MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 15 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

2ο Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Έκθεση “Γεωμετρίες” από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, και ένα πρόγραμμα δράσεων για όλη την οικογένεια σας καλούν να ανακαλύψετε τους άγνωστους κήπους που κρύβονται στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδόν κάθε Κυριακή διοργανώνονται μια σειρά από παράλληλες δράσεις στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Συζητήσεις, εργαστήρια, ξεναγήσεις, «αληθινό» φαγητό με σκοπό να έρθουμε σε επαφή, να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τη γη.

Αυτή την Κυριακή 1η Απριλίου μάθετε τα πάντα για το αλάτι, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει εργαστήριο, ξενάγηση, γεύμα και περφόρμανς.

Οι δράσεις είναι δωρέαν

Σε ορισμένες δράσεις χρειάζεται να γίνει προκράτηση θέσης με αποστολή email στο [email protected] (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)
Δείτε το προγραμμα εδώ

ΣΙΝΕΜΑ

 Mabel Normand Et la femme crea Hollywood

«50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»: 2ο Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

30 – 31/3, 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το WIFT GR (Women in Film and Television Greece), παρουσιάζουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» από 30 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2018, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Γιατί οι γυναίκες δεν λάμπουν μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα…

Το φετινό αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικείων Ταινιών “Elles Τournent” και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Γέφυρες”, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Κέντρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς

30/3, 19.30

f21493049d70120892d5790d73537da4

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη διοργανώνει την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 19.30, στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994). Της Γης το φως…» Ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής θα αναφερθεί στον Μάνο Χατζηδάκι και θα περιγράψει εποχές, δημιουργίες και μνήμες, ενώ ο Σάκης Παπαπαναγιώτου, θα προβάλει φωτογραφίες και διαφάνειες από το πλούσιο αρχείο του.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Βραδιά με τους ήχους της αρχαίας Υδραύλεως, στο Μουσείο της Ακρόπολης

30/3, 19.00

361495

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 ώρα 19.00, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην αίθουσα του Παρθενώνα, με τους ήχους της αρχαίας Υδραύλεως και την καταξιωμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου. Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, θα μιλήσει για την ιστορία της Υδραύλεως και την ανασκαφή στο Δίον.

Το πρόγραμμα ανακατασκευής της Αρχαίας Υδραύλεως, του πρώτου πληκτροφόρου οργάνου στην ιστορία της Μουσικής, ξεκίνησε στις αρχές του 1995 από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Έγινε έρευνα όλων των αρχαίων πηγών που αναφέρονταν στην Ύδραυλη, η δε ανακατασκευή των αυλών είχε ως αντικείμενο αναφοράς το αρχαιολογικό εύρημα του Δίου που αποκαλύφθηκε το 1992 από τον καθηγητή κ. Παντερμαλή και τους συνεργάτες του. Το πρόγραμμα ανακατασκευής της Αρχαίας Υδραύλεως ολοκληρώθηκε το 1999.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ορχήστρα Academica Αθηνών ταξιδεύει στην Αττική, στο Ωδείο Αθηνών

30/3, 20.30

362026

Η Ορχήστρα Academica Αθηνών, φιλοξενούμενη ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, ταξιδεύει το κλασσικό ρεπερτόριο και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία, από το κέντρο της πόλης σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. ‘Ένα τριετές καλλιτεχνικό πρόγραμμα (2018-2020) που φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα δίκτυο πολιτιστικής επικοινωνίας και να αναδείξει τη δημόσια αξία του πολιτισμού. Μέσα στο 2018 η Ορχήστρα Academica θα δώσει 20 συναυλίες σε διάφορους χώρους της Αττικής. Θα ακουστούν έργα των Johann Christian Bach και Wolfgang Amadeus Mozart. 

Σολίστ Οδυσσέας Κορέλης, βιολί. Την Ορχήστρα Academica διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Open House Athens 2018

31/3 – 1/4, 09:00 – 22:00

Dimotiki Agora Kypselis Fanis Pavlopoulos 02 preview e1515748838904

Το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου, 90 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους και 500 εθελοντές παίρνουν θέση, για να μας ξεναγήσουν. Πρόκειται για ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει περισσότερα κτίρια από κάθε άλλη χρονιά –δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, σχολεία, κατοικίες, εργασιακοί χώροι, στο κέντρο και στα προάστια– και πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων δράσεων που ξεκινάν από τις 29 Μαρτίου.

Κυρίως δράση: Open Tours_31 Μαρτίου – 1 Απριλίου
Το καθιερωμένο διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων φέτος ανοίγει 92 κτίρια και χώρους της πόλης.

Παράλληλες δράσεις 
Open Box_28 Μαρτίου-1 Απριλίου
Το info point της εκδήλωσης στο κατάστημα IANOS, Σταδίου 24.

Made in Athens_29 Μαρτίου – 1 Απριλίου
Ξεναγήσεις σε εργαστήρια και εργοστάσια από τους ίδιους τους δημιουργούς/παραγωγούς.

Open Embassy_29-30 Μαρτίου *
Ξεναγήσεις σε κτίρια πρεσβειών για τους επίτιμους προσκεκλημένους της εκδήλωσης.

Open School_30 Μαρτίου *
Ξεναγήσεις που απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα.

Open Bike_31 Μαρτίου-1 Απριλίου *
Ποδηλατικές διαδρομές που μας ξεναγούν σε συγκεκριμένα κτίρια.

Open your Portfolio
Διαγωνισμός για πλήρη υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Σχολής Βακαλό Art & Design.

Open Hunt
Ένα “κυνήγι θησαυρού” στο οποίο οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν αντικείμενα και να κερδίσουν δώρα.

Open Vote
Διαγωνισμός για την ανάδειξη της αγαπημένης ξενάγησης του κοινού.

 
Open Photo
Διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram.

Time to Close Party_1 Απριλίου
Πάρτυ λήξης

* Για τη συμμετοχή σ’ αυτές τις δράσεις απαιτείται κράτηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

«Νεότητα στην Μέση Ηλικία» στο Αthens Plaza Hotel

31/3, 10:00 – 18:00

iStock 817551732

Η Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης διοργανώνει την ενημερωτική ημερίδα «Η Νεότητα στη μέση ηλικία». Για πρώτη φορά διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στους τομείς που σχετίζονται με την υγειά, την ομορφιά, τη διατροφή, την ψυχολογία και το σεξ ενώνουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία τους και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στους άνδρες και τις γυναίκες της μέσης ηλικίας.

Το Σάββατο, 31 Μαρτίου συγκεντρώνονται στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza, στη πλατεία Συντάγματος για να μεταδώσουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι η μέση ηλικία αποτελεί μια δεύτερη νεότητα. Με το σκεπτικό ότι η ποιότητα ζωής είναι ανάγκη και η ενημέρωση δικαίωμα, οι ομιλητές της ημερίδας θα αποκαλύψουν στο κοινό όλα τα μέσα που διαθέτει σήμερα η επιστήμη για να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους άνδρες και τις γυναίκες της μέσης ηλικίας. 

Η ημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές, διαδραστικές παρουσιάσεις εξελιγμένων και αποτελεσματικών αντιγηραντικών θεραπειών για το πρόσωπο το σώμα τα μαλλιά, και είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για διάλογο του κοινού με τους ειδικούς.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Συζήτηση για το «Ημερολόγιο εξορίας, Ερζερούμ 1943», στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

31/3, 12.30

EXORIAS IMEROLOGIO

Μια συζήτηση γύρω από τα γεγονότα του βιβλίου «Ημερολόγιο εξορίας, Ερζερούμ 1943» του Γιώργου Χατζηδημητριάδη, διοργανώνεται στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. 

Για το βιβλίο, την ιστορία και τη μνήμη, θα μιλήσουν: 

• Νίκη Σταυρίδη, μεταφράστρια του ημερολογίου και επιμελήτρια της έκδοσης
• Νίκος Νικολαΐδης, ιστορικός

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τον Πασχάλη Σαμαρίνη και τον μαθητή Γρηγόρη Γρηγορόπουλο.

ΘΕΑΤΡΟ

Εκκλησιαστής Mαταιότης ματαιοτήτων… στο ΚΠΙΣΝ

1/4, 19.30

olia lazaridou

Το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει την Κυριακή, 1 Απριλίου στις 19.30, στο Φάρο, ένα σημαντικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Εκκλησιαστή, άγνωστου συγγραφέα, που γράφτηκε, όπως συνάγεται, το δεύτερο μισό του 3ου π.Χ. αιώνα.

Την Κυριακή των Βαΐων, η Όλια Λαζαρίδου, με την επιμέλεια της σκηνοθέτη και θεατρολόγου Έφης Θεοδώρου και με τη συνοδεία του Αλέξη Μαστιχιάδη στο τσέμπαλο, θα αποδώσει αποσπάσματα του ιδιαίτερου αυτού κειμένου σε μετάφραση του Αλέξανδρου Ίσαρη.

Ο Εκκλησιαστής περιλαμβάνεται τόσο στην εβραϊκή Βίβλο όσο και στη χριστιανική Παλαιά Διαθήκη. Γραμμένο σε μια ιδιότυπη νεοεβραϊκή γλώσσα, όπου αναμειγνύονται πολλές αραμαϊκές και ελληνικές εκφράσεις, ο Εκκλησιαστής (Κοέλετ στο πρωτότυπο, ενεργητική μετοχή γένους θηλυκού, εξ ου και απαντάται και ως Εκκλησιάστρια), είναι ο σοφός διδάσκαλος, ο ιεροκήρυκας, αυτός που καλεί σε θρησκευτική συνάθροιση, ο αρχηγός ομάδας σοφών και διανοουμένων που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, διδάσκοντας την αμφισβήτηση και τον σκεπτικισμό.

Ερμηνεύει η Όλια Λαζαρίδου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Μετάφραση: Αλέξανδρος ‘Ισαρης
Τσέμπαλο, κλάβικορντ: Αλέξης Μαστιχιάδης

Αthens Metro Mall

Παρασκευή 30 Mαρτίου, 09.00 – 21.00

Σάββατο 31 Μαρτίου, 09.00 – 20.00

Πλατεία Κύπρου Καλλιθέας

Κυριακή 1 Απριλίου, 11:00 – 19:00

Αυτό το Σαββατοκύριακο μη χάσετε και μερικές ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε γκαλερί και χώρους Τέχνης της Αθήνας. Eμείς σας προτείνουμε τις εξής:

«Στον βυθό των ονείρων – Εικόνες από την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου» του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

30/3, 11:00 – 15:00 & 17:00 – 20:00 | 31/3, 11:00 – 14:00

7e5a4da0e015220dd1b8fc0bd0bee093 XL

Ένα μεγάλο πολύχρωμο πορτρέτο του Ανδρέα Εμπειρίκου, φιλοτεχνημένο με βάση τη γνωστή φωτογραφία του ποιητή, σκυμμένου ελαφρά προς τα εμπρός, με το τσιγάρο στο χέρι, υποδέχεται τον επισκέπτη της γκαλερί Ζουμπουλάκη, όπου παρουσιάζεται η καινούργια έκθεση έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που είναι εμπνευσμένα από την «Οκτάνα», αυτό το ποιητικό «μανιφέστο ελευθερίας», όπως το χαρακτηρίζει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

“Living Realities – Changing Perceptions”: Έκθεση Φωτογραφίας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

31/3 & 1/4, 11:00 – 20:00

ABOUT 2

Με βασικό άξονα την περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight, το Living Realities – Changing Perceptions εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα.

Μια έκθεση που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών με τις λαϊκίστικες, στερεότυπες εικόνες που προβάλουν τα media. Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες, ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους.

Παράλληλη Δράση: Σάββατο 31 Μαρτίου (18.30 – 20.00): Βιωματική μουσικοκινητική δράση για μικρούς και μεγάλους σε επιμέλεια της Lourdes Sanchez, (διευθ. Simon Bolivar Choir, Venezuela) & συναυλία μουσικών συνόλων El Sistema Greece, σε μουσική διεύθυνση Φαίδρας Γιαννέλου (El Sistema Greece Youth Orchestra).

«Από το Αρχείο του Δημήτρη Μανίκα. Αθήνα και Βιέννη», στο Μουσείο Μπενάκη

30 – 31/3, 10:00 – 22:00 | 1/4, 10:00 – 18:00

ff77ca0e41aa76ef1962d669872e4131 XL

Στην έκθεση παρουσιάζεται αναδρομικά το συνολικό του έργο μέσα από μια προσωπική επιλογή του ίδιου. Πρόκειται για έργα που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Αυστρία, πραγματοποιημένα ή όχι, από “τον Έλληνα-Αυστριακό, τον Αυστριακό-Έλληνα, αυτόν τον ιδιαίτερα ταλαντούχο αρχιτέκτονα” σύμφωνα με τα λόγια του Wilhelm Holzbauer, στενού συνεργάτη του επί σειρά ετών.

Η παρουσίαση αυτή είναι μια διαδρομή στο αρχείο του Δημήτρη Μανίκα και σηματοδοτεί τη δωρεά του αρχείου αυτού στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Παράλληλα αποσκοπεί στο να γίνει το έργο του γνωστό στο ευρύτερο κοινό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b