MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποια επένδυση φέρνει την ευτυχία;

Υπάρχουν δύο πράγματα που επενδύουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ζωή. Το ένα είναι τα χρήματά μας και το δεύτερο είναι ο χρόνος μας. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή επένδυση;

Monopoli Team

Μία απάντηση στο παραπάνω θα μπορούσε να είναι πως, η σωστή επένδυση είναι εκείνη που μας προσφέρει ικανοποίηση και συμβάλλει στην ευτυχία μας.

Ας πούμε για παράδειγμα ότι αγοράζουμε το αυτοκίνητο που πάντα θέλαμε. Σκεφτείτε την ικανοποίηση που προσφέρει στον ιδιοκτήτη του αυτή η αγορά στην αρχή. Τι συμβαίνει όμως μετά από ένα, δύο ή περισσότερα έτη; Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ την αγορά μας, που το επίπεδο ικανοποίησής μας ολοένα και πέφτει, μέχρι να μας γίνει αδιάφορο.

Από το ίδιο αυτοκίνητο δεν πρόκειται να ξανανιώσουμε ποτέ τον ίδιο βαθμό ικανοποίησης και από ένα σημείο και μετά οδηγούμαστε στο να αναζητάμε την επόμενή μας αγορά προκειμένου να το αντικαταστήσουμε, καμιά φορά μόνο και μόνο στοχεύοντας να επαναφέρουμε το αρχικό συναίσθημα. Φυσικά το παραπάνω ισχύει και για τις πιο απλές αγορές που κάνουμε.

Αυτή η κατάσταση είναι που περιγράφεται στο παράδοξο του Easterlin. Ο Richard Easterlin, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου USC, μετά απο έρευνα παρατήρησε το εξής παράδοξο στην σχέση εισοδήματος-ευτυχίας: Σε μια χρονική στιγμή, η ευτυχία και το εισόδημα συνδέονται θετικά. Αυτό όμως ισχύει έως ένα σημείο. Μακροπρόθεσμα, η ευτυχία δεν αυξάνεται, όταν αυξάνεται και ο πλούτος.

Τι είναι αυτό που μπορεί να διατηρήσει την ευτυχία;

Εύλογα λοιπόν, προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι είναι αυτό που μπορεί να διατηρήσει την ευτυχία; Υπάρχουν διάφορες έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας που ασχολούνται με το ζήτημα της ευτυχίας του ανθρώπου και ακόμα περισσότερο με την διάρκειά της.

Μία από αυτές προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Cornell. Τα αποτελέσματα φανέρωσαν πώς σε αντίθεση με τα υλικά αντικείμενα, είναι αδύνατο να αισθανθούμε αδιάφορα, όταν φέρουμε στον νου μας μία ευχάριστη εμπειρία που ζήσαμε. Ακόμα πιο συγκεκριμένα η έρευνα καταλήγει ότι από όλα όσα μπορούμε να αγοράσουμε, ποιο ευτυχισμένους μας κάνουν τα ταξίδια.

Σε αντίθεση μάλιστα με την απόκτηση υλικών αντικειμένων που η ευτυχία που προσφέρουν φθίνει όσο περνάει ο χρόνος, οι ταξιδιωτικές μας εμπειρίες μπορούν και διατηρούν την ίδια αίσθηση ευτυχίας, κάθε φορά που τις επαναφέρουμε ως ανάμνηση.

Η επένδυση επομένως σε εμπειρίες μας κάνει «πλουσιότερους» σε ένα ουσιαστικό, για την ευζωία και την ευεξία μας, τρόπο.

Πώς εξηγείται όμως ότι οι εμπειρίες, μας προσφέρουν ευτυχία που διαρκεί;

Δείτε την απάντηση εδώ

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b