MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 15 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

author-image Ευδοκία Βαζούκη

EKΔΗΛΩΣΗ

«Ο κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννιέται» στην πλατεία Ραγκαβά

Παρασκευή 20/4, 17:30 – 21:00

Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καλεί κατοίκους, εργαζόμενους, σχολεία, πολιτιστικούς φορείς και ενορίες από τις γειτονιές της Πλάκας, Μακρυγιάννη, Θησείου, Κουκάκι, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και γενικότερα του Ιστορικού μας Κέντρου, σε μια γιορτή για να ενημερωθούμε, να μοιρασθούμε το όνειρο της αναγέννησης του κήπου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, να διασκεδάσουμε μικροί και μεγάλοι και να συμβάλουμε όσο ο καθένας μπορεί σ’ έναν μεγάλο κουμπαρά.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

  • 17:30 Εσπερινός σύντομος για παιδιά στον Άη Γιώργη με τον πατέρα Αλέξανδρο, Ενορία Αγ. Νικολάου Ραγκαβά
  • 18:00 Παραδοσιακά παιχνίδια & παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών από: Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σχολεία της περιοχής (Αγκάλη, 72ο και 74ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Χιλλ)
  • 19:15 «Ο πλανήτης που φτιάχτηκε από φούσκες…» (Μπουρμπουλήθρες) από La Petite Marguerite
  • 20:00 Διονύσης Σαββόπουλος …«Τραγουδοπαραμύθι για όλους»
  • 20:30 Θίασος Χαρίδημου – Καραγκιόζης

  •  

    21:00 Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδάει για την αγαπημένη της γειτονιά

  • 21:30 “Αθήνα. Αναζητώντας τη Χαμένη Πόλη”: Ταινία με εικόνες από ταινίες της Παλιάς Αθήνας, των Σούλας Δρακοπούλου & Μαρκ Γκαστίν διάρκεια 78’


 
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Comicdom Con Athens 2018 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

20, 21, 22/4, 11:00 – 21:30

comics 2018 a

Το Comicdom Con Athens, το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, ανοίγει τις πύλες του για 13η συνεχή χρονιά, για ένα τριήμερο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Μασσαλίας 22, Αθήνα). 

Από το 2006, σε μια εκδήλωση βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως, μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (πήραν τη θέση των Comicdom Awards, το 2015), των μοναδικών βραβείων comics για τους Έλληνες δημιουργούς, στα οποία μια Ακαδημία επαγγελματιών και ειδικών του χώρου τιμά τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Web Filtering για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

Παρασκευή 20/4, 17:30 – 19:30

o FASTEST SLOWEST INTERNET SPEEDS WORLD CANADA facebook

Την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, στο Media Lab της Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης (Νικομάχου 18) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για το πώς μπορεί ο οικιακός χρήστης να ασκήσει έλεγχο στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων του Internet που θα ορίζονται ως επισκέψιμες και πώς να εφαρμόσει πολιτικές πρόσβασης με απλά δωρεάν ή on-line εργαλεία.

Συγκεκριμένα, θα αναλυθούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους ένας οικιακός χρήστης ή ακόμα και ένας χρήστης σε μία μικρή επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο Web Filtering. Θα δοθούν σχετικές σημειώσεις και θα παρουσιαστούν ζωντανά παραδείγματα. Τέλος, θα απαντηθούν σχετικές ερωτήσεις και μία γενικότερη συζήτηση επί του θέματος.

Εκπαιδευτής θα είναι ο κ. Στάθης Νικολακόπουλος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

EKΘΕΣΗ

Vintage Toys 2018: Έκθεση & Bazaar παιχνιδιών μιας άλλης εποχής, στην Τεχνόπολη

20, 21, 22/4, 11:00 – 23:00

vintage toys 2018

Το ραντεβού με τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας ανανεώνεται για τρίτη φορά φέτος, καθώς το VintageToys.gr ανακοινώνει την 5η έκθεση “Vintage Toys”, η οποία θα διεξαχθεί για ένα τριήμερο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Από τις 20 έως τις 22 Απριλίου θα έχετε τη μοναδική δυνατότητα να ξεναγηθείτε στα λημέρια της παιδικής σας ηλικίας μέσα από τη μεγαλύτερη συλλογή από παλαιά παιχνίδια, ρετρό κονσόλες, Arcade καμπίνες, κατασκευές Lego, Playmobil, Subbuteo, κόμικς, επιτραπέζια, λούτρινα, τσίγκινα, αυτοκόλλητα, pedal cars, ποδήλατα καθώς και να κάνετε τις αγορές σας από εξειδικευμένα καταστήματα που θα αναβιώσουν αυτή την εποχή που θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ίχνη εντός μου»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Καλλιόπης Ζούλια στο Βρυσάκι – Χώρος Τέχνης και Δράσης

Παρασκευή 20/4, 18.00

4662303799 794b418bab b

Οι Εκδόσεις Ηριδανός και η συγγραφέας σας περιμένουν στις 20 Απριλίου 2018, στις 18:00 στο Βρυσάκι, Χώρο Tέχνης και Δράσης, στην παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Ίχνη εντός μου». Για το βιβλίο θα μιλήσει η Άννα Γαλανού, συγγραφέας των εκδόσεων Διόπτρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

“The City Reads” 

Aπό 21/4, καθημερινά 09.00 – 21.00

thecityreadsshkdfkjh

Στα πλαίσια των εορτασμών της Αθήνα ως παγκόσμιας πρωτεύουσας του βιβλίου, παρουσιάζεται η εικαστική δράση “The City Reads”, κατά την οποία καλλιτέχνες δημιουργούν με αφορμή ένα βιβλίο.

Πάνω από 60 καλλιτέχνες και συγγραφείς προσκλήθηκαν από την εικαστικό και συγγραφέα Ράνια Καπελιάρη να επιλέξουν ένα βιβλίο και να δημιουργήσουν ένα έργο βάσει αυτού με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στα καλλιτεχνικά μέσα. Άλλοτε επεμβαίνουν στο αυθεντικό έντυπο και άλλοτε ο ίδιος ο τίτλος ή το περιεχόμενο του βιβλίου γίνεται η αφετηρία για την κατασκευή ενός νέου έργου. Τα έργα συνθέτουν στο σύνολό τους μια εγκατάσταση που βιώνεται με την περιπατητική ανά-γνωση της πόλης. Συναντιούνται σε διάσπαρτους χώρους που ιστορικά συνδέθηκαν με τη συγγραφή, την ανάγνωση, την έκδοση και την εκτύπωση του βιβλίου.

Τέτοια έργα θα φιλοξενηθούν σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας. Ένα από αυτά είναι η οικία Κατακουζηνού, από την οποία πέρασαν τα περασμένα χρόνια πολλοί εκπρόσωποι του Πνεύματος, της Τέχνης, της Λογοτεχνίας αλλά και της επιστήμης. Αναβιώνοντας το κλίμα της εποχής, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων εμπνευσμένων από το έργο της γενιάς του ’30.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν στο κοινό και τα βιβλία της Λ. Κατακουζηνού: “Από το Δείλι ως την Αυγή”, “Όμορφο καράβι, θύμησή μου”, “Του έρωτα και της Θάλασσας”,  “Συντροφιά με τον Albert Camus”, “Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου”.

Λίγα λόγια για το πρότζεκτ The City Reads: Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εικαστικού & συγγραφέα Ράνιας Καπελιάρη και του T.A.F / The Art Foundation, που ξεκινά το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου – UNESCO” του Δήμου Αθηναίων.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Περίπατος Βιβλίου 2018

Σάββατο 21/04, 10:00 – 23:59

peripatos books 2018

Ο Περίπατος Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου σε 20 σημεία του κέντρου της Αθήνας – Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, βιβλιοπωλεία και χώρους εκδηλώσεων – και αναμένεται για μία ακόμα χρονιά να συναρπάσει! Περπατήστε στο κέντρο της Αθήνας, ανακαλύψτε παλιά και νέα βιβλία, παλιούς και νέους συγγραφείς, παλιά και νέα βιβλιοπωλεία και μάθετε από πρώτο χέρι την ιστορία και το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Περίπατος στο κέντρο της Αθήνας με την Άρτεμις Σκουμπουρδή

Σάββατο 21/4, 10.30

plaka monastiraki 03

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν περίπατο αφιερωμένο στη γειτονιά των Θεών με αφορμή το βιβλίο «Μοναστηράκι-Πλάκα». Μία από τη σημαντικότερες ξεναγούς της χώρας μας, η Άρτεμις Σκουμπουρδή θα σας γνωρίσει σημαντικά Αθηναϊκά Μνημεία. Στη συνέχεια, στο Public Συντάγματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ίδια.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Θεραπευτικοί κήποι: για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα, στο ΚΠΙΣΝ

Σάββατο 21/04 | 12.00-13.30

352987

Οι ενδιαφερόμενοι θα ανακαλύψουν τα μεσογειακά φυτά του Πάρκου μέσω της αφής και θα μάθουν να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επίσης, μέσω της γεύσης και της όσφρησης θα αναγνωρίσουν πολλά αρωματικά είδη, συνδέοντάς τα με διάφορες μνήμες τους.

Έως 30 συμμετοχές. 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Τουρνουά ποίησης Slam, στο Chimeres.Space

Σάββατο 21/4, 19.00

slam poetry

Το Poetry Slam Gr είναι ένα project που προέρχεται από την αγάπη του Αρτέμη Μούλου και της Εύης Αγγελακοπούλου για την ποίηση και την εξέλιξή της. Στην Ποίηση Σλαμ δεν υπάρχουν μονοπάτια. Δεν χωράνε λογοτεχνικά βιογραφικά και βραβεία. Σε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, ο Σλάμερ πρέπει να συγκινήσει τους κριτές, οι οποίοι επιλέγονται τυχαία μέσα από το κοινό.

Δίνεται η ευκαιρία σε οποιοδήποτε άτομο που γράφει ποίηση, να ανέβει σε μια σκηνή και να μας βάλει στο σύμπαν που έχει στο κεφάλι του. Στην Ποίηση Σλαμ, ο ποιητής γίνεται περφόρμερ, χωρίς να διαβάζει από χαρτί, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια το κοινό του. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ποιητικό σύμπαν από τους ποιητές και το κοινό. Ένας κόσμος μέσα από τον οποίο θα ανοίξουν οι ορίζοντές μας μέσα από τις λέξεις και την αναπαράστασή τους.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: [email protected]

Έναρξη προσέλευσης: 18:30

ΜΟΥΣΙΚΗ

Dream Pop ήχοι από τους Plastic Flowers στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

ded3623c2c128c4087feb6df03ca4406 XL

Η μουσική ενότητα Music Escapades του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται τους Plastic Flowers. H μουσική πορεία των Plastic Flowers, το προσωπικό σχήμα του Γιώργου Σαμαρά, ξεκίνησε το 2011, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε ο πρώτος LP δίσκος με τίτλο Evergreen που ανέδειξε πιο έντονα τη pop πλευρά του σχήματος.

Ο Σαμαράς πέρασε μία έντονα παραγωγική περίοδο μεταξύ 2016 και 2018, κυκλοφορώντας δύο ακόμα album αλλά και δύο EP, τα οποία ηχογραφήθηκαν αποκλειστικά από τον ίδιο σε μικρούς χώρους διάσπαρτους στο Λονδίνο. Το Heavenly, ως follow-up του Evergreen, κινήθηκε σε αντίστοιχα Dream Pop μονοπάτια, ενώ ο νέος του δίσκος Absent Forever αποτελεί μία πιο σκοτεινή προσέγγιση του Έλληνα μουσικού.

Στο ΚΠΙΣΝ ο Γιώργος Σαμαράς θα παρουσιάσει υλικό από όλους τους προηγούμενους δίσκους του μέσα από ένα μινιμαλιστικό set. Μαζί του ο Φίλιππος Ράσκοβιτς στα συνθεσάιζερ και κρουστά.

ΠΡΟΒΟΛΗ & ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ραντεβού στο cinema με τους μεγάλους δημιουργούς 2018 στο Δήμο Ζωγράφου

20, 21 & 22/4, 20.00

MIX

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ραντεβού στο cinema με τους μεγάλους δημιουργούς 2018» στο δήμο Ζωγράφου, από 9 Μαρτίου έως 29 Απριλίου 2018 με ελεύθερη είσοδο και συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς στον κινηματογράφο “Αλέκα”, την Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20, 21, 22 Απριλίου 2018 στις 20.00, θα προβληθούν οι ταινίες: «Maria By Callas: Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται» (2017) του Τομ Βολφ, «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» (2017), της Μαργαρίτας Μαντά, «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» (Loving Vincent) (2017) των Ντορότα Κομπιέλα, Χιου Γουέλσμαν. Στην προβολή της ταινίας «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» (2017) θα παρευρεθούν και θα συζητήσουν με το κοινό η συγγραφέας Άλκη Ζέη και η Μαργαρίτα Μαντά σκηνοθέτις της ταινίας. 

Την επιμέλεια των προβολών έχει αναλάβει ο Γιάννης Καραμπίτσος, σκηνοθέτης, μοντέρ και κριτικός κινηματογράφου ο οποίος προλογίζει τις ταινίες και συντονίζει τη συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς μετά από κάθε προβολή. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και την προαιρετική συνεισφορά τροφίμων και φαρμάκων για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο μη χάσετε και μερικές ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε γκαλερί και χώρους Τέχνης της Αθήνας. Eμείς σας προτείνουμε τις εξής:

Portraits: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery

Παρασκευή 20/4, 16:30 – 21:30 & Σάββατο 21/4, 11:30 – 14:00

734f67ca5ba045f5dd4f89fd6cdcb4a8 XL

Πορτραίτα από όλο τον κόσμο θα φιλοξενηθούν στη Blank Wall Gallery, στην ομώνυμη ομαδική έκθεση που θα βρίσκεται στο χώρο της για 2 εβδομάδες, από τις 20 Απριλίου.

Οι θεατές θα μπορέσουν να δουν 105 καλλιτέχνες να εκθέτουν τα πορτραίτα τους. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο φωτογραφημένοι από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, θα βρίσκονται όλοι μαζί αποτελώντας μία ενότητα. Τα πορτραίτα που παρουσιάζονται ποικίλλουν. Άλλα είναι πορτραίτα με την αυστηρή έννοια του όρου ενώ άλλα διαφοροποιούνται περισσότερο, παρουσιάζοντας τους ανθρώπους που αποικονείζουν σε πιο καθημερινές καταστάσεις. Αυτή η ποικιλία πορτραίτων είναι που κάνει και τόσο ενδιαφέρουσα την έκθεση, αφού οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του πορτραίτου ο κάθε καλλιτέχνης και πώς το απεικονίζει στα εργα του.

«Το ημερολόγιο μίας μοδίστρας. Μία φανταστική βιογραφία» στην a.antonopoulou.art

Παρασκευή 20/4, 14:00 – 20:00 & Σάββατο 21/4, 12:00 – 16:00

modistra 2018

Η ομαδική έκθεση «Το ημερολόγιο μίας μοδίστρας. Μία φανταστική βιογραφία» σε επιμέλεια Έφης Φαλίδα, μόλις εγκαινιάστηκε στην a.antonopoulou.art, την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018. 

Συμμετέχουν: “Αρχιτέκτονες της Φάλαινας”, Κωστής Βελώνης, Bespoke Athens (Βασίλης Μπουρτζάλας), Angelos Frentzos, Ντέμη Κάια, Γιώργος Καλύβης, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Ηλίας Καφούρος, Sophia Kokosalaki, Μαρία Μάστορη, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Νάνα Σαχίνη, Serapis Maritime Corporation, Στεφανία Στρούζα, ΦΙΡΜΑ GYPSY GLOBALES, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Zeus+Dione.

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (από το αρχείο του με ρούχα του οίκου Τσοπανέλη).

«Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία» στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

20, 21/4, 10:00 – 18:00

366451

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Πραγματοποίησε εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα.

Λογοτεχνικά περιοδικά όπως η Νέα Εστία, οι Μορφές, η Αιξωνή κυκλοφόρησαν με έργα του Γκίκα ως εξώφυλλο ή προμετωπίδα, ενώ εικονογράφησε πλήρως, τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσεια του Καζαντζάκη, το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου, την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου. Σε αυτά προστίθενται και πολλά μεμονωμένα εξώφυλλα και προμετωπίδες για βιβλία και ποιητικές συλλογές, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, της Λητώς Κατακουζηνού, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και άλλα.

Η έκθεση προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη λογοτεχνία, ένω παράλληλα του δίνει την ευκαιρία να μελετήσει παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Πρόκειται για δράση στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b