MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 16 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

George Gaudy
author-image Ευδοκία Βαζούκη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο George Gaudy και η Irene Skylakaki στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ

11/5, 21.00

Ο George Gaudy και η Ειρήνη Σκυλακάκη επιστρέφουν στην Ελλάδα, για να παρουσιάσουν το νέο τους υλικό σε μια διπλή συναυλία, στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας Music Escapades του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ΘΕΑΤΡΟ

«Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 11 – 12/5, 21.00

apoxairetismos tou gianni ritsou sto mixalis kakogiannis.w l

Το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν το μεγαλειώδες ποίημα «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου ως ένα θεατρικά δομημένο εσωτερικό μονόλογο του ήρωα του απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1955 Γρηγόρη Αυξεντίου, στην κρύπτη του, λίγο πριν τον θάνατο του.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον “Αποχαιρετισμό” δύο μόλις μέρες μετά τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου που προκάλεσε το θαυμασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η θυσία του Αυξεντίου στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, συντελέστηκε στις 3 του Μάρτη 1957. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών. Στον “Αποχαιρετισμό” πολύ απλά, χωρίς εξάρσεις και μεγαλοστομίες παρουσιάζεται μια από τις μεγαλύτερες πράξεις: Η συνειδητή απάρνηση της ζωής που είναι η υπερνίκηση του θανάτου για την αξιοπρέπεια της ζωής.

Στο ποίημα και την παράσταση που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νεοκλή Νεοκλέους και υπό τις συνθέσεις του Γιώργου Καλογήρου, ο ήρωας αποχαιρετά τον κόσμο, τη ζωή, τον τόπο του. Μόνος με την ιστορία, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θάνατο, που έρχεται με βεβαιότητα. Με πολλή ηρεμία και αυτοκυριαρχία σκέφτεται στιγμές και σκηνές της ζωής (του) καθημερινές, απλές αλλά και φιλοσοφεί σε μεγάλα θέματα.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Νεοκλής Νεοκλέους 

Μουσική: Γιώργος Καλογήρου

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Καλογήρου: λαούτο – τραγούδι
Νεφέλη Καραγιώργη: βιολοντσέλο
Εύα Σταύρου: φλάουτο

Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτ. – Παρασκ. 11:00 – 14:00).

  

ΣΙΝΕΜΑ

5ο Fast Forward Festival στο Κινηματοθέατρο Ίριδα

11/5, 20.00 & 12 – 13/5, 21.00 

 TH 9929B 100

FFF5 | Kader Attia: «Οι κληρονομιές του σώματος, Μέρος Α’»

Παρασκευή 11/5 στις 20.00: Προβολή ταινίας & Συζήτηση
Σάββατο & Κυριακή 12-13/5 στις 21.00: Προβολή ταινίας “The Body’s Legacies Pt 1: The Objects” (Οι κληρονομιές του σώματος, Μέρος Α’) του Kader Attia

Χώρος: Ίριδα (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55)

Διάρκεια προβολής: 60 λεπτά

** Η συζήτηση και οι προβολές θα διεξαχθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

Σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5–Athens, προβάλλεται στην «Ίριδα», το ιστορικό κινηματοθέατρο της Αθήνας, το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής τριλογίας του διεθνώς διακεκριμένου Γαλλοαλγερινού εικαστικού και κινηματογραφιστή Καντέρ Ατιά. Τα «εξόριστα» αντικείμενα είναι εδώ οι πρωταγωνιστές. Εκείνα που οι αποικιοκρατικές δυνάμεις και οι ιεραπόστολοι της Δύσης υφάρπαξαν από τους κατόχους τους για να τα μετατρέψουν σε εθνολογικά τεκμήρια-εκθέματα στα μουσεία της Ευρώπης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η ανθρωπολόγος-αρχαιολόγος Ελεάνα Γιαλούρη θα συντονίσουν τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει, την πρώτη ημέρα της προβολής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Latraac Attack Bowl: skateboard διαγωνισμός στο bowl του Κεραμεικού

11/5, 18.00

370546

Την Παρασκευή 11 Μαΐου, το Latraac διοργανώνει το Latraac Attack, ένα skateboard διαγωνισμό στο bowl του Κεραμεικού. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή και νικητής θα βγει όποιος εντυπωσιάσει τους κριτές το περισσότερο με το καλύτερο line, δηλαδή μια προσπάθεια με ένα σύνολο κόλπων, δυσκολίας, στυλ. Ειδικό βραβείο για όποιον κάνει κάτι Never Been Done στον ψηλό κάθετο τοίχο της ράμπας.

Ανοιχτό Session: 18:00 / Διαγωνιστικό: 19:00

Χρηματικά Έπαθλα: 1st: 100€ / 2nd: 70€ / 3rd: 50€ /NBD Wall Extension: 50€

Music & After Party: The Canadian Tuxedos 

ΣΙΝΕΜΑ

«Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη»: Ένα αφιέρωμα σε ντοκιμαντέρ με οικολογική συνείδηση

10/5, 20.00, 22.00 

YTozOntzOjM6InNyYyI7czoyMToidXBsb2Fkcy9waG90b3MvZ2kuanBnIjtzOjU6InByb3B4IjtpOjU4NTtzOjU6InByb3B5IjtpOjQwMDt9

Το Exile Room φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη». Προσεγγίζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη με 5 ντοκιμαντέρ που μιλούν τη γλώσσα των εικόνων, θα μας πούνε ιστορίες για τη συμβίωσή μας με τη φύση και τα πλάσματα της, που θα πατήσουν play στον ακτιβισμό μας. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Τετάρτη 9/5
21:00 “Υπόγειος Ποταμός / A River Below” (2017, 86’, ελληνική πρεμιέρα) του Mark Grieco 

Πέμπτη 10/5
20:00 “Ευχαριστώ για τη Βροχή / Thank You for the Rain” (2017, 87’) της Julia Dahr
22:00 “Τα Νησιά και οι Φάλαινες / The Islands and the Whales” (2016, 81’) του Mike Day 

Πέμπτη 17/5
20:00 “Αύριο / Demain” (2015, 118’, ελληνική πρεμιέρα) των Cyril Dion, Mélanie Laurent
22:00 “Τρόπαιο / Trophy” (2017, 108’, ελληνική πρεμιέρα) των Christina Clusiau, Shaul Schwarz

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

8o Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού

12/5, 20.30 

368592

  

Το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος [ΕΡ.Κ.Ε.Τ.] ανακοινώνει τη διοργάνωση του 8ου Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Ελληνικής Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, και ώρα 8:30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, επί της Λεωφόρου Περικλέους 55, 15561 στο Χολαργό. 

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν πέντε σύνολα, τα οποία θα παρουσιάσουν την τραγουδιστική λαϊκή έκφραση συγκεκριμένων εθνοπολιτισμικών κοινοτήτων:

• H Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. με λευκορίτικα τραγούδια από το νομό Χανίων (επιμέλεια: Παρασκευή Γ. Κανελλάτου)
• H Παρέα από το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας από το νόμο Κορινθίας με τοπικά τραγούδια (επιμέλεια: Θάνος Κώτσης) 
• H Θρακιώτικη Παράδοση του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μελισσίων με τραγούδια από το Σπήλαιο του νομού Έβρου (επιμέλεια: Ελένη Φιλιππίδου, Έφη Βαϊρλή)
• H Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστρικής Τέχνης “Βάκχαι” με τραγούδια από την Αρτάκη Κυζίκου της Προποντίδας (επιμέλεια: Αποστόλης Τάκης, Γεώργιος Σμάνης)
• To φωνητικό Σύνολο “Άδοντες εν Χαλκίδι” και η Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. με τραγούδια από την Δρυοπίδα Κύθνου του νομού Κυκλάδων (επιμέλεια: Παρασκευή Γ. Κανελλάτου). 

Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ: Παρασκευή Γ. Κανελλάτου

  

EKΔΗΛΩΣΗ

15η Πανελλήνια Γιορτή Εθελοντισμού στην Πλατεία Συντάγματος

12/5, 10.00 – 19.00 

ethelodismos 20198

 40 εθελοντικοί οργανισμοί με τους εκατοντάδες εθελοντές τους μας προσκαλούν για 15η συνεχή χρονιά σε μια ανοιχτή γιορτή για τον Εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Η Γιορτή Εθελοντισμού είναι ανοιχτή προς όλους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από την ανοιχτή έκθεση, το έργο των εθελοντικών οργανισμών και να μιλήσουν με τους εθελοντές σε μια ιδανική ευκαιρία για να μάθουν για τον εθελοντισμό στην πράξη. Επίσης, τη Γιορτή Εθελοντισμού στηρίζουν με συναυλία οι γνωστοί καλλιτέχνες NISIGMA, Κώστας Παρίσης, Ερωφίλη και Δημήτρης Υφαντής, ενώ παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια και παραστατικά δρώμενα θα γεμίσουν με ρυθμό και ενέργεια την πλατεία Συντάγματος. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παγκόσμια Έκθεση Μορφολογίας Γάτας στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

12 – 13/5, 10.00 – 19.00

docatspurrwh

Περισσότεροι από 100 ιδιοκτήτες καθαρόαιμων φυλών, αλλά και γατών σπιτιού, από Ελλάδα και από εξωτερικό, θα συμμετάσχουν με τις γάτες τους. Μαζί τους θα βρίσκονται οι αγαπημένες αλλά και εξέχουσες γατίσιες προσωπικότητες προς υιοθεσία, από το φιλοζωικό σωματείο Μεριμνώ. 

OIKOΛΟΓΙΑ

Μιλάμε για τα Φυτά του Πάρκου: Ο θερινός λαχανόκηπος του Πάρκου I & II στο ΚΠΙΣΝ

12/5, 11.00 – 14.00 (Πευκώνας) 

370666

  

Τα καλοκαιρινά λαχανικά και λαχανευόμενα (αυτοφυή) της Mεσογείου είναι μυρωδάτα και γευστικά, με μεγάλη ποικιλία, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ωμά ή μαγειρεμένα, δίνοντας χρώμα και έξτρα γεύση στα φαγητά και τις σαλάτες μας. Στο ΚΠΙΣΝ μιλάμε για την ιστορία, την υψηλή διατροφική τους αξία, άλλα και για τα μυστικά της καλλιέργειας τους, το έδαφος και τον μικρόκοσμο που φιλοξενεί ο κήπος μας. 

EKΔΗΛΩΣΕΙΣ

  

Open Walk Athens: Βιβλιοθήκες (και αρχεία) της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό

13/5: 11.00 – 16.00 

296eea8f57c065f8ef731b0e75a97b19 XL

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και με την ευκαιρία της διεθνούς διάκρισης της Αθήνας από την UNESCO ως παγκόσμιας πρωτεύουσας του βιβλίου για το 2018, οι atenistas σας καλούν να γνωρίσετε 35 βιβλιοθήκες (και αρχεία) της Αθήνας που ανοίγουν τις πόρτες τους για να μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις και τις συλλογές τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

1ος Αγώνας Δρόμου για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό

13/5, 09.00  

running03

Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στις μνήμες της γενοκτονίας του Ποντιακού (10 Μάη 1919) και του Μικρασιατικού Ελληνισμού, και μετά την ολοκλήρωσή του, θα ακολουθήσει 30λεπτο πολιτιστικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς των Ποντιακών Συλλόγων και του Συλλόγου Μικρασιατών του Αιγάλεω.

Εκκίνηση – Τερματισμός: Πλατεία Αγίας Αικατερίνης

10.353 μ. για αθλητές – δρομείς και 1.353 μ. για Μαθητές Δημοτικών – Γυμνασίων (έως 15 ετών)

  

ΠΡΟΒΟΛΗ

“Alzheimers A Love Story”: Προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Michael Horvichστο Booze Cooperativa

13/5: 20.00 

LoveStory

  

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Αλτσχάιμερ: Μια ιστορία αγάπης” του Michael Horvich (που έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 90 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου αποσπώντας περισσότερα από 30 βραβεία) παρακολουθεί ένα γκέι ζευγάρι, τον Γκρεγκ και τον Μάικλ, στη μάχη τους με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία εξαλείφει συστηματικά τη μνήμη της 40ετούς σχέσης τους.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα ακολουθήσει πάνελ ομιλητών – ομιλητριών όπου μέσα από το δικό τους πρίσμα και την επιστήμη θα ανοίξουν το ευαίσθητο κομμάτι της τρίτης ηλικίας στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Στο τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

  

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

11η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στο Πεδίον Άρεως

13/5, 17.00 

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και για 11η συνεχή χρονιά, ποδηλατοπορείες διεκδίκησης και διαμαρτυρίας θα ξεκινήσουν από δεκάδες πλατείες σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας αξιοπρεπείς ποδηλατικές μετακινήσεις.

Προσυγκεντρώσεις για την Ποδηλατοπορεία της Αθήνας:

– Σταθμός Μετρό Ελληνικό στις 15.30
– Σταθμός Μετρό Αλέκος Παναγούλης (ασανσέρ προς Αθήνα) στις 16.00
– Πλατεία Καλογήρων Δάφνη στις 16.15
– Φάρος Ψυχικού (Ομπρέλες) στις 16.30
– Οδός Θηβών (Λακκιώτης) στις 16.10
– Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στις 16.25
– Δημαρχείο Περιστερίου στις 16.30
– Σταθμός Μετρό Άγιος Αντώνιος στις 16.35
– Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο στις 15.50

H διαδρομή της ποδηλατοπορείας στην Αθήνα: Συγκέντρωση Ποδηλατών και Πεζών, Πεδίο του Άρεως στις 17.00. Περίπου στις 17.30, αναχώρηση για κυκλική διαδρομή Πατησίων-Σταδίου-Σύνταγμα-Χιλτον-Αμπελόκηποι-Αλεξάνδρας. Επιστροφή στο Πεδίο του Άρεως περίπου στις 18.30.

ΘΕΑΤΡΟ 

«Το φαινόμενο της πεταλούδας» στο Α.Σ.Κ.Τ – Θέατρο

 11/5, 21.00 

369985

Μια ποιητική μεταφορά της θεωρίας του χάους υποστηρίζει ότι: Κάτι τόσο ασήμαντο, σαν το φτερούγισμα μιας πεταλούδας μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην άλλη άκρη του κόσμου. Αν κάποιος σας έλεγε ότι μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν σας, θα το κάνατε; Μια θεατρική μεταφορά βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του 2004.

Συντελεστές:
Μεταφορά/Σκηνοθεσία/Επιμέλεια: Δημήτρης Μαυρουδής
Επιμέλεια Μακιγιάζ: Ρενάτα

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Μάριος Αλεξανδρίδης, Κορίνα Αρβελάκη, Χάρης Δούμουρας, Μάνος Θαλασσινός, Ρικάρντο Κομνενής, Παρασκευάς Λειβαδάρος, Κωνσταντίνα Μάνη, Κάρολος Μπαλάσκας, Λαμπρινή Μπαταγιάννη, Μαριάννα ΦάταΜοργκάνα, Βάσια Σιουγιούδη, Γαρυφαλλιά Τζεμπελίκου, Εβελίνα Τσιλιμίγκρα

Διάρκεια: 60 λεπτά

Αυτό το Σαββατοκύριακο μη χάσετε και μερικές ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε γκαλερί και χώρους Τέχνης της Αθήνας. Eμείς σας προτείνουμε τις εξής:

“Corrections & Tunings” στην ALMA Contemporary Art Gallery

11/5, 12:00 – 20:00 & 12/3, 12:00 – 16:00

369973

Η alma Contemporary Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Corrections & Tunings” του Χαράλαμπου Κατσατσίδη. Με τη νέα του δουλειά, ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης επικυρώνει την ποιότητα και τις δυνατότητες, τη στέρεη καλλιτεχνική παιδεία, τον σύνθετο πειραματισμό, τη συνοχή και τη συνέπεια, την ευρύτητα και την κατακτημένη ωριμότητα των μορφοπλαστικών του αναζητήσεων. Έργα μεγάλων διαστάσεων φανερώνουν την πλήρη κατοχή των εκφραστικών του μέσων, την εμπειρία και την γνώση των προβλημάτων της φόρμας και του σχεδίου, της σύνθεσης, της δομής και του χώρου, της λειτουργίας του χρώματος. […]

‘Αστικό Τοπίο / Urban setting’ στην Αίθουσα Τέχνης “Αστρολάβος”

11/5, 20.00 (εγκαίνια) & 12/3, 11:00 – 15:00

  

370399

  

Στην ενότητα αυτή δουλειάς της με τίτλο: “Αστικό τοπίο / Urban setting” η Θεοδώρα Πανταζοπούλου παρουσιάζει μία σειρά έργων μικτής τεχνικής σε καμβά μνημειακών διαστάσεων. Οι αφαιρετικές συνθέσεις των έργων της παραπέμπουν σε γιγάντια αρχιτεκτονικά σχέδια στα οποία όμως το χρώμα, οι φόρμες και οι υφές αποδίδουν αλλού με μινιμαλιστική λιτότητα και αλλού με εντάσεις και έμφαση στην κίνηση, ένα εντελώς ζωγραφικό και άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα με έντονα προσωπικό χαρακτήρα.

Διάσπαρτα γεωμετρικά σχήματα συναντιούνται, κάποιες στιγμές ταυτίζονται και κάποιες άλλες υπερκαλύπτονται αναπτύσσοντας μια σειρά από θραύσματα μιας κρυμμένης γλώσσας που σταδιακά οργανώνεται σε καθαρές φόρμες.

  

«Ζωγράφοι και γλύπτες χαράζουν…» στη “Φωκίωνος Νέγρη 16”

11/5, 18:00 – 21:00 & 12/5, 12:00 – 20:00 & 13/5, 12:00 – 15:00

 MICHALATOS

  

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 46 φοιτητών του εργαστηρίου, με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ντίνα Κώτσιου και τη συνεργάτιδα του εργαστηρίου Λία Μπλιούμη, που φιλοτεχνήθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Η Φωκίωνος Νέγρη 16 φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά έργα σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ενθαρρύνοντας μια συνεργασία που στοχεύει στη στήριξη των νέων καλλιτεχνών.

Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b