MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επτά Μείον Ένα, του Arne Dahl

Το παρελθόν δεν ξεχνάει ποτέ

author-image Γιάννης Χατζημανώλης

Πιστός στους κώδικες που έχουν υιοθετήσει οι σκανδιναβοί ιερείς του αστυνομικού θρίλερ στην κάστα των οποίων άλλωστε ανήκει και ο ίδιος, ο Σουηδός Arne Dahl επιστρέφει με το «Επτά μείον ένα» σε λημέρια που γνωρίζει καλά. Εκεί που η έκπληξη και το σοκ γίνονται έννοιες ταυτόσημες, εκεί που οι ρόλοι αντιστρέφονται και τα καλά κρυμμένα μυστικά αναδύονται, εκεί που το γκροτέσκο και το μακάβριο δεν είναι απλά εργαλεία εντυπωσιασμού αλλά απαραίτητα συστατικά για τη συμπαγή πλοκή. Σαν, ας πούμε, τα γρανάζια ενός ρολογιού.

Ένα καλοκουρδισμένο ρολόι είναι και η ίδια η ιστορία, με τους πρωταγωνιστές, θεατούς και αθέατους, να έχουν τη δική τους συμβολή στην ολοκλήρωση της αποστολής τους. Ο συγγραφέας φοράει το ρολόι και απαιτεί από τα γρανάζια να δουλέψουν αρμονικά προκειμένου να μη χάσουν ούτε λεπτό. Κι όπως αυτά, πιστά στην αποστολή τους, μετράνε τον χρόνο αποδεικνύοντας ότι η νύχτα νομοτελειακά δίνει τη θέση της στην ημέρα και στο φως, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι ο κύκλος συνεχίζεται και το σκοτάδι θα επιστρέψει.

Το έρεβος έτσι κι αλλιώς φωλιάζει και στις καρδιές των πρωταγωνιστών. Άλλωστε το «Επτά μείον ένα» δεν περιγράφει απλώς ένα ανθρωποκυνηγητό πασπαλισμένο με παιχνίδια εξουσίας στη σουηδική αστυνομία. Είναι μια κατάδυση στο παρελθόν, εκεί που κρύβονται όλα τα σημάδια τραυμάτων που δεν επουλώνονται, αλλά εντέλει και όλες οι απαντήσεις που χρειάζονται.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Aγοράστε Online το βιβλίο

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b