MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
8ο Beyond Borders
23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος
Athens International Monthly Art Film Festival
Couture
Crash
Dog of God (με υπότιτλους)
EPiC: Ο Elvis Presley σε μια μοναδική συναυλία
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Little Brownie Kuzya 2
Marty Supreme
Mauthausen
Morvern Callar
No Budget Story
Pillion
Regan
Scream 7
Sirât
Super Mario Bros. Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Drama
The Mortuary Assistant
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Vampyr
Videodrome
Έκλειψη
Όλες οι Κυριακές
Αγιος Παΐσιος
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανατομία μιας πτώσης
Ανατριχίλες
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απειρη γη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο
Γελοίοι έρωτες
Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Γ’ 1960-1974
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δυστυχώς βρίζω
Είσαι έτοιμος; 2
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Επάγγελμα: Ρεπόρτερ
Ζαμπρίσκι Πόιντ
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η νύφη
Η συμμορία των μάγων 3
Η τούρτα του προέδρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θέλμα και Λουίζ
Θα σε σκοτώσουν
Θηλυκό
Καποδίστριας
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μαρσουπιλαμί (με υπότιτλους)
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπιτσκόμπερ
Μπλόου απ
Νυρεμβέργη
Ο Αγνοούμενος
Ο Ανδρέας Λασκαράτος και τα μυστήρια της Κεφαλονιάς
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Ο άγνωστος της μεγάλης αψίδας
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Οι αζήτητοι
Οικογένεια προς ενοικίαση
Ο μάγος του Κρεμλίνου
Ο μυστικός πράκτορας
Οργουελ: 2+2=5
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Περσόνα
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Σαν αδέρφια
Σκηνές από ένα γάμο
Σπασμένη φλέβα
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το καταφύγιο
Το μεγαλείο
Το χρώμα του ροδιού
Τσάρλι ο σούπερ-σκύλος (μεταγλωττισμένη)
Τόμος 7
Φίλοι για πάντα
Φθινοπωρινή σονάτα
Φραντς Κάφκα
Χωρίς πατέρα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
πολιτική

Ενήλικοι στην αίθουσα

Η ταινία του Κώστα Γαβρά που δίχασε την ελληνική κοινή γνώμη πριν ακόμη προβληθεί στις αίθουσες είναι βέβαιο ότι θα διχάσει ακόμη περισσότερο τους περισσότερο πολιτικοποιημένους θεατές.

stars-fullstars-fullstars-halfstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 128'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται με την Ευρώπη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρωτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις παίζει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ένας αμφιλεγόμενος πρωταγωνιστής

Η άποψη του Κώστα Γαβρά για μια κρίσιμη πολιτική περίοδο που σημάδεψε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δανείζεται την οπτική του Γιάνη Βαρουφάκη από το βιβλίο του τελευταίου «Ανίκητοι ηττημένοι». Ο τίτλος αλλάζει για τις σεναριακές ανάγκες της ταινίας και αντλείται από μια φράση της Κριστίν Λαγκάρντ, Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, όταν σε μια από τις επεισοδιακές συνεδριάσεις εκείνης της περιόδου, η ψύχραιμη γαλλίδα σχολίασε με αυτό τον ειρωνικό τίτλο όσα απίθανα διαδραματίζονταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια της.

Η ταινία του Γαβρά χωρίς να είναι τίποτα ξεχωριστό πετυχαίνει πλήρως τον σκοπό της. Είναι καλοφτιαγμένη, έχει ένα δυνατό πρωταγωνιστή (ο Λούλης στο ρόλο του Βραουφάκη), ενημερώνει, αποκαλύπτει (όσο είναι δυνατόν και με όχημα τις ηχογραφημένες συνομιλίες του Βαρουφάκη που κανείς ακόμη από τους εμπλεκόμενους δεν έχει αμφισβητήσει την αυθεντικότητα τους) και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ψυχαγωγεί αν δεν νιώθαμε για άλλη μια φορά το σφίξιμο στο στομάχι από εκείνες τις δύσκολες μέρες.

Η κάμερα του σκηνοθέτη δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον πρωταγωνιστή της, τον οποίο σχεδόν ηρωοποιεί. Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού πάνω στην δική του ματιά, πατάει η ιστορία της ταινίας, που είναι ένα είδος άτυπου μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ; Κάποιες αφηγηματικές αστοχίες (η σκηνή με τον ξιφία, μερικές φολκλορικές ευκολίες όπως η μουσική του Ντεσπλά κ.α.)  δεν λείπουν από την γραφή του Γαβρά, ο οποίος όμως έχει την διαύγεια, την αποφασιστικότητα και κυρίως την ενέργεια να δώσει με σασπένς και ένταση τις πιο δύσκολες σεκάνς της ταινίας   «Ενήλικοι στην αίθουσα».

Λίγοι σκηνοθέτες θα κατάφερναν να δώσουν ταυτόχρονα κινηματογραφική αξία και αποκαλυπτικό φως σε μια πλοκή που είναι περιορισμένη σε κλειστά δωμάτια και έχει πρωταγωνιστές πολιτικούς και οικονομολόγους που μιλούν διαρκώς για νούμερα και μελέτες. Εδώ ο Γαβράς με την πολύτιμη συνδρομή του συνεργάτη του Γιώργου Αρβανίτη στη διεύθυνση φωτογραφίας τα καταφέρνει καθώς ξέρει καλά τα λημέρια του πολιτικού θρίλερ όπως έχει φανεί και στο παρελθόν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Adults in the Room
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
Σενάριο: Κώστας Γαβράς

Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ουλριχ Τούκουρ, Ντάαν Σούρμανς, Βαλέρια Γκολίνο

Διάρκεια: 128'
Χώρα: Ελλάδα, Γαλλία
Έτος: 2019

Rating: 2.5
Διανομή: Odeon
Περισσότερα από CINEMA