσότητες από τις πλαστικές τσάντες ή το γυαλιστερό χαρτί περιτυλίγματος που τυλίγουμε τα δώρα καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανακύκλωσης του. Επιλέξτε να τυλίξετε τα δώρα σας, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος, απλό καφέ χαρτί, σελίδες από εφημερίδες ή περιοδικά (για περισσότερο χρώμα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υφάσματα, ή ακόμη και να κάνετε το περiτύλιγμα μέρος του δώρου, τυλίγοντας το με ένα ωραίο φουλάρι ή κασκόλ.

Αποφύγετε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κολλητική ταινία, πλαστικούς φιόγκους ή κορδέλες και προτιμήστε να δέσετε τα δώρα σας με σπάγγο, σκοινί, ή μια λωρίδα υφάσματος, φτιαγμένα από oργανικά υλικά. Επίσης, μη διστάσετε να αποθηκεύετε και να ξαναχρησιμοποιείτε τις πλαστικές σακούλες δώρων, παραπάνω από μια φορά, εάν αυτό είναι δυνατόν. Τέλος, διακοσμήστε τα δώρα σας με φυσικά υλικά, όπως φύλλα από έλατο, κουκουνάρι και γκύ.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στέλνουμε περίπου 8 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, καταλήγουν στα σκουπίδια ή περιέχουν υλικά, όπως γκλίτερ, που καθιστούν αδύνατη την ανακύκλωση τους. Προτιμήστε κάρτες φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά ή επιλέξτε να στείλετε ηλεκτρονικές ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Ακόμη καλύτερα, αφιερώστε λίγο από τον προσωπικό σας χρόνο, για να ευχηθείτε από κοντά στα άτομα που επιθυμείτε, εάν αυτό  βέβαια είναι δυνατόν. Μια χειρονομία λιγότερο απρόσωπη από μια χριστουγεννιάτικη κάρτα. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, τις ευχετήριες κάρτες που έχετε λάβει αποθηκεύστε τις και κάντε τις μέρος του χριστουγεννιάτικου στολισμού σας στις γιορτές που θα ακολουθήσουν.

Χριστουγεννιάτικο δείπνο

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο, εκτός από πολυέξοδη για το πορτοφόλι σας διαδικασία, αποδεικνύεται εξίσου επιβλαβής και για το περιβάλλον, αφού εκτιμάται ότι κάθε Χριστούγεννα πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι φαγητού. Αρχικά, οργανωθείτε σωστά και ετοιμάστε μια λίστα αγορών που θα περιέχει τα απολύτως απαραίτητα που θα χρειαστείτε για το δείπνο σας. Αποφύγετε τις υπερβολικές σπατάλες, δεν χρειάζεται το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας να είναι παραφορτωμένο, με κίνδυνο μεγάλες ποσότητες φαγητών να καταλήξουν, αναπόφευκτα, στα σκουπίδια. Χρησιμοποιήστε για τις αγορές σας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και, όσο είναι δυνατό, περιορίστε τις αγορές τροφίμων, τα οποία έχουν συσκευασθεί με «τόνους» πλαστικού, προτιμήστε να αγοράσετε χύμα.

Για το είδος των υλικών, προτιμήστε να αγοράσετε τοπικά, εποχιακά ή βιολογικά προϊόντα και περιορίστε όσο το δυνατό την κατανάλωση κρέατος, καθώς υπάρχουν αμέτρητες πεντανόστιμες βίγκαν και χορτοφαγικές συνταγές για να σερβίρετε στους καλεσμένους σας. Επιπρόσθετα, το περισσευούμενο φαγητό μπορείτε είτε να το καταψύξετε για μελλοντική βρώση, έιτε, τις αμέσως επόμενες μέρες, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δημιουργώντας ολοκαίνουριες συνταγές. Παραδείγματος χάρη ετοιμάστε μια γευστικότατη πίτα με το κρέας που έχει περισσέψει. Τέλος μπορείτε να το συσκευάσετε και να το δωρίσετε σε κάποιον, ο οποίος θα το έχει ανάγκη.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b