MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
21
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Belladonna of Sadness
Couture
EPiC: Ο Elvis Presley σε μια μοναδική συναυλία
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
How to Shoot a Ghost
Interstellar
KinoFest στην Αθήνα
Madonnas
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Mauthausen
No Budget Story
Pillion
Regan
Scream 7
Sirât
The Mortuary Assistant
Vampyr
Weapons
Winona
Ένα απλό ατύχημα
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Όλες οι Κυριακές
Αγιος Παΐσιος
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο
Γελοίοι έρωτες
Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Γ’ 1960-1974
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η μικρή Αμελί (με υπότιτλους)
Η μύγα
Η τούρτα του προέδρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θα σε σκοτώσουν
Θεώρημα
Κάρλα
Καποδίστριας
Κραυγές και ψίθυροι
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μαρσουπιλαμί (με υπότιτλους)
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπιτσκόμπερ
Μπλόου απ
Μυστικός πράκτορας Μπέρνι: Αποστολή στον Άρη (μεταγλωττισμένη)
Ο δρόμος του εγκλήματος
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Οικογένεια προς ενοικίαση
Ο μάγος του Κρεμλίνου
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Ο μυστικός πράκτορας
Περσόνα
Πολύδροσο
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Σαν αδέρφια
Σπασμένη φλέβα
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το λιμάνι της αγωνίας
Το μεγαλείο
Το τραγούδι του δάσους
Το χρώμα του ροδιού
Τσάρλι ο σούπερ-σκύλος (μεταγλωττισμένη)
Τόμος 7
Φίλοι για πάντα
Φθινοπωρινή σονάτα
Φραντς Κάφκα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Συνώνυμα

Το φιλμ του ισραηλινού Ναντάβ Λαπίντ κέρδισε μάλλον απρόσμενα την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου 2019 χάρη στην μεταμοντέρνα αφήγηση και την πυρετώδη ερμηνεία του εντυπωσιακού πρωταγωνιστή του Τομ Μερσιέ.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 123'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

Ο Γιόαβ, ένας νεαρός Ισραηλινός, είναι αποφασισμένος να αποκηρύξει την εθνικότητα του και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι, εγκαταλείπει τη γλώσσα του και με τη βοήθεια ενός λεξικού επιχειρεί με κάθε τρόπο να επινοήσει μια νέα ταυτότητα για τον εαυτό του.

Παρίσι- Τελ Αβίβ με κομμένη την ανάσα

Η ορμή της ταινίας δηλώνεται από το πρώτο κιόλας πλάνο όπου ο φουριόζος Γιόαβ διασχίζει μία γέφυρα της πόλης του Φωτός – εδώ το Παρίσι εκτός από αντιτουριστικό μοιάζει και πιο γκρίζο από ποτέ- πριν οδηγηθεί σε ένα έρημο διαμέρισμα, όπου εκτυλίσσονται διάφορα απρόοπτα με ιλαροτραγικό πρόσημο. Η τυχαία γνωριμία του Γιόαβ με ένα νεαρό ζευγάρι γάλλων θα ανοίξει φαινομενικά την πόρτα προς την επίτευξη του στόχου του αλλά στην πορεία πολλά πράγματα θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τις πολιτικές απόψεις του.

Το κράτος του Ισραήλ είναι σύμφωνα με τον οργισμένο ήρωα «κακό, μοχθηρό, απαίσιο, αηδιαστικό, θλιβερό, αποκρουστικό κ.α» όπως λέει στο νέο του φίλο, πριν εκείνος του απαντήσει με αφοπλιστικό ύφος «καμιά χώρα δεν είναι όλα αυτά μαζί. Διάλεξε». Ο παραπάνω διάλογος είναι ενδεικτικός ως προς το ύφος και κυρίως την αύρα από Νουβέλ Βαγκ (οι ομοιότητες με το γκονταρικό «Με κομμένη την ανάσα» είναι εντυπωσιακές αφού ακόμη κι ο νεαρός πρωταγωνιστής θυμίζει έντονα τον Μπελμοντό στα νιάτα του) που κουβαλά η ταινία.

Δεν είναι η συμβατική κινηματογραφική υπαρξιακή περιπλάνηση που μπορεί να περιμένει κανείς αλλά τόσο η τολμηρή πολιτική άποψη της (όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την «προοδευτική» Γαλλία όπου σε πολλά σημεία αποδεικνύεται εχθρική και απάνθρωπη) όσο και η φρεσκάδα ή η πρωτοτυπία με την οποία χτίζει ο Λαπίντ τα εκρηκτικά καρέ του, κάνουν την ταινία «Συνώμυμα» μια κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει να ζήσει ο σινεφίλ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Synonymes
Σκηνοθεσία: Ναντάβ Λαπίντ
Σενάριο: Ναντάβ Λαπίντ

Παίζουν: Τομ Μερσιέ, Κουεντίν Ντολμέρ, Λουίς Σεβιλότ

Διάρκεια: 123'
Χώρα: Ισραήλ, Γαλλία
Έτος: 2019

Rating: 3
Διανομή: Weird Wave
Περισσότερα από CINEMA