MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ

Βάτραχοι σε κουκλοθέατρο στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Oι Opera Chaotique και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin ανεβάζουν μια ανατρεπτική διασκευή της αριστοφανικής κωμωδίας «Βάτραχοι» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2018 και στις 3 και 4 Μαΐου 2019, στις 20.30.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο μεταφέρεται στη σημερινή εποχή ως μια αφηγηματική μουσική ιστορία. Ο Διόνυσος, μετά από 2.500 χρόνια, παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή.

Πόλεμοι, προσφυγικό πρόβλημα, φτώχεια, τηλεόραση, θρησκοληψία οδηγούν στην εξαθλίωση του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Μπορούν οι άνθρωποι του πνεύματος να σώσουν την ανθρωπότητα από την καταστροφή; Ή έστω να βοηθήσουν; Είναι ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος ή εμείς είμαστε 2.500 χρόνια πίσω; Η διασκευή της κωμωδίας μεταφερόμενη στη σημερινή εποχή προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα μέσω του χιούμορ και προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Το έργο των παλιών ζει και των νέων εμπνέει! Αυτοί έκαναν αυτό που μπορούσαν. Εμείς;

vatraxoi entro il testo 01 2018 dimitris sakalakis

Φωτογραφία: Δημήτρης Σακαλάκης

Η διασκευή των «Βατράχων» του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη συνεργασία των «αλχημιστών του σουρεαλιστικού καμπαρέ» Opera Chaotique και της Ομάδας Κουκλοθεάτρου Merlin. Για τη μουσική της παράστασης οι Opera Chaotique σημειώνουν: «Η σύνθεση της μουσικής για τους “Βατράχους” του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από την εμμονή μας να σμίγουμε παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με δυτικές τεχνοτροπίες. Αναπόφευκτη η επιρροή του βερολινέζικου καμπαρέ φιλτραρισμένου υπό το πνεύμα του Τομ Γουέιτς και των καταραμένων ποιητών. Στη φόρμα τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα δημιουργούν μια οικειότητα με τους χαρακτήρες, ενώ τα αυτοσχεδιαστικά μέρη τους δίνουν μια νέα διάσταση. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναμείξουμε τη διονυσιακή οργιακή έκσταση με τη σκοτεινή μας πλευρά, καθώς και το χιούμορ με τη μελαγχολία».

Από τη Δυτική Αθήνα η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin βρήκε καταφύγιο στο Βερολίνο. Με τη μοναδική, ποιητική, συμβολική γλώσσα της κούκλας ο Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά επικοινωνούν τα όνειρα και τους εφιάλτες τους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Φτιάχνουν τις κούκλες τους με κόλλα, ξύλα και χαρτί, μέσα από βουνά σκουπιδιών. Για τις κούκλες και μάσκες στους «Βατράχους» σημειώνουν: «Στοιχειωμένοι από τις λέξεις του Σαρλ Μπωντλαίρ, τις εικόνες του Φριτς Λανγκ, τα σκίτσα του Έντουαρντ Γκόρεϋ, τους ήχους της πανκ, τα βογκητά των πόλεων και της καθημερινότητας, πλάθουμε τις ιστορίες μας και δημιουργούμε το μικρό σύμπαν μας. Πραγματευόμαστε μέσα από το κουκλοθέατρο ζητήματα που καίνε την ψυχή μας. 2.500 χρόνια μετά το έργο του Αριστοφάνη, τα ζητήματα παραμένουν εδώ. Ζωντανά, τρομακτικά, άλυτα. Σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει από τότε. Με τους «Βατράχους» μας δόθηκε άλλη μια πρόκληση να οπτικοποιήσουμε τις δικές μας σκέψεις, να μεθύσουμε με λόγια ποιητών που μας σημάδεψαν και να μοιραστούμε τη γεύση αυτή με το κοινό του σήμερα».

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Opera Chaotique & Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin

Μουσική: Opera Chaotique

Παίζουν: Opera Chaotique: Γιώργος Τζιουβάρας (τραγούδι, πιάνο, αφήγηση), Χρήστος Κουτσογιάννης (ντραμς, κρουστά) / Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin: Δημήτρης Στάμου, Ντέμη Παπαδά / Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο), Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος)

Τιμές Εισιτηρίων: Τιμές εισιτηρίων: 12, 15 ευρώ, Φοιτητικό: 8 ευρώ
Πληροφορίες: Προπώληση: Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742 - Ωράριο: καθημερινά 09.00-21.00) και ηλεκτρονικά στο www.nationalopera.gr, στα καταστήματα PUBLIC και ηλεκτρονικά στο www.tickets.public.gr, στα εκδοτήρια της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου) και ηλεκτρονικά στο www.ticketservices.gr.
Παραστάσεις: 13 & 14 Οκτωβρίου 2018 και 3 & 4 Μαΐου 2019
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Tο Καταφύγιο: Το βραβευμένο έργο της Τζένιφερ Χέιλι στο Θέατρο Art 63
ΘΕΑΤΡΟ
Όνομα μητρός Λίλιθ, της Μαριάντζελας Κατσιαβριά στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Θεατρικά Νέα
Εγώ θα σας τα πω: Μια νέα, αιχμηρή επιθεώρηση σε καλοκαιρινή περιοδεία - Προσφορά εισιτηρίων για τον Μάρτιο
ΘΕΑΤΡΟ
Το Πόδι της Χήνας, από την Novus Theatre Ensemble στο Από Μηχανής Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει τον Οκτώβριο στο Προσκήνιο με τον «Ρομπέρτο Τσούκκο»
ΘΕΑΤΡΟ
Blunted – Δήμητρες και Περσεφόνες, της Σοφιάννας Θεοφάνους στο θέατρο Κάμιρος
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ανατομία της Απόλαυσης: Ένας κωμικός μονόλογος για τη σεξουαλικότητα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Χρονιά Χωρίς Καλοκαίρι: Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Ολύμπια
ΘΕΑΤΡΟ
Συναίνεση (Consent), της Νίνα Ρέιν στο Σύγχρονο Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Η Φαλακρή Τραγουδίστρια, του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θέατρο Φούρνος
Θεατρικά Νέα
Cleansed: Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά για 2η σεζόν στο Ίδρυμα Κακογιάννης – Έναρξη προπώλησης
ΘΕΑΤΡΟ
Δολοφόνοι, εσείς είστε το νέο Άουσβιτς, του Θανάση Τριαρίδη στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον