MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
11 χρόνια δίκη Χρυσή Αυγή
BTS World Tour ‘Arirang’ in Buenos Aires: Live Viewing
Begotten
Clayface
Coyote vs. Acme (μεταγλωττισμένη)
Coyote vs. Acme (με υπότιτλους)
Donnie Darko
ENHYPEN World Tour ‘Blood Saga’
Hope
Hybe Cheering Party
Minions & Τέρατα (μεταγλωττισμένη)
Motor City
Naza
Ozzy & Black Sabbath: Back to the Beginning
PAW Patrol: Κουτάβια και δεινόσαυροι (μεταγλωττισμένη)
Primetime
Resident Evil
Seventeen World Tour (New_)
Spider-Man: Καινούργια μέρα
Street Fighter
The Influencer Project
Tomorrow X Together World Tour ‘Act: Tomorrow’
Ένα φως που δεν σβήνει ποτέ
Έτσι ξαφνικά
Αλλη μαμά
Αλλού ο δρόμος
Αμελί
Αναγέννηση
Αυτοί που άγγιξαν τον πόλεμο
Βασίλισσα στη θάλασσα
Γάτες στο μουσείο 2: Οι θησαυροί της Αιγύπτου (μεταγλωττισμένη)
Δεν κοστίζει τίποτα
Η βαλίτσα
Η λευκή κορδέλα
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η πτώση της φάλαινας
Η σιωπή των αμνών
Θυσία
Λογική και ευαισθησία
Μια φάρμα στην Πορτογαλία
Μπαλωματούλης (μεταγλωττισμένη)
Ντίγκερ
Ντε Γκωλ: Η ώρα της αντίστασης
Ντε γκωλ: προς την ελευθερία
Ξεχασμένο νησί (μεταγλωττισμένη)
Ο Tad και το μαγικό λυχνάρι (μεταγλωττισμένη)
Ο Εξολοθρευτής
Ο ασχημογλυκούλης (μεταγλωττισμένη)
Ο γυμνός
Οδύσσεια
Ολα ή τίποτα
Πατρίδα
Σον το πρόβατο και το τέρας της φάρμας (μεταγλωττισμένη)
Σπασμένη φλέβα
Στην καρδιά του κτήνους
Το Μυστικό της Vera Drake
Το άλογο του Τορίνο
Το ημερολόγιο της Verity
Τοπίο στην ομίχλη
Το φορτίο
Φιόρδ
Χωρίς ίχνος
Ψυχώ

Βέρνερ Χέρτζογκ: “Σημασία έχει ο έρωτας”

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο θρυλικός Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ ήρθε στην Αθήνα για ένα masterclass στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, αλλά και μια ανοικτή συνέντευξη στην Κεντρική σκηνή της Στέγης με έναν από τους πιο περιζήτητους Αμερικανούς διανοούμενους, τον Paul Holdengräber.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Τον γνωρίζουμε τον Βέρνερ Χέρτζογκ ως σκηνοθέτη ταινιών που δοκιμάζουν έντονα τα όρια της ανθρώπινης αντοχής απέναντι κυρίως στα στοιχεία της φύσης. Στις ιστορίες του ο άνθρωπος μοιάζει είτε αποπροσανατολισμένος είτε δέσμιος των πολιτικών και πολιτισμικών του καταβολών.

Στα 70ς-80ς σχεδόν κάθε ταινία του («Fitzcarraldo», «Αγκίρε, η οργή του θεού», «Το αίνιγμα του Κάσπαρ Χάουζερ», «Νοσφεράτου» κ.α.) ήταν must για τους σινεφίλ, ενώ τα τελευταία χρόνια αν και αραίωσε τις κινηματογραφικές δουλειές του – εστιάζοντας κυρίως στο ντοκιμαντέρ- κέρδισε παγκόσμια φήμη με το υποψήφιο για Όσκαρ «Συναντήσεις στο τέλος του κόσμου» και κυρίως το «Grizzly Man» που περιέγραφε την τραγική ιστορία ενός ακτιβιστή και λάτρη των αρκούδων που επέλεξε να ζήσει κοντά τους μέχρι που εκείνες τον κατασπάραξαν!

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε καλεσμένος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για μια ζωντανή συνέντευξη ενώπιον κοινού με συντονιστή τον θεωρητικό κινηματογράφου και επί χρόνια φίλο του, Πολ Χολντενγκρέιμπερ, που επίσης είναι ιδρυτικός εκτελεστικός διευθυντής του Onassis Los Angeles. Το επόμενο πρωί, μια ολιγομελής ομάδα από έλληνες πολιτιστικούς συντάκτες και κινηματογραφικούς κριτικούς (ανάμεσα τους κι εμείς), είχε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, από την οποία ξεχωρίζουμε τα πιο σημαντικά σημεία της.

Ο Πολ Χολντενγκρέιμπερ, Ιδρυτικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis Los Angeles (OLA) και Ιδρυτής & Διευθυντής της πολιτιστικής σειράς LIVE from the NYPL της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης από το 2004 έως το 2018 συνάντησε τον Βέρνερ Χέρτσογκ στη Στέγη.

Η περιέργεια είναι εκείνη που κινεί τα πάντα

«Είτε αφορά στον έρωτα – τον οποίο θεωρώ ως το πιο σημαντικό ίσως πράγμα στη ζωή αλλά για να το μάθω αυτό έπαθα γνώρισα μεγάλες ήττες- είτε στην αντίληψη για τον κόσμο, η περιέργεια είναι το άλφα και το ωμέγα για να προχωράς. Χωρίς την περιέργεια δεν μπορείς να αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει γύρω σου. Μεγάλωσα σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Βαυαρίας, περικυκλωμένο από τεράστια βουνά. Μικρός αναρωτιόμουν τι βρίσκεται πίσω από αυτά. Ίσως η περιέργεια μου να ανακαλύψω τι βρίσκεται πέρα από αυτά τελικά να με οδήγησε στο σινεμά. Δεν ξέρω. Η περιέργεια με έκανε όχι μόνο σκηνοθέτη αλλά και ταξιδευτή αφού βρέθηκα για γυρίσματα στα πιο απίθανα μέρη του πλανήτη. Αυτό όμως που λειτουργεί σε μένα σαν κινητήρια δύναμη, για άλλους δεν σημαίνει τίποτα. Ο Φελίνι για παράδειγμα γύρισε όλες τις ταινίες του στη Ρώμη, από την οποία δεν έφυγε ποτέ».

Η τρέχουσα κρίση και η Ευρώπη

«Δεν υπάρχουν αναλογίες σε σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα και με κάποια συγκεκριμένη ιστορική εποχή από το παρελθόν. Η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη και είναι σημαντική η μελέτη της ιστορίας για να κατανοήσουμε πως φτάσαμε ως εδώ, ποιες είναι οι αιτίες που την δημιούργησαν. Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης όμως είναι εκείνο που θα μείνει όταν ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα αν και πολύ φοβάμαι πως η φυγή της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Όμως ένα τέτοιο ειρηνικό σχέδιο – μην ξεχνάμε τους δύο μεγάλους πολέμους- είναι κρίσιμο να επιτευχθεί ακόμη και αν καθυστερήσει πολύ. Άλλωστε είναι κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και πουθενά ως τώρα».

Ο διαλογισμός και η ψυχολογία

«Δεν με πείθουν όσοι κάνουν διαλογισμό καθισμένοι σε στάση νούφαρο. Η ψυχολογία, η ψευτο-φιλοσοφία του new age είναι πράγματα όχι απλώς ανούσια αλλά και εξοργιστικά. ψευδαισθήσεις».

Η αγάπη του για την Ελλάδα

«Λάτρεψα τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό λόγω του αρχαιολόγου παππού μου. Θεωρώ τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες αυθεντικούς ήρωες γιατί έμειναν πιστοί στις αρχές τους αν και ήξεραν ότι ο θάνατος τους περιμένει, ενώ η πράξη τους είχε και σαφή ενωτικό χαρακτήρα για την Ελλάδα. Έχω ταξιδέψει αμέτρητες φορές στην Ελλάδα, έχω κάνει γυρίσματα στα νησιά και μέχρι πριν από μερικά χρόνια μιλούσα σχετικά καλά την ελληνική γλώσσα. Πάντα βρίσκω έναν καλό λόγο για να επιστρέψω στη χώρα σας».

Ένας ευτυχισμένος γάμος στο Λος Άντζελες

«Ζω με την γυναίκα μου με την οποία είμαστε μαζί εδώ και 24 χρόνια, 8 μήνες και 11 ημέρες στο Λος Άντζελες που είναι ένας όμορφος και παρεξηγημένος τόπος. Τα πιο σπουδαία πράγματα των τελευταίων 50- 60 χρόνων ξεκίνησαν από εκεί. Στο Λ.Αντζελες βρήκα πραγματικά την ευτυχία αφού είναι ένας τόπος ουσιώδης και με τρομερή ενέργεια, ενώ οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί και φιλικοί. Επίσης το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου είναι να προσέχεις πάντα τον σύντροφο σου. Σε όλα: να τον ακούς και να τον φροντίζεις. Είναι καθημερινή δουλειά!».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
«Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη» και οι εικαστικοί συνομιλούν με την ιστορία της
Art & Culture
Καραμπέτη και Χρυσικόπουλος μιλούν για τη «Φόνισσα»
Art & Culture
Η Άννα Καρένινα διεκδικεί την αλήθεια σ’ έναν ψεύτικο κόσμο
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Μικρές ταπεινώσεις»
Art & Culture
“Χωρίς μπλε, δεν υπάρχει πράσινο”: Η Γη έχει κάτι να μάς πει και η Μαρία Φραγκουδάκη τής δίνει φωνή
Art & Culture
Η Νεφέλη Μαϊστράλη και ο Θανάσης Ζερίτης πιστεύουν ότι στη γενιά τους δεν ανήκει τίποτα
Art & Culture
Ένας αιώνας Cahiers d’art στο Μουσείο Μπενάκη
Art & Culture
Ήταν όλοι εκεί! Το party για τα 30 χρόνια Monopoli σε 100 φωτογραφικά κλικ
Αφιέρωμα
30 Xρόνια Monopoli: Όσα ζήσαμε, όσα μοιραστήκαμε
Art & Culture
Στην πρόβα: “Γκλόρια” στο Θέατρο Χορν - Εργασιακός κανιβαλισμός με φόντο ένα glam περιοδικό (video)
Art & Culture
Ο «Χρυσός Δίσκος» της Δανάης Λιοδάκη στέλνει στο Διάστημα κραυγές της Παλαιστίνης
Art & Culture
Ο πολιτισμός ως εμπειρία: Η νέα στρατηγική Hellenic Heritage