MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Belladonna of Sadness
CineDoc short films
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (με υπότιτλους)
High Fidelity
How to Shoot a Ghost
Kontinental ’25
Mankind’s Folly
Marty Supreme
My Bloody Valentine
Noi
Old boy
Rabbit Trap
Rosemary
SOS
Sirât
Stray Kids: The dominATE Experience
The Greek Experiment
The Rose: Come Back to Me
Vampyr
Z
Ένα απλό ατύχημα
Αβάντι Μαέστρο
Αγιος Παΐσιος
Αμνετ
Ανακόντα
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απιστίες και αμαρτίες
Αποστροφή
Από τι είμαστε φτιαγμένοι
Αόρατος εραστής
Βασιλιάς για μια νύχτα
Βοήθεια!
Βουγονία
Γερτρούδη
Διπλόδοκος, το δεινοσαυράκι (μεταγλωττισμένη)
Δύο εισαγγελείς
Δύο εποχές, δύο ξένοι
Είμαι η Κούβα
Εικόνες φαντασμάτων
Επικίνδυνες σχέσεις
Επιστροφή στο Silent Hill
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού
Η θυσία
Η καρδιά του ταύρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θεώρημα
Κάποτε στη Γάζα
Κάρλα
Καποδίστριας
Κλείδωσες; Οι άγνωστοι 3
Κράτα την ψυχή σου στο χέρι και περπάτα
Κραυγές
Μέρες οργής
Μαύρος κύκνος
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Ντράκουλας
Νόρα
Ο Λόγος
Ο Χόπερ και το μυστικό της μαρμότας (μεταγλωττισμένη)
Ο έρωτας γράφεται…
Ο ήχος της πτώσης
Ο δρόμος του εγκλήματος
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι Ζωές των Άλλων
Οι γέφυρες του Μάντισον
Οι δικοί μου άνθρωποι
Οι φύλακες του χιονιού (μεταγλωττισμένη)
Ο μικρός πρίγκιπας (μεταγλωττισμένο)
Ο μυστικός πράκτορας
Οσα παίρνει ο άνεμος
Ο σωματοφύλακας
Πάρε το πράγμα και σφάξ’ το
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σπασμένη φλέβα
Συναισθηματική αξία
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το Χαμίνι
Το καταφύγιο
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το τραγούδι του δάσους
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Φτηνά τσιγάρα
Εποχής

1968

Δύο χρόνια μετά από το «Νοτιά» και παρά την αρχική του απόφαση να ξεμπερδεύει με το παρελθόν, ο Τάσος Μπουλμέτης δέχτηκε μια πρόταση από την επίσημη μπασκετική ΑΕΚ στην οποία δεν μπορούσε να πει όχι.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 96'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ) μεταξύ ΑΕΚ – Σλάβιας Πράγας.
Παίζοντας στο δικό του γήπεδο (προσφυγιά, ΑΕΚ, μνήμες, νοσταλγία) ο Τάσος Μπουλμέτης καταφέρνει να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο να σκοράρει κατά βούληση στη συνέχεια κερδίζοντας τελικά τον αγώνα. Όπως έπραξε δηλαδή και η αγαπημένη του ομάδα, η ΑΕΚ, σε κείνο το ιστορικό ματς που είδε τους τσέχους μπασκετμπολίστες κάποια στιγμή λίγο πριν από την λήξη του να ισοφαρίζουν αλλά στη συνέχεια επιβλήθηκε λόγω της ώθησης που έδωσε η κερκίδα στην ελληνική ομάδα. Ο σκηνοθέτης επιμένει ότι η ταινία δεν είναι για την ΑΕΚ αλλά για μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού (η πρώτη φορά που μια ελληνική ομάδα κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα στο μπάσκετ) που συνοδεύεται από κάποιες μικρές ανθρώπινες ιστορίες που δίνουν και το αποτύπωμα της εποχής. Δεν έχει άδικο. Μην ξεχνάμε ότι εκείνες τις μέρες η χούντα των συνταγματαρχών ετοιμάζεται να γιορτάσει τον πρώτο χρόνο της «επανάστασης» και οι συγκυρίες την ευνοούν για την εκμετάλλευση του σημαντικού αυτού γεγονότος. Το πάντρεμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας δίνει στο σκηνοθέτη την άνεση να αφηγείται τις συγκινητικές και αστείες ιστορίες του με την απαραίτητη χαρμολύπη: το γκαρσόνι (Ορφέας Αυγουστίδης) που υπόσχεται γάμο στην αρραβωνιαστικιά του (Βασιλική Τρουφάκου) έτσι και η ΑΕΚ κερδίσει τον τελικό, οι θαμώνες του πρακτορείου Προ-πο οι οποίοι κουβαλούν ακόμη τα τραύματα του εμφυλίου, το σκετς με το δεσμοφύλακα και τον φυλακισμένο αριστερό, ο νεκροθάφτης (Αντώνης Αντωνίου) που δέχεται μια παράξενη παραγγελιά είναι μερικά από τα κομμάτια που συμπληρώνουν το πολύχρωμο παζλ μιας κοινωνίας που βράζει. Ο Τάσος Μπουλμέτης καταφέρνει να βρει την δύσκολη ισορροπία που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα, έχοντας μάλιστα ως αναπάντεχο κεντρικό αφηγητή τον σπόρτκαστερ Βασίλη Γεωργίου, που περιέγραψε τόσο έντονα και γλαφυρά εκείνο τον αγώνα ώστε ο σκηνοθέτης να χτίσει το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα πάνω στη μνημειώδη περιγραφή του.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: 1968
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης
Σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης

Παίζουν: Iεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μουκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδάμης

Διάρκεια: 96'
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2018

Rating: 3
Διανομή: Feelgοοd
Περισσότερα από CINEMA