MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κωμωδία

Νεκρή Ζώνη του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο Θησείον

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το έργο του Χάρολντ Πίντερ, «Νεκρή ζώνη», στο Θέατρο θησείον και σε παραγωγή του Faust, από τις 29 Νοεμβρίου 2017.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Πρόκειται για μία μεταφυσική αλληγορική κωμωδία. Η λεπτή γραμμή που η ευφυΐα του Πίντερ συναντά την ποίηση του Μπέκετ.

Φαινομενικά στην «Νεκρή ζώνη» ένας πετυχημένος αλκοολικός ποιητής και συγγραφέας ο Χιρστ, που ζει σε ένα σπίτι του βόρειου Λονδίνου μαζί με τον οικονόμο-γραμματέα του Φόστερ και τον υπηρέτη-σωματοφύλακά του Μπριγκς, προσκαλεί έναν αποτυχημένο ποιητή τον Σπούνερ, που μόλις γνώρισε σε μία παμπ, για να συνεχίσουν να πίνουν και να μιλήσουν. Κατά την διάρκεια της νύχτας και της επόμενης μέρας, ξετυλίγονται ιστορίες, αναμνήσεις, παλιές γνωριμίες και κρυφές επιθυμίες. Όμως σε αυτό το έργο τίποτα δεν είναι απολύτως αλήθεια και τίποτα δεν είναι απολύτως ψέματα. Το έργο τελειώνει με τους ήρωες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο δωμάτιο και μέσα στο μυαλό τους, με την κατάρα να μην μπορούν να αλλάξουν θέμα. Από τώρα και εις το διηνεκές θα βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους τέσσερις τοίχους συζητώντας ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, βιώνοντας τις ίδιες καταστάσεις, διότι «Στη νεκρή ζώνη τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δε γερνάει. Όλα παραμένουν για πάντα παγωμένα και σιωπηλά». 

nekri

Η Νεκρή Ζώνη είναι εκείνος ο τόπος, εκείνη η κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου, που ο χρόνος διαστέλλεται, οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες περιπλέκονται και όλα μοιάζουν απολύτως πιθανά αλλά και απολύτως απίθανα.

Αυτό το έργο ο Πίντερ άρχισε να το γράφει μέσα σε ένα ταξί. Οι διάλογοι άρχισαν να ξεπηδούν μέσα από το ασυνείδητό του. Το στοιχείο του εγκλωβισμού, που είναι έντονο καθ’ όλη τη διάρκεια, οι συμβολισμοί και οι χαρακτήρες που μοιάζουν με τραγικούς κλόουν, δείχνουν έντονη συγγένεια με τον Μπέκετ. Κι επειδή με όλα τα σπουδαία έργα γίνεται προβολή στην τραγωδία, στην «Νεκρή ζώνη» του Πίντερ, παρατηρείται στους τέσσερις χαρακτήρες του, τον Θεό, τον Εωσφόρο και τους δύο αρχάγγελους, Μιχαήλ και Γαβριήλ να συζητούν, να διαπραγματεύονται, να μαλώνουν και να προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια αναγκαστική συμβίωση εις τους αιώνας των αιώνων. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ
Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα
Μουσική: Γιάννης Σορώτος
Χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη

Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Αλέκος Συσσοβίτης, Αντώνης Καρυστινός, Γιάννης Στεφόπουλος

Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15 €, 12 € (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων), Κάθε Παρασκευή γενική είσοδος 12 € (ηλεκτρονική προπώληση 10 €)
Διάρκεια Παραστάσεων: 29/11 έως 1/4
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21.30
Βοηθός Σκηνοθετη: Γιώτα Σερεμέτη
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Κύριος Βρομύλος στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ήμερη του Φ. Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Σφενδόνη
ΘΕΑΤΡΟ
Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, με την Όλια Λαζαρίδου ξανά στην Οικία Ιλίτς
ΘΕΑΤΡΟ
Η Κόμισσα της Φάμπρικας, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο Embassy Theater
Θεατρικά Νέα
Οι "Σπυριδούλες" της Νεφέλης Μαϊστράλη επιστρέφουν στη σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ
Οι “Βρικόλακες” του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο Radar
ΘΕΑΤΡΟ
Unborn: Μία ιστορία ενηλικίωσης της Χριστίνας Κυρίτση στο θέατρο Ρεκτιφιέ
ΘΕΑΤΡΟ
Ένας σύγχρονος “Κουρέας της Σεβίλλης” στο Θέατρο Πορεία
ΘΕΑΤΡΟ
Κόκκαλο: Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό της Νέας Υόρκης επιστρέφει στο Θέατρο Σημείο
ΘΕΑΤΡΟ
Τι είναι αυτό;, της Στέλλας Σερέφογλου στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Η «Παπλωματού» ξαναζωντανεύει στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
ΘΕΑΤΡΟ
Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για 2η χρονιά στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη