MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
10
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Father Mother Sister Brother
Mauthausen
On Falling
Primate
The loner
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Ανακόντα
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή Άγιος Βασίλης (μεταγλωττισμένη)
Αργός θάνατος
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βουγονία
Γαλάζιο μονοπάτι
Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Ενα πράγμα με φτερά
Ερωτική φωλιά
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων
Η θυσία
Η φλαμένκο κιθάρα του Γεράι Κορτές
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θάβουμε τους νεκρούς
Θεώρημα
Θολός βυθός
Καζαμπλάνκα
Καμία άλλη επιλογή
Καποδίστριας
Λαβύρινθος
Μέρες οργής
Μια ιδιωτική ζωή
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Μόνος στο σπίτι
Νυρεμβέργη
Νύχτα δολοφόνων
Ο Κινηματογραφιστής
Ο Στρατηγός
Ο έρωτας γράφεται…
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Πριγκίπισσα Μονονόκε
Πώς να κλέψετε ενα εκατομμύριο δολάρια
Σπασμένη φλέβα
Στο νησί του Αμρουμ
Συναισθηματική αξία
Τα Χριστούγεννα κινδυνεύουν – Ελληνική οικογένεια
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το Χαμίνι
Το δέντρο που πληγώναμε
Το κάστρο στον ουρανό
Το κινούμενο κάστρο
Το ταρανδάκι των Χριστουγέννων (μεταγλωττισμένη)
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Χριστούγεννα με τον Ποντικούλη (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Συνώνυμα

Το φιλμ του ισραηλινού Ναντάβ Λαπίντ κέρδισε μάλλον απρόσμενα την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου 2019 χάρη στην μεταμοντέρνα αφήγηση και την πυρετώδη ερμηνεία του εντυπωσιακού πρωταγωνιστή του Τομ Μερσιέ.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 123'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

Ο Γιόαβ, ένας νεαρός Ισραηλινός, είναι αποφασισμένος να αποκηρύξει την εθνικότητα του και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι, εγκαταλείπει τη γλώσσα του και με τη βοήθεια ενός λεξικού επιχειρεί με κάθε τρόπο να επινοήσει μια νέα ταυτότητα για τον εαυτό του.

Παρίσι- Τελ Αβίβ με κομμένη την ανάσα

Η ορμή της ταινίας δηλώνεται από το πρώτο κιόλας πλάνο όπου ο φουριόζος Γιόαβ διασχίζει μία γέφυρα της πόλης του Φωτός – εδώ το Παρίσι εκτός από αντιτουριστικό μοιάζει και πιο γκρίζο από ποτέ- πριν οδηγηθεί σε ένα έρημο διαμέρισμα, όπου εκτυλίσσονται διάφορα απρόοπτα με ιλαροτραγικό πρόσημο. Η τυχαία γνωριμία του Γιόαβ με ένα νεαρό ζευγάρι γάλλων θα ανοίξει φαινομενικά την πόρτα προς την επίτευξη του στόχου του αλλά στην πορεία πολλά πράγματα θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τις πολιτικές απόψεις του.

Το κράτος του Ισραήλ είναι σύμφωνα με τον οργισμένο ήρωα «κακό, μοχθηρό, απαίσιο, αηδιαστικό, θλιβερό, αποκρουστικό κ.α» όπως λέει στο νέο του φίλο, πριν εκείνος του απαντήσει με αφοπλιστικό ύφος «καμιά χώρα δεν είναι όλα αυτά μαζί. Διάλεξε». Ο παραπάνω διάλογος είναι ενδεικτικός ως προς το ύφος και κυρίως την αύρα από Νουβέλ Βαγκ (οι ομοιότητες με το γκονταρικό «Με κομμένη την ανάσα» είναι εντυπωσιακές αφού ακόμη κι ο νεαρός πρωταγωνιστής θυμίζει έντονα τον Μπελμοντό στα νιάτα του) που κουβαλά η ταινία.

Δεν είναι η συμβατική κινηματογραφική υπαρξιακή περιπλάνηση που μπορεί να περιμένει κανείς αλλά τόσο η τολμηρή πολιτική άποψη της (όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την «προοδευτική» Γαλλία όπου σε πολλά σημεία αποδεικνύεται εχθρική και απάνθρωπη) όσο και η φρεσκάδα ή η πρωτοτυπία με την οποία χτίζει ο Λαπίντ τα εκρηκτικά καρέ του, κάνουν την ταινία «Συνώμυμα» μια κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει να ζήσει ο σινεφίλ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Synonymes
Σκηνοθεσία: Ναντάβ Λαπίντ
Σενάριο: Ναντάβ Λαπίντ

Παίζουν: Τομ Μερσιέ, Κουεντίν Ντολμέρ, Λουίς Σεβιλότ

Διάρκεια: 123'
Χώρα: Ισραήλ, Γαλλία
Έτος: 2019

Rating: 3
Διανομή: Weird Wave
Περισσότερα από CINEMA