MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο «Στην καρδιά του Μάη του ’68»

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη «χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο», το 1968 και την εξέγερση της παγκόσμιας νεολαίας. Στο επίκεντρο αυτής της παγκόσμιας εξέγερσης μια πόλη, το Παρίσι, και ένας μήνας που έμελλε να δώσει το όνομά του σε ολόκληρη αυτή την περίοδο επαναστατικών ονείρων: ο Μάης…

©Philippe Gras
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Με την ευκαιρία της επετείου αυτών των σχεδόν «μυθικών» σήμερα γεγονότων, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας διοργανώνει έκθεση φωτογραφιών του Φιλίπ Γκρα (Philippe Gras, 1942-2007), υπό τον τίτλο «Στην καρδιά του Μάη του ’68». Πρόκειται για μια επιλογή 43 φωτογραφιών, στις οποίες αποτυπώνεται η ιδιαίτερη, «λοξή» ματιά ενός ευαίσθητου καταγραφέα των ιστορικών γεγονότων του Μάη.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Παρίσι πολλοί φωτογράφοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, «αιχμαλωτίζοντας» τα γεγονότα, μεταφέροντάς τα, μέσα από τον φακό τους, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, αλλά και κατασκευάζοντας, εν πολλοίς, τη μυθική εικόνα του Μάη που οι περισσότεροι έχουν ακόμη και σήμερα στο μυαλό τους.

Homme lançant un projectile nuit 29 1.3

©Philippe Gras

Το φωτογραφικό ρεπορτάζ του Φιλίπ Γκρα δεν κατασκευάζει μια επική αφήγηση για τον Μάη αλλά ένα πορτρέτο με πολλές ρηγματώσεις: σχεδόν έρημες λεωφόροι, αινιγματικά συνθήματα στους τοίχους, διαδηλωτές αποκαμωμένοι πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου, σε ένα διαρκές παιχνίδι άσπρου και μαύρου που φωτίζει με ιδιαίτερο τρόπο τον Μάη του ’68, αποδίδοντας τη μυστηριακή πλευρά που έχει κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός. Με τον τρόπο αυτό, ξεχωρίζει από κάθε ήδη γνωστή τεκμηρίωση, τόσο για την καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών όσο και για το βλέμμα του, που κρατάει μια ισορροπία ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και την αποστασιοποίηση.

Η έκθεση συνοδεύεται από την προβολή του τρίωρου ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη «Μάιος ’68, μια παράξενη άνοιξη», που πραγματοποίησε ο ιστορικός και κινηματογραφιστής Ντομινίκ Μπο (Dominique Beaux). Πρόκειται για μια ιστορική έρευνα που βασίζεται σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών από τον κόσμο της πολιτικής, των κομμάτων, της δημόσιας διοίκησης, των αστυνομικών δυνάμεων, σε «αντιπαράσταση» με τη χρονολογική καταγραφή των γεγονότων, αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ του Ντομινίκ Μπο, που προβάλλεται εκτός κυκλωμάτων εμπορικής διανομής, επιτρέπει μια ανάγνωση των γεγονότων υπό το πρίσμα μαρτυριών ελάχιστα γνωστών, αναδεικνύοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μιας κοινωνικής τάξης που αμφιταλαντεύεται πάνω στις βάσεις της.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b