MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
2ο CinePi Short Film Festival
Bacurau (Τα γεράκια της νύχτας)
Banff Centre Mountain Film Festival World Tour 2025
Brazil
Dirty Dancing
Earth’s Greatest Enemy
Electronic Body
Enzo
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Gorgona
Hannibal
I was a stranger
Madonnas
Michael
Mother Mary
Mountains on Stage – The Mountain Film Festival
Primavera
Sinatra! Eternity
Sirât
Solo Mio
The Drama
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Undertone
Vampyr
Αΐντα
Αμνετ
Ανάμεσα στις καλαμιές
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Βίλμα: Το τελευταίο αντίο
Γυναίκες έξω
Δέλτα
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού
Δυστυχώς βρίζω
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Εθνικός θησαυρός
Ενα τελευταίο για τον δρόμο
Επιστροφή στην πατρίδα
Ευδοκία
Ζωή σαν σινεμά
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Έλι και η παρέα των φαντασμάτων (μεταγλώττισμένη)
Η έβδομη σφραγίδα
Η μούμια από τον Λι Κρόνιν
Η οικογένεια Ντινοσάουρους (μεταγλωττισμένη)
Η σιωπή των αμνών
Η τούρτα του προέδρου
Θέλω να είμαι νικητής
Θεώρημα
Καποδίστριας
Κος κανένας εναντίον Πούτιν
Κόναν ο βάρβαρος
Λίλο & Στιτς
Μέχρι το πλοίο
Μίλα της
Μαγγελάνος
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μεφίστο
Μη γελάτε θα σας δει ο κόσμος
Μια μάχη μετά την άλλη
Ξεκινήματα
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Οργουελ: 2+2=5
Ο σερίφης
Ο φάκελος Πολκ στον αέρα
Πες μου
Σπίτι χωρίς διεύθυνση
Σπασμένη φλέβα
Στην αγκαλιά του δέντρου
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στο νησί του Αμρουμ
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το 47
Το καταφύγιο στην Ομόνοια
Το μεγαλείο
Το χρώμα του ροδιού
Υπόθεση Καρλίτο
Φάννυ και Αλέξανδρος
Χρήσιμα φαντάσματα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
Βιογραφική

Ευτυχισμένος Όσκαρ

Η ζωή του Όσκαρ Γουάιλντ έγινε σκοπός ζωής για τον βρετανό ηθοποιό Ρούπερτ Έβερετ που πέρασε μια δεκαετία, αγωνιζόμενος σκληρά, μέχρι να την ολοκληρώσει.

stars-fullstars-fullstars-halfstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 105'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σε ένα φτηνό ξενοδοχείο στο Παρίσι, ο Oσκαρ Γουάιλντ περνά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του κι οι εικόνες του παρελθόντος ζωντανεύουν και τον μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Κάποτε υπήρξε ο διασημότερος άνθρωπος στο Λονδίνο, ένας καλλιτέχνης που «σταυρώθηκε» από μια κοινωνία που αρχικά τον λάτρευε.

Παρότι είναι προφανές ότι ο Έβερετ απορροφήθηκε ολοκληρωτικά γύρω από το πρότζεκτ του Όσκαρ Γουάιλντ, αυτό το πάθος δεν βγαίνει πάντα στο φιλμ, παρά μόνο σε ελάχιστες σκηνές. Ο βρετανός ηθοποιός σε ρόλο σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ερμηνευτή, επέλεξε να καταγράψει το σαρδόνιο χιούμορ, την ειρωνική απαγγελία και το απόμακρο συναίσθημα του ήρωα του χωρίς όμως να βουτήξει αρκετά βαθιά στην ουσία της ύπαρξης του. Όταν ο Έβερετ (σπουδαία η ερμηνεία του και σαφώς ανώτερη της σκηνοθεσίας του) μεταμορφώνεται στον μπον βιβέρ Γουάιλντ που όλοι γνωρίζουμε, γινόμαστε μάρτυρες μιας καλοσχεδιασμένης αλλά και επιδερμικής παράστασης χωρίς περαιτέρω αναζητήσεις.

Στα πιο απαιτητικά επεισόδια (εκεί που δοκιμάζεται η ψυχολογία του ήρωα και κυρίως οι ερωτικές επιθυμίες και αντοχές του) ο σκηνοθέτης είτε θολώνει σκόπιμα τα νερά – ελάχιστα πειστικός ο εξομολογητικός μονόλογος του Γουάιλντ στις πρώτες στιγμές της εξορίας του στη Γαλλία για την ανάγκη να τα ξαναβρεί με τη σύζυγό του- είτε επιλέγει να αποστασιοποιηθεί με πικάντικες λεπτομέρειες από τους διαλόγους του ήρωα με τους θαμώνες των κακόφημων παρισινών μπαρ και τους νεαρούς εραστές του.

Όμως δεν είναι αποτυχημένη η ταινία του Έβερετ. Αντιθέτως, στις τελευταίες ώρες του Γουάιλντ πετυχαίνει να καλύψει το χαμένο έδαφος των άνευρων διαδοχικών φλας μπακ, με μια συγκινητική απόδοση του αυτοκαταστροφικού ενστίκτου ενός μέγιστου καλλιτέχνη που πλήρωσε με 2 χρόνια φυλάκισης την ομοφυλοφιλία του, γνώρισε την απόλυτη δόξα (όταν μεσουρανούσαν τα θεατρικά έργα του στο Λονδίνο όλη η υψηλή κοινωνία ήταν στα πόδια του) και κατέληξε απένταρος και περιπλανώμενος. Οι σκηνές όπου ο βαριά άρρωστος και ταλαιπωρημένος Γουάιλντ αφηγείται ιστορίες απ’ τα παλιά με το ιδιοφυές σαρκαστικό πνεύμα του στους αγαπημένους περιθωριακούς φίλους του είναι οι κορυφαίες του φιλμ. Εκεί, στα βρώμικα boulevards και τους υπονόμους του Παρισιού, λίγο πριν σβήσει, συνέχισε να κοιτά τα αστέρια νιώθοντας ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του πραγματικά ελεύθερος.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: The Happy Prince
Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Εβερετ
Σενάριο: Ρούπερτ Εβερετ

Παίζουν: Ρούπερτ Εβερετ, Κολιν Φερθ, Εμιλι Γουάτσον, Κόλιν Μόργκαν, Τομ Γουίλκινσον

Διάρκεια: 105'
Χώρα: Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος: 2018

Rating: 2.5
Διανομή: Filmtrade
Περισσότερα από CINEMA