MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Twilight Zone, η μεγάλη επιστροφή

Η cult σειρά μυστηρίου, σε νέο reboot από τον Jordan Peele έρχεται στην COSMOTE TV.

KEIMENO: Μαρία Μαρκουλή | 03.04.2019

Στην αρχή νόμιζα ότι ήμουν μόνο εγώ. Ότι για κάποιο λόγο μου είχε μείνει στο μυαλό εκείνο το επεισόδιο _και ζούσε μέσα μου σε μια twilight zone – ζώνη του μισοσκόταδου τη λέγαμε- και λουζόταν με άπλετο φως ειδικά όταν βρισκόμουν μέσα σε αεροπλάνο και κοιτούσα έξω από το παράθυρο.

Δεν ήμουν όμως μόνο εγώ, ήταν και άλλοι και ένα γενναίο μέρος της ποπ κουλτούρας είχε κολλήσει με το «Nightmare at 20.000 feet»- επεισόδιο του Twilight Zone που φάνηκε ότι είχε φανατικούς – από το Saturday night life ως τους Simpsons, από την σπονδυλωτή ταινία του 1983 του Steven Spielberg ως τον Jordan Peele τώρα που αναβιώνει τη σειρά και έχει συμπεριλάβει το επεισόδιο με την δική του εκδοχή στα πρώτα καινούργια.

To Twilight Zone είναι μια ανθολογία μυστηρίου και απροσδόκητου, όπου τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν

Ετσι κι αλλιώς όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το Twilight Zone ήταν η σειρά που τα άλλαξε όλα. Μια ανθολογία μυστηρίου και απροσδόκητου, όπου τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν ένα μόλις βήμα και ένα κλικ από την πραγματικότητα.

To «Nightmare at 20.000 feet» της θρυλικής σειράς του Rod Serling προβλήθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση στις 11 Οκτωβρίου του 1963. Με πρωταγωνιστή τον William Shatner (τον “δικό” μας κάπτεν του Star Trek).

O Shatner ως Bob Wilson στο επεισόδιο ταξιδεύει στο αεροπλάνο με τη γυναίκα του, έχοντας αναρρώσει από ψυχολογικά προβλήματα, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αρχίζει να μας βάζει σιγά σιγά σε υποψίες για το πόσο έχει αφήσει τα προβλήματά του πίσω, καθως βλέπει… πράγματα. Συγεκριμένα βλέπει ένα αλλόκοτο μαλλιαρό πλάσμα πάνω στο φτερό του αεροπλάνου να προσπαθεί να ξεκολήσει το φτερό, να το καταστρέψει και να βάλει σε κίνδυνο την πτήση. Το θέμα είναι, όπως πιθανώς φαντάζεστε, ότι κανείς άλλος δεν το βλέπει. Και αυτά συμβαίνουν ενώ έχει ξεσπάσει καταιγίδα και τίποτε δεν φαίνεται να είναι οκ, ειδικά αν είσαι ο Γουίλσον και συνεχίζεις να κοιτάς έξω από το παράθυρο.

Το Twilight Zone βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες, πιο επιδραστικές, και αξεπέραστες σειρές που πέρασαν από την τηλεόραση

Στο τέλος του επεισοδίου και αφού το αεροπλάνο έχει προσγειωθεί και ο Wilson (Shatner) απομακρύνεται μέσα στην ταραχή και με συνοδεία… η κάμερα μας δείχνει το φτερό του αεροπλάνου σε μαύρα χάλια, σαν κάποιος να προσπαθούσε σε όλο το ταξίδι να το διαλύσει. Και ο Wilson είναι τελικά μια χαρά.

Μια αξεπέραστη cult σειρά

Cult το επεισόδιο – τιμήθηκε δεόντως στην ποπ κουλτούρα ως και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές με χιούμορ. ‘Όπως και η σειρά, το Twilight Zone, που βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες, πιο επιδραστικές, και αξεπέραστες σειρές που πέρασαν από την τηλεόραση.

Ο διαφορετικός πρόλογος του Rod Sterling σε κάθε επεισόδιο … – you’ re entering now the Twilight Zone– η χαρακτηριστική μουσική, το ασπρόμαυρο vertigo θέμα- έχουν all access στους ναούς του cult, στην δική μου twilight zone και στου Jordan Peele οπωσδήποτε!

Το όνομα του Jordan Peele άλλωστε είναι και αυτό που διώχνει τους πιο μεγάλους φόβους που δίκαια έχουμε όταν κάποιος αγγίζει τέτοια έργα cult μεγατόνων. Από τους λίγους που τα κατάφεραν κατά τη γνώμη μου, ο JJ Abrams με το Star Trek και ο Dennis Villeneuve με το Blade Runner– με αποστολές στα όρια του ακατόρθωτου.

Είναι σημαντικό επίσης ότι όπως ο Rod Sterling ο δημιουργός του Twilight Zone του 1959, πολιτικοποιημένος συγγραφέας και τηλεοπτικός παραγωγός έδινε μάχες και ερχόταν σε ρήξη με το καθεστώς της βιομηχανίας και τους χορηγούς και μέσα από τη δουλειά του- και τα επεισόδια του Twilight Zone έθιγε ζητήματα όπως η λογοκρισία και η ελευθερία του λόγου, ο πόλεμος και ο ρατσισμός- έτσι και ο Jordan Peele. Που μέσα από τα θρίλερ του –το βραβευμένο με Όσκαρ Get Out –και το φετεινό του Us (που παίζεται τώρα στις αίθουσες) –παίρνει θέση, περνάει τα αντιρατσιστικά του μηνύματα, κάνει ένα άλλο είδος πολιτικού σινεμά. Και όλα μοιάζουν να συγχρονίζονται την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη ζώνη.

Το Twilight Zone στη μικρή οθόνη 

Η COSMOTE TV φέρνει το καινούργιο Twilight Zone σε Α’ προβολή. Πρεμιέρα 3 Απριλίου με διπλό επεισόδιο ταυτόχρονα στο COSMOTE CINEMA 4HD και στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS , στις 00.00 λίγο μετά την Αμερική.

Και από το Σάββατο 13 Απριλίου και κάθε Σάββατο, το The Twilight Zone θα προβάλλεται στο COSMOTE CINEMA 4HD στις 21.00. Αμέσως μετά την προβολή τους στο κανάλι, τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b