MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η πιο μικρή και χαριτωμένη βιβλιοθήκη του κόσμου βρίσκεται στην Ιταλία!

Ένας συνταξιούχος δάσκαλος, μετέτρεψε το βανάκι του σε φορητή βιβλιοθήκη για να μοιράσει την χαρά των βιβλίων σε παιδιά που ζουν σε απομονωμένα χωριά της Ιταλίας

Monopoli Team

Bibliomotocarro, η φορητή βιβλιοθήκη

Ο Antonio La Cava, ένας 73-χρονος συνταξιούχος δάσκαλος, αποφάσισε να μετατρέψει το βανάκι του σε μία μικρή φορητή βιβλιοθήκη, που ονόμασε Bibliomotocarro, για να μοιράσει την χαρά των βιβλίων στα παιδιά που μένουν σε απομονωμένα μέρη της Ιταλίας.

Οδηγεί στους πιο απόμερους λόφους και βουνά της Basilicata, μια απομονωμένη και φτωχή περιοχή της νότιας Ιταλίας, όπου μάλιστα είχε εξοριστεί ο διάσημος συγγραφέας Κάρλο Λέβι το 1935-36 και είχε γράψει το βιβλίο “Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι”, καθώς όπως έλεγαν οι εξαθλιωμένοι χωρικοί του χωριού ο Θεός δεν έφτασε ποτέ στο απόμερο και φτωχό Εμπολί.

Σήμερα, η περιοχή της Basilicata έχει αναβαθμιστεί αρκετά ενώ η πόλη Matera είναι μία από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2019. Παρ’ όλ’ αυτά, τα πιο απομακρυσμένα από την πόλη χωριά είναι ερημωμένα, για παράδειγμα στο χωριό San Paolo Albanese κατοικούν μόνο δύο παιδιά σε ηλικία δημοτικού. Έτσι, ο συνταξιούχος δάσκαλος αποφάσισε να επισκεφτεί πόλεις και χωριά με λιγότερους από 1000 κατοίκους.

Για πάνω από 10 χρόνια οδηγεί σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά, σταματάει, συνομιλεί με τους κατοίκους και προσφέρει σε κάθε παιδί από ένα βιβλίο. Το πάθος του για το διάβασμα είναι συγκινητικό, ενώ μαζί του έχει και μερικά βιβλία για εξάσκηση. Σε κάθε χωριό προτείνει στα παιδιά να γράψουν ένα κεφάλαιο βιβλίου, το παίρνει μαζί του και τα παιδιά του επόμενου χωριού γράφουν το επόμενο κεφάλαιο κ.ο.κ.

Ο La Cava δήλωσε ότι ανησυχούσε πως θα μεγαλώσει σε μια χώρα, όπου οι άνθρωποι δεν θα διαβάζουν βιβλία. Πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να μοιράσει την χαρά της λογοτεχνίας σε όσο περισσότερα παιδιά γίνεται: “Αυτή η πράξη έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο κοινωνική και πολιτισμική, αλλά και ηθική.”

Ελπίζει ότι το Bibliomotocarro θα διαδώσει το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι για όλους, όχι μόνο για λίγους προνομιούχους.

Στο πλαίσιο της τελετής για την ανάθεση της Ματέρα ως Πολιτισμικής Πρωτεύουσας 2019, ο κύριος Antonio τιμήθηκε. Μάλιστα ο ίδιος  και το βανάκι του θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα πολιτισμικών δραστηριοτήτων της πόλης.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b