MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΗ

Φθινοπωρινές βόλτες στις πιο όμορφες πλατείες της Αθήνας

Στην κλασική ερώτηση «χειμώνας ή καλοκαίρι;», εμείς απαντάμε… φθινόπωρο! Και ο λόγος; Γιατί είναι η ιδανική εποχή για να χαρούμε βόλτες και άραγμα στις πλατείες της Αθήνας!

Η πλατεία Αγίας Ειρήνης, φωτογραφία για το monopoli.gr
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Τα φθινοπωρινά μεσημέρια είναι ηλιόλουστα –χωρίς να σε καίει ο ήλιος και να ψάχνεις απεγνωσμένα κλιματιζόμενο χώρο-, ενώ τα βράδια δεν ξεπαγιάζουμε, αλλά απολαμβάνουμε το ποτό μας στη δροσιά.

Κάναμε λοιπόν μια βόλτα σε τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς πλατείες της πόλης και χαρτογραφήσαμε τα παλιά και τα στέκια στα οποία μπορείτε να χαρείτε καφέ ή ποτό από το πρωι έως το βράδυ!

Πλατεία Νέας Σμύρνης

Η πλατεία Νέας Σμύρνης

Για την πλατεία της Νέας Σμύρνης θα μπορούσαμε να πούμε πολλά: Για τα συντριβάνια της (που όταν λειτουργούν είναι εντυπωσιακά), τα πράσινα σημεία της (μικρές οάσεις τις πολύ ζεστές μέρες), τα παρεϊστικα στέκια που είναι γεμάτα ακόμα και τις πιο «νεκρές» μέρες και άλλα ακόμα στοιχεία για τα οποία αυτή η πλατεία είναι μέσα στην καρδιά μας.

Κάνοντας μια βόλτα σίγουρα θα προσέξετε την διάσημη «Πυραμίδα» μπροστά από την μικρή παιδική χαρά της πλατείας. Αγαπημένο σποτ για σκαρφάλωμα για πολλές γενιές -μέχρι που αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές και το “χόμπι” μας έληξε άδοξα! Ωστόσο η Πυραμίδα αποτελεί ακόμα σήμα κατατεθέν της πλατείας.

Ο οβελίσκος του Βάσου Καπάνταη και στο βάθος το New Habits

Περιμετρικά της πλατείας οι επιλογές για καφέ και ποτό είναι πολλές και η αλήθεια είναι ότι χάρη στα συντριβάνια και το πράσινο της πλατείας όπου και να κάτσεις είναι όμορφα. Οι αγαπημένες μας καφετέριες, όμως, είναι το New Habits και το Rusty Grail λόγω της τοποθεσίας τους. Φυσικά, σας προτείνουμε να κάτσετε στα «απέναντι» τραπεζάκια.

Εάν επιλέξετε το Habits θα έχετε θέα στον δίασημο «οβελίσκο» του γλύπτη Βάσου Καπάνταη, ένα μνημείο 15 μέτρων αφιερωμένο στη μικρασιατική Σμύρνη, ενώ τα απέναντι τραπεζάκια του Rusty Grail είναι μοναδικά, καθώς βρίσκονται “κρυμμένα” στην πίσω πλευρά της Πυραμίδας που αναφέραμε πιο πάνω.

Τα τραπεζάκια του Rusty Grail κάτω από την “Πυραμίδα”

Για κοκτέιλ επισκεφτείτε το το «Pop-Up», αγαπημένο στέκι των Νεοσμυρνιωτών, ενώ για φαγητό, τα λόγια είναι περιττά, καθώς στο κέντρο της πλατείας βρίσκονται τα ιστορικά παραδοσιακά σουβλάκια του «Γιώργου» και του «Λευτέρη» και προς το τέλος της πλατείας το πιο hot μπεργκεράδικο της πόλης, το «Μπαρ Μπεε Κιου» με τα τεράστια και πεντανόστιμα μπέργκερ του!

Tip

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την πλατεία Χρυσοστόμου, ένα πάρκο στην είσοδο της Νέας Σμύρνης με προσεγμένα παγκάκια και μερικά διάσκορπα –αλλά ιστορικά- μνημεία, να συνεχίσετε λίγο πιο κάτω μέχρι την ιστορική «Εστία» (και να θαυμάσετε το επιβλητικό της κτίριο φυσικά), και έτσι να καταλήξετε τελικά στην Κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο

Η μία πλευρά της καταπράσινης πλατείας Αύδη

Από τη βόλτα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η πολυσύχναστη πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.

Το πρώτο κτίριο που τράβηξε την προσοχή μας σε αυτή την πλατεία ήταν το εντυπωσιακό νεοκλασικό, όπου στεγάζεται η Νέα Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία δίνει έναν αέρα άλλης εποχής στην περιοχή (και φυσικά αξίζει μια επίσκεψη για τις εκθέσεις που φιλοξενεί). Προχωρώντας, δεν γινόταν να μην προσέξουμε και τις εκτάσεις πράσινου, που γενικά μας αρέσει πολύ να βλέπουμε στην Αθήνα.

Τα τραπεζάκια του “Μπλε Παπαγάλου” στον πεζόδρομο της πλατείας

Η πλατεία «Λέων Αυδή» (όπως επίσημα ονομάζεται) φιλοξενεί και μερικά από τα πιο αγαπητά café-bar και εστιατόρια των Αθηναίων. Ο «Μπλε παπαγάλος», το αγαπημένο στέκι του καλλιτεχνικού χώρου, είναι και το δικό μας αγαπημένο, καθώς έχει τραπεζάκια πάνω στην πλατεία, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου τα ηλιόλουστα μεσημέρια, αλλά και τα δροσερά βράδια.

Λίγο πιο κάτω από τον Μπλε Παπαγάλο, στην ίδια πλευρά της πλατείας, βρίσκεται η πανέμορφη αυλή του Saorsa. Το Saorsa «κατοικεί» σε ένα λευκό οίκημα πάνω στην πλατεία και η αυλή του είναι λιτή και όμορφη. Το επιλέγουμε για ποτό και κοκτέιλ κυρίως.

Στην ίδια πλατεία θα συναντήσετε δύο από τα πιο φημισμένα εστιατόρια, τις «Σεϋχέλλες» και το «Αυγό του Κόκκορα». Και στα δύο θα δοκιμάσετε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Tip

Αυτή η συμβουλή είναι κάπως αυτονόητη. Καθώς η περιοχή του Μεταξουργείου σφύζει από αξιόλογα θέατρα, τι καλύτερο από το να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά και μετά να συνεχίσετε το βράδυ σας σε ένα από τα μπαράκια της πλατείας;

Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Πλατεία Αγίας Ειρήνης: μια από τις πιο “πράσινες” πλατείες της Αθήνας

Η Πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι η πιο διάσημη και κεντρική πλατεία αυτής της λίστας, καθώς βρίσκεται  στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η αλήθεια είναι πως αυτή η πλατεία είναι η αγαπημένη μας επιλογή για καφέ, αλλά και ποτό, όταν βγαίνουμε κέντρο.

Η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης δίνει τ’ όνομά της στην πλατεία

Στα σκαλάκια της επιβλητικής Εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης θα βρείτε συνήθως νέα παιδιά, ενώ στο κέντρο της πλατείας υπάρχουν παγκάκια και πεζούλια, για να αράξετε με την παρέα σας.

Σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι αναμφίβολα τα ανθοπωλεία. Μάλιστα, το ιστορικό ανθοπωλείο-γεωπονικό κατάστημα «Αφεντούλης» είναι το μοναδικό ανθοπωλείο της περιοχής που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1903! Όπως είναι λογικό, τα λουλούδια τους ομορφαίνουν την πλατεία και τις βόλτες μας με τα χρώματα και το άρωμα τους. Έτσι, η πλατεία Αγ. Ειρήνης αποτελεί μια από τις πιο “πράσινες” πλατείες της Αθήνας.

Το Tailor’s House και το Throubi στο βάθος

Οι επιλογές μας για καφέ ή ποτό είναι πολλές: Το Throubi έχει διαχρονική αξία, καθώς ήταν το πρώτο μπαράκι που άνοιξε στην πλατεία και παραμένει ακόμα το αγαπημένο μας. Το Tailor’s House αποτελεί νέα προσθήκη στην πλατεία και κατοικεί στον παλιό χώρο του Tailor Made. Το Rooster είναι επίσης διάσημο, καθώς αποτελεί το πρώτο ανοιχτά gay friendly μαγαζί της περιοχής, και έχει αυτή την cool ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις πάντα άνετα. Φυσικά, προτιμάμε τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, ενώ το βράδυ προσφέρει πολύ ωραία κοκτέιλ.

Αν πάλι πεινάσετε μην πάτε μακριά, καθώς στην πλατεία αυτή θα βρείτε κινέζικο, φαλάφελ, πίτσα και φυσικά καλό σουβλάκι. Γενικά, το φαγητό στην πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι πολύ αξιόλογο, αλλά το αγαπημένο μας είναι σίγουρα η σταθερή αξία στο αθηναϊκό σουβλάκι, ο «Κώστας».

Tip

Μην αφήσετε το εξωτερικό του «Κώστα» να σας ξεγελάσει, υπάρχει λόγος που κάθε μέρα υπάρχει ουρά έξω από το μαγαζί. Επίσης, μην κάνετε το λάθος να ζητήσετε γύρο ή κοτόπουλο, καθώς σερβίρουν αποκλειστικά πίτες με μπιφτέκι ή χοιρινό σουβλάκι.

Πλατεία Καρύτση

Τραπεζάκια του Saint George Bar στην πλατεία Καρύτση

Η πλατεία Καρύτση είναι μια από τις μικρές κεντρικές πλατείες της Αθήνας, λίγα λεπτά μακριά από την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκτείνεται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, απ΄όπου εχει πάρει και το όνομα της.

Η αλήθεια είναι ότι σαν πλατεία δεν έχει πολλά να δείξει πέρα από την περίφημη εκκλησία του και τα φημισμένα της μπαράκια. Πρόκειται για μια αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, καθώς ακόμα και γύρω από την εκκλησία ο χώρος είναι λίγος.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα καφέ-μπαρ και το street food της πλατείας Καρύτση είναι τόσο διάσημα, που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Αν θέλετε, λοιπόν, να βολτάρετε μπορείτε να κινηθείτε στις γύρω περιοχές της Πανεπιστημίου και της Ερμού. Για καφέ, ποτό και φαγητό, όμως, μην πάτε αλλού.

Το Moriarty στην πλατεία Καρύτση

Το Saint George Bar, που -όπως φαίνεται και από το όνομα του- βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το προτιμάμε κυρίως τις μεσημεριανές ώρες για καφέ, καθώς τα εξωτερικά τραπεζάκια στον πεζόδρομο έχουν φυσική σκιά και “βλέπουν” την εντυπωσιακή εκκλησία ελληνοβυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Moriarty, μια pub, από τις πιο κομψές της Αθήνας, με βρετανικό ύφος και 50s αισθητική. Εχει επίσης θέα την εκκλησία, ενώ προσφέρει ιδιαίτερα και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ από τις 18:00 και μετά. Τέλος, για φαγητό πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το μοναδικό θιβετιανό street foodαδικο της πόλης, το μικρό αλλά θαυματουργό Chomolungma, αλλά και το Migada με street food προτάσεις από όλο το κόσμο.

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b