MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
07
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
All the Colors of the Dark
Arabian Nights
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Father Mother Sister Brother
Greenland 2
How to Shoot a Ghost
Inception
KinoFest στην Αθήνα
Kontinental ’25
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Noi
Old boy
O χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο
Rosemary
SOS
Sirât
Stray Kids: The dominATE Experience
The Greek Experiment
The loner
Vampyr
Yunan
Ένα απλό ατύχημα
Αίμα και μαύρη δαντέλα
Αγάπη για τον Ερωτα
Αγιος Παΐσιος
Αλέξανδρος ο Μακεδών
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανακόντα
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Βιριδιάνα
Βοήθεια!
Βουγονία
Διπλόδοκος, το δεινοσαυράκι (μεταγλωττισμένη)
Δύο εισαγγελείς
Εκτός εαυτού
Επιστροφή στην πατρίδα
Επιστροφή στο Silent Hill
Ετοιμη για όλα
Ζουζούνια (μεταγλωττισμένο)
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η θυσία
Η καρδιά του ταύρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θεώρημα
Κάποτε στη Γάζα
Κάρλα
Καποδίστριας
Κλείδωσες; Οι άγνωστοι 3
Μέρες οργής
Μίστερ Κλάιν
Ματαντόρ
Μια μάχη μετά την άλλη
Μια μορφή στο παράθυρο
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Ο Λέων της Πεντέλης
Ο Σημαδεμένος
Ο Χόπερ και το μυστικό της μαρμότας (μεταγλωττισμένη)
Ο έρωτας γράφεται…
Ο ήχος της πτώσης
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι δικοί μου άνθρωποι
Οι φύλακες του χιονιού (μεταγλωττισμένη)
Ο ξένος
Ο φίλος μου ο Ταφίτι (μεταγλωττισμένη)
Πάρε το πράγμα και σφάξ’ το
Πρωινή περίπολος
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σας πιστεύουμε
Σατανάδες της ακολασίας
Σπασμένη φλέβα
Συναισθηματική αξία
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα ονειροζωάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το Χαμίνι
Το ήσυχο κορίτσι
Το καταφύγιο
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το πουλί με τα κρυσταλλένια φτερά
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρήμα της οργής
Το χρώμα του ροδιού
Φρου-Φρου ο σκανδαλιάρης (μεταγλωττισμένη)
Περιπέτεια

Κάποτε…στο Χόλιγουντ

Στην ένατη ταινία του ο Κουέντιν Ταραντίνο γράφει ένα εξομολογητικό γράμμα για τη λατρεία του στο παλιό Χόλιγουντ.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-halfstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 161'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

Στο ΛοςΆντζελες του1969 τα πάντα είναι ρευστά και όλα αλλάζουν. Ο τηλεοπτικός αστέρας Ρικ Ντάλτον και ο για πολλά χρόνια κασκαντέρ του ΚλιφΜπουθ κινούνται στη νέα βιομηχανία του θεάματος, την οποία με δυσκολία αναγνωρίζουν πια, ψάχνοντας να βρουν μια θέση σε αυτή.

Νοσταλγικός Ταραντίνο, απίθανοι ερμηνευτές

Όχι τόσο η πιο ώριμη όσο η πιο προσωπική ταινία του 56χρονου σκηνοθέτη, το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» είναι μια ωδή – και ταυτόχρονα μια άνευ όρων παράδοση- στη γοητεία τουκλασικού Χόλιγουντ. Ο Ταραντίνο ποντάρει στις παιδικές του μνήμες για να ανασύρει σύμβολα αλλοτινά και χαμένα που για εκείνον συμβολίζουν την εποχή της αθωότητας. Όμως ελάχιστα πράγματα είναι αθώα στην ιστορία του. Ίσως μόνο η πανέμορφη και γλυκιά ΣάρονΤέιτ (η ΜάργκοΡόμπι σε ρόλο-λαχείο) που ταυτίζεται με την πιο ζωντανή και αυθεντική λάμψη της βιομηχανίας του θεάματος. Όλα τα άλλα – ήρωες, και αντιήρωες, μηχανισμοί και ιδεολογίες- είναι κομμάτια ενός ψεύτικου παζλ που πίσω από την καλογυαλισμένη επιφάνεια του κρύβει σκοτάδι, βία και παρακμή. Η παρακμή είναι ίσως η λέξη-κλειδί του φιλμ. Παρακμή γνωρίζει ο τέως σταρ, σε παρακμή βρίσκεται και η αμερικανική κοινωνία με τον πόλεμο του Βιετνάμ να βρίσκεται στην κορύφωση του. Οι χίπις βρίσκονται σταθερά και επίμονα σε κάθε εμφάνιση των βασικών χαρακτήρων.

Άλλοι τους μισούν κι άλλοι τους συμπαθούν. Η κάμερα του Ταραντίνο εστιάζει στο δικό τους καταλυτικό ρόλο στην ιστορία – η δράση της συμμορίας του Μάνσον – αλλά και στην προσπάθεια του εγωπαθή ήρωα του (ο Ντι Κάπριο με άνεση εναλλάσσει ρόλους, διαθέσεις και πρόσωπα) να κάνει πετυχημένο πέρασμα από την τηλεόραση στον κινηματογράφο μέσω των σπαγγέτι γουέστερν που τα θεωρεί «σκουπίδια» αλλά εν τέλει δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Όμως ενώ ο σκηνοθέτης Ταραντίνο βρίσκεται σε φουλ φόρμα (καταπληκτικές οι σεκάνς στα έρημα κινηματογραφικά πλατό αλλά και αυτές που αφορούν στα γυρίσματα της ταινίας μέσα στην ταινία) ο σεναριογράφος Ταραντίνο είναι μπερδεμένος ως προς το θέμα της βίας – μοιάζει να τον έλκει και να τον απωθεί μαζί- ενώ δεν πείθει και τόσο η απόπειρα του να το συνδέσει με ταξικά κριτήρια. Παραμένει όμως ένας βιρτουόζος της κάμερας και ακόμη και στις πιο άνισες στιγμές του, όπως αυτή εδώ, πετυχαίνει ξανά να μας χαζέψει με κάποιες μαγικές κινήσεις του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο
Σενάριο: Κουέντιν Ταραντίνο

Παίζουν: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Μπραντ Πιτ, ΜάργκοΡόμπι, Αλ Πατσίνο, Κερτ Ράσελ

Διάρκεια: 161'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2019

Rating: 3.5
Διανομή: Feelgood Entertainment
Περισσότερα από CINEMA