MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
05
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αρχαία Τραγωδία

Ο Ίων, του Ευριπίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο «Ίων» του Ευριπίδη -η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη, με τους Κωνσταντίνο Μπιμπή, Δήμητρα Χατούπη και Νίκο Τουλιάτο επί σκηνής, που άνοιξε το 1ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες σε παραγωγή του ΔηΠεΘε Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων το 2017 και έγινε δεκτή να ενταχθεί στο ρεπερτόριο του «THE TANK» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με σκοπό να παρουσιαστεί εκεί την άνοιξη του 2019 με αγγλικούς υπέρτιτλους- πραγματοποιεί φέτος το καλοκαίρι περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε επιλεγμένους σημαντικούς σταθμούς.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Eυη Πάνου

Πρώτες Στάσεις

Παρασκευή 27 Ιουλίου, Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα

Τετάρτη 29 Αυγούστου, Θέατρο Βράχων

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής), Ηλιούπολη

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο νεαρός Ίωνας -ο μετέπειτα γενάρχης των Ιώνων, των Αθηναίων- καταφτάνει στο μέσο της σκηνής, ενώ η Κρέουσα, η μητέρα του, στέκεται στις θέσεις των θεατών και παραμονεύει. Ο ήρωας γοητεύεται από την παράξενη αυτή γυναίκα, νιώθοντας μαζί της μια απόκοσμη οικειότητα. Και για να κατακτήσει την αγάπη της, αποφασίζει να της εξιστορήσει όλα του τα πάθη.

iwn2

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. και αποτελείται από 1622 στίχους. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και ύστερα από εννέα μήνες να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.

iwn3

Η σημασία του έργου

Είναι η τραγωδία αυτή κωμική; Είναι η τραγωδία αυτή μια προπαγάνδα; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκηση τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; Στον Ίωνα αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται. H ορατοποίηση του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρη σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας η οποία φέρνει στο φως αυτά τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Μετάφραση: Ιόλη Ανδρεάδη
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Σκηνικά: Δήμητρα Λιάκουρα
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Χορογραφία: Ιόλη Ανδρεάδη

Παίζουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής (Ίων, Ερμής, Δύο γυναίκες του Χορού, Ξούθος, Παιδαγωγός, Υπηρέτης, Πυθία), Δήμητρα Χατούπη (Κρέουσα), Νίκος Τουλιάτος (μουσικός)

Τιμές Εισιτηρίων: Από 8 ευρώ
Παραστάσεις: Παρασκευή 27 Ιουλίου, Τετάρτη 29 Αυγούστου, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21:15
Βοηθός Σκηνοθετη: Αθηνά Μιτζάλη
Πληροφορίες Χώρου: Παρασκευή 27 Ιουλίου και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στις 21:15
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ, Ηλίας Κοτσιρέας, Κική Παπαδοπούλου (join radio)
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Μαύρη Σαμπούκα γίνεται iconic και έρχεται στο Θέατρο Λυκαβηττού για μια μόνο παράσταση
Θεατρικά Νέα
πολίτες β’ κατηγορίας: Το φθινόπωρο επιστρέφουν στο θέατρο Καρέζη
Θεατρικά Νέα
Αλλά αυτοί είστε: Η νέα παράσταση της Σοφίας Μουτίδου το φθινόπωρο στο Μικρό Παλλάς
Θεατρικά Νέα
Εθνικό: Οι «Τρωάδες» της Ελένης Ευθυμίου ξεκινούν καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Μια Ιλιάδα: Σύγχρονη σκηνική εκδοχή του ομηρικού έπους με την Πέγκυ Τρικαλιώτη σε όλους τους ρόλους
Θεατρικά Νέα
Τρωάδες: Νέα παράσταση καθολικής προσβασιμότητας στην Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Θεοδώρα, Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου: Η νέα ελληνική όπερα στο Θέατρο Ολύμπια
ΘΕΑΤΡΟ
«Άμλετ» του Δημήτρη Καραντζά, με τη Στεφανία Γουλιώτη στο Θέατρο Βεάκη
Θεατρικά Νέα
«Γίγαντας»: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εκρηκτικό πολιτικό έργο του Mark Rosenblatt
Θεατρικά Νέα
I-ONE: Ιβάν Βιριπάγεφ και Γκαλίν Στόεφ φέρνουν στη Μικρή Επίδαυρο μια Μήδεια του 21ου αιώνα
ΘΕΑΤΡΟ
Αντιγόνη: Στην Επίδαυρο, ο Άλαν Λουσιέν Όγεν αναμετριέται με τον Σοφοκλή μέσω του σύγχρονου χορού
Θεατρικά Νέα
170 Τετραγωνικά (moonwalk): Το οικογενειακό “ρινγκ” του Γιωργή Τσουρή επιστρέφει για 8η χρονιά