MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ζωή και το έργο του James Joyce, στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, το μετρό Κεραμεικός αλλάζει όψη και υποδέχεται τους επιβάτες και τους επισκέπτες με μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου λογοτέχνη του 20ού αιώνα, ανοικτή στο κοινό, με τη στήριξη της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ).

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεργάζεται με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας για τη διοργάνωση της έκθεσης «International Joyce: A celebration of the life and work of James Joyce».

Ο Τζέιμς Τζόις (1882-1941) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία, όπου διαδραματίζονται πολλά από τα έργα του, αλλά είχε ιδιαίτερες επιρροές από την Ελλάδα και ήταν γνωστός ως ένας ενθουσιώδης φιλέλληνας που μάλιστα μιλούσε νέα ελληνικά. Ο αγαπημένος του συγγραφέας ήταν ο Όμηρος, του οποίου η Οδύσσεια ενέπνευσε το επικό του έργο «Οδυσσέας». Ο Οδυσσέας, η ιστορία μιας ημέρας στο Δουβλίνο εκατό χρόνια πριν, γιορτάζεται παγκοσμίως ως Bloomsday στις 16 Ιουνίου – ίσως η μόνη διεθνής γιορτή αφιερωμένη σε ένα και μοναδικό λογοτεχνικό έργο.

Η έκθεση παρουσιάζει όχι μόνο τη ζωή του Τζόις, αλλά και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πτυχές της ιστορίας του. Παρότι περήφανος για την ιρλανδικές πνευματικές του ρίζες, ο Τζόις θα μπορούσε να είναι σύγχρονος πολίτης της σημερινής πολυπολιτισμικής Ευρώπης, εκπροσωπώντας το πνεύμα της μοντέρνας Ιρλανδίας, αλλά και αυτό της μοντέρνας Ευρώπης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 19.00 πραγματοποιείται συζήτηση ανοικτή για το κοινό με τίτλο «Τζέιμς Τζόις: Κάτι πέρα και πάνω από λογοτεχνία». Για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα συζητούν ο ιατρός Ελευθέριος Ανευλαβής (μεταφραστής των έργων του Τζόις ‘Οδυσσέας’ και ‘Η αγρύπνια των Φίννεγκαν’, εκδ. Κάκτος), ο εικαστικός καλλιτέχνης και επίκουρος καθηγητής ΑΣΚΤ, Γιάννης Μελανίτης, ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Το κονάκι του Φιν, Οι γάτες της Κοπεγχάγης, εκδ. Ψυχογιός) και ο ποιητής, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Πάρις Τακόπουλος (Κενή Διαθήκη, εκδ. Καλλιγράφος). Τη συζήτηση διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, η Πρεσβεία της Ιρλανδίας και οι εκδόσεις Κάκτος, Καλλιγράφος και Ψυχογιός.

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου από τις 17:00 ως τις 02:00 στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται ένας «Μαραθώνιος ανάγνωσης» του εμβληματικού έργου του 20ού αιώνα «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις σε επιμέλεια του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη,  ενώ μεταξύ 19:00-21:00 θα πραγματοποιηθούν τέσσερα 15λεπτα μουσικά διαλείμματα με ιρλανδική/κέλτικη μουσική από το μουσικό σχήμα Solastas της Λαμπρινής Γιώτη.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα ανοίξει δωρεάν για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Εκδηλώσεις
Η «Απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη, τα Καλογεράκια στον Σταυρό του Νότου – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Athens Music Week 2026: Η μεγάλη συνάντηση της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας επιστρέφει με 100+ δράσεις
Εκδηλώσεις
Summer mode ON στο ΚΠΙΣΝ – Συναυλίες, φεστιβάλ, προβολές, sleepovers και άλλα
Εκδηλώσεις
Ραντεβού ξανά στον Κήπο του Μεγάρου – Μουσική, προβολές, θέαμα για μικρούς και μεγάλους
Εκδηλώσεις
«Σταθμός Ω» του Γιώργου Χριστοδούλου στο Εθνικό, τραγούδια για το νερό στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Καλοκαίρι αλλιώς: Θέατρο, μουσικές βραδιές και stand-up comedy στην Ταράτσα του Λαμπέτη
Cine News
«Ιερά Οδός, 21 χλμ.»: Ανακάλυψε τα πολλά πρόσωπα της Ιερά Οδού μέσα από ξεναγήσεις, δράσεις, προβολές
Εικαστικά
Ελληνικός Κόσμος: Δωρεάν διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας
Εκδηλώσεις
Ο Μάριο Μπρουνέλλο παίζει Μπαχ στο Μέγαρο, ο Απόστολος Κίτσος στον Σταυρό του Νότου – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Η Ενημέρωση σε Μετάβαση: Μεγάλο διεθνές συνέδριο στο Πάντειο για την ελευθερία του Τύπου, την πολιτική λογοδοσία, την παραπληροφόρηση στην εποχή του AI
Εκδηλώσεις
Ο Dr. Gabor Maté στη Στέγη με συζήτηση, προβολή και εργαστήριο για το ψυχικό τραύμα