MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
7ο φεστιβαλ WIFT GR
12o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Blue Lock -Episode Nagi (με υπότιτλους)
Chainsaw Man-Η ταινία: Reze Arc (με υπότιτλους)
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Dracula
Ghost in the Shell
Ghost in the Shell 2: Innocence
Grand Prix: Ο γύρος της Ευρώπης (μεταγλωττισμένη)
Greek Mountain Film Festival
HAIKYU!! The Dumpster Battle
Harvest
Jujutsu Kaisen (με υπότιτλους)
Jujutsu Kaisen: Εκτέλεση
Monsta X: Connect X in Cinemas
My Hero Academia: You’re Next
Noi
Nouvelle Vague
Reservoir Dogs
Roofman
Seventeen World Tour [New_] in Japan: Live Viewing
Tack
The Blair Witch Project
Wicked: Μέρος δεύτερο
Yikian!
Ένα απλό ατύχημα
Όνειρα
Όταν έρθει το φθινόπωρο
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βουγονία
Γεια σου Φρίντα (μεταγλωττισμένη)
Για πάντα?
Δεσποινίς Μόξι: Η Οδύσσεια μιας γάτας (μεταγλωττισμένη)
Δύο καπνισμένες κάννες
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Ζωούπολη 2 (με υπότιτλους)
Η αγάπη που απομένει
Η γεύση του κερασιού
Η συμμορία των μάγων 3
Η τέχνη του να επιβιώνεις
Η ώρα του λύκου
Καίτη Δρόσου: Κιβώτιο μνήμης
Καμία άλλη επιλογή
Κατοικίδια στο express (μεταγλωττισμένη)
Κράτα την ψυχή σου στο χέρι και περπάτα
Κύριλλος και Μεθόδιος – Οι φωτιστές των Σλάβων
Λο
Μέρες οργής
Μανόλια
Με λένε Στέλιο
Μια μάχη μετά την άλλη
Μόνος στο σπίτι
Νυρεμβέργη
Νυχτερινή εφημερία
Ο Κινηματογραφιστής
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Ο φίλος μου ο Ταφίτι (μεταγλωττισμένη)
Πέθανε αγάπη μου
Παμφίρ
Ρέκβιεμ για ένα όνειρο
Σμιλεμένες ψυχές
Σπασμένη φλέβα
Στο νησί του Αμρουμ
Στρουμφάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Συνύπαρξη, λέμε τώρα
Σώστε τον πράσινο πλανήτη
Τα κακά παιδιά 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το δάκρυ του διαβόλου
Τομ και Τζέρι: Η απαγορευμένη πυξίδα (μεταγλωττισμένη)
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Τρία χιλιόμετρα ως το τέλος του κόσμου
Τύχη βουνό
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
Χαραυγή μέρος 1
Κοινωνική

Euforia

Η δεύτερη ταινία που σκηνοθετεί η ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο είναι μια απολαυστική δραμεντί που συμμετείχε στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του περσινού Φεστιβάλ των Καννών.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 115'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

O Ματέο είναι ένας νέος επιχειρηματίας, ευφυής, τολμηρός και δυναμικός. Ζει μια ζωή στα άκρα γεμάτη προκλήσεις. Ο αδελφός του, Ετόρε είναι καθηγητής σε σχολείο και ζει ακόμα στη μικρή επαρχιακή πόλη όπου οι δυο τους γεννήθηκαν. Είναι ένας άνδρας συνετός με μια ήσυχη ζωή σε μια ρουτίνα που τον βολεύει, ένας άνθρωπος που συνειδητά επιλέγει να ζει στη σκιά. Αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι θα έρθουν και πάλι κοντά όταν ο δεύτερος αρρωστήσει.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Πραγματική έκπληξη – και ευχάριστη μάλιστα- είναι η δεύτερη ταινία της Γκολίνο, που μετά από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της (το προ τριετίας «Μέλι» που επίσης είχε κάνει πρεμιέρα στο  τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του περσινού Φεστιβάλ των Καννών) καταπιάνεται με μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία, η οποία πίσω από την γλυκιά τρυφερότητα της και τη φαινομενική ανεμελιά της (πάρα το σκληρό θέμα της δεν γίνεται ποτέ μελό) κρύβει μια χροιά σκληρής κριτικής που όμως διαθέτει τις πολύτιμες κωμικές λυτρωτικές ανάσες της.

Το θέμα της ασθένειας του μεγάλου αδελφού χρησιμοποιείται ως «καμπανάκι» για τον ηδονιστή και επιπόλαιο Ματέο που γουστάρει να ζει ακραία και προκλητικά.  Το σενάριο επικεντρώνεται πάνω του  και στη στάση ζωής που τον χαρακτηρίζει. Η απόπειρα να κρατήσει την «ανεξαρτησία» του χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις προκειμένου να «μείνει για πάντα νέος», θα δοκιμαστεί έντονα όταν ο μεγάλος αδελφός αρρωστήσει.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή της ζωής τους τα δύο αδέλφια θα καλύψουν το κενό του χρόνου που ζούσαν  χώρια με μερικές αφοπλιστικές (και αρκετά χιουμοριστικές) υπερβάσεις. Το θέμα των σεξουαλικών προτιμήσεων του μικρού αδελφού, η συνεύρεση με τον φαντεζί καλλιτεχνικό κύκλο του Ματέο, η αφοπλιστικά ειλικρινής και απολαυστική μητέρα τους, το κοινό ανέμελο αγνάντεμα – αν και από διαφορετικές οπτικές γωνίες- του σμήνους των πουλιών (μια από τις πιο ποιητικές σκηνές διαδραματίζεται λίγο πριν τους τίτλους τέλους) και κυρίως η «προστασία» της ομορφιάς με κάθε μέσο είναι μερικά από τα όπλα που χρησιμοποίησε έντεχνα η Γκολίνο στην προσπάθεια της να δημιουργήσει μια ταινία που θα οδηγήσει το θεατή σε στιγμές μοναδικής ευφορίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Euforia
Σκηνοθεσία: Βαλέρια Γκολίνο
Σενάριο: Φραντσέσκα Μαρτσιάνο, Βάλα Σαντέλα, Βαλέρια Γκολίνο

Παίζουν: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Βαλέριο Μασταντρέα, Ιζαμπέλα Φεράρι

Διάρκεια: 115'
Χώρα: Ιταλία
Έτος: 2018

Rating: 3
Διανομή: StraDa Films
Περισσότερα από CINEMA