MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ESCAPE WEEKENDS: Ίος

Νεανική, ανήσυχη, έντονα κοσμοπολίτικη και την ίδια στιγμή γραφική, γεμάτη παραδόσεις, έθιμα και τοπικά μυστικά, η Ιος είναι σίγουρα ένας προορισμός που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Από τον Τάσο Τσομπανίδη

author-image Τάσος Τσομπανίδης

Φτιάξαμε για εσάς έναν mini οδηγό με πληροφορίες και tips για να οργανώσετε μια σύντομη αλλά απολαυστική επίσκεψη στο νησί.

Mεταφορά

Το ταξίδι από Πειραιά διαρκεί περίπου 4 ώρες με το High Speed 2 της Hellenic Sea Ways ή 6.40 ώρες με τα συμβατικά πλοία.

 kritikakis-village

Kritikakis Village

Διαμονή

  • Levantes: Ένα καλοφροντισμένο ξενοδοχείο με ιδιαίτερη μεσογειακή αισθητική και με θέα σε όλη την εντυπωσιακή παραλία του Μυλοπότα (2286092588).
  • Kritikakis Village: Mια προσεγμένη οικογενειακή μονάδα με κυκλαδιτικη αρχιτεκτονική κτισμένη αμφιθεατρικά με θέα προς το λιμάνι της Ίου (2286091106).

maganari_beach 

Παραλίες

  • Αγία Θεοδότη: Δαντελωτή και ιδιαίτερα μεγάλη παραλία στο βόρειο τμήμα του νησιού όπου θα φθάσετε σε 20 περίπου λεπτά από την Χώρα. Πάνω από την παραλία ξεπροβάλλουν τα απομεινάρια του Κάστρου της Ίου. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο στο δημόσιο δρόμο και πεζοπορώντας σε 15 περίπου λεπτά θα φθάσετε από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι στην κορυφή του λόφου όπου ξεπροβάλλει η γραφική εκκλησία της Παναγίας του Παλιόκαστρου. Εάν βρεθείτε εκεί στις 7 Σεπτεμβρίου, θα απολαύσετε μαζί με την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Θεοδότης, δύο αυθεντικά νιώτικα πανηγύρια με παραδοσιακή ζωντανή μουσική και αγνό ντόπιο φαγητό.
  • Μαγγανάρι: Ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία με πολλούς γραφικούς όρμους που «αγναντεύουν» την επιβλητική Καλντέρα της Σαντορίνης. Στο Μαγγανάρι θα βρείτε εστιατόρια αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Τρείς Κλεισιές: Λίγο πάνω από το Μαγγανάρι και αφού αφήσετε το αυτοκίνητο δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, αξίζει να περπατήσετε για 15 περίπου λεπτά και να φθάσετε στις Τρεις Κλεισιές. Προτιμήστε να βρεθείτε εκεί αργά το απόγευμα όταν ο ήλιος χαρίζει μοναδικό χρώμα στα νερά.
  • Mυλοπότας: Η πιο κοσμική παραλία του νησιού που ένα και γεμάτη beach bar, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία δεν έχει χάσει τη γοητεία της.
  • Κάλαμος-Πλάκες-Παπά Αυλάκι: Μπορείτε να νοικιάσετε τζιπ η μηχανή και να ξεκινήσετε από τον Γυαλό με κατεύθυνση το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Κάλαμου στον δρόμο προς Μαγγανάρι. Από το Μοναστήρι ξεκινά χωματόδρομος που μετά από 20 περίπου λεπτά οδηγεί στις τρεις αυτές παραλίες που είναι η μία κοντά στην άλλη και η μία καλύτερη από την άλλη!
  • Ο γύρος του νησιού: Με το καράβι “Dream Boat” του Γιάννη Τριαντάφυλλου μπορείτε να προσεγγίσετε τις πιο δυσπρόσιτες και συνάμα πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Μαζί του θα καλύψετε από το δυτικό μέχρι και το νοτιότερο τμήμα της Ίου ανάλογα και με τον καιρό. Θα εξερευνήσετε τις σπηλιές της Κουμπάρας και τις παραλίες Τρυπητή , Πικρό Νερό και Κλήμα με τα τουρκουάζ νερά τους. Στη διαδρομή θα απολαύσετε και μπάρμπεκιου (Κρατήσεις στο 694 516 7075 ).
photoios7

Αξίζει να επισκεφθείτε

  • Αρχαιολογικό Μουσείο: Σε ένα παλαιό αρχοντικό, δωρεά της οικογένειας Αμοιραδάκη, συστεγάζονται το Δημαρχείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου. Το δεύτερο, αν και μικρό σε μέγεθος φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από την μακραίωνη ιστορία του νησιού.
  • Μύλοι: Σήμα κατατεθέν της χώρας της Ίου οι 7 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.
  • Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»: Μετά τους Μύλους ανηφορίσετε αρκετά και στο ψηλότερο σημείο της Χώρας δεσπόζει ένα θέατρο αρχαϊκού τύπου. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
  • Παναγιά η Γκρεμιώτισσα στη Χώρα: Μία περίπου ώρα πριν την Δύση ξεκινήστε από την επιβλητική εκκλησία του Ευαγγελισμού και ακολουθώντας τη σήμανση, μέσα από τα στενάκια της Χώρας θα φθάσετε στην κορυφή του λόφου περνώντας σταδιακά τέσσερα εκκλησάκια. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα την οποία αξίζει να επισκεφθείτε και στο εσωτερικό της. Από εκεί η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι συγκλονιστική.

 photoios2

Φαγητό

  • Dracos: Ποιοτική ψαροταβέρνα σε ένα μοναδικό σημείο στo μόλο της παραλίας του Μυλοπότα (2286091281).
  • Koubara: Ατμοσφαιρικό εστιατόριο κοντά στην παραλία της Κουμπάρας. Θα γευτείτε παραδοσιακές και γκουρμέ θαλασσινές γεύσεις με πρωτότυπη διακόσμηση της Μαρίας Γκιάστα (2286091699).
  • Πολύδωρος: Από τις παραδοσιακές κουζίνες του νησιού και με λογικές τιμές. Βρίσκεται στην Κουμπάρα (2286091132).
  • Βιλαέτι: Εξαιρετική νιώτικη κουζίνα που δένει τα παραδοσιακά της στοιχεία και με πιο πρωτότυπες γεύσεις. Οι ιδιοκτήτες της είναι νέα παιδιά και αναγνωρισμένοι επαγγελματίες και στην αθηναϊκή εστίαση. Βρίσκεται στην περιοχή του Κάμπου (2286092072).
  • The Mills: Βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο της Χώρας στους Μύλους όπως μαρτυρεί και το όνομά του. Μεγάλη η οικογενειακή παράδοση που κρατά την ποιότητά του εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια. Το μενού πλουσιότατο με πυρήνα τα νιώτικα πιάτα. Οι τιμές πολύ λογικές σε σχέση την ποιότητα των πιάτων και το σέρβις το οποίο κρατούν ο Κυριάκος και η κόρη του Μαρούσα Μπατσάλη (2286091284).

ios club 

Ios Club Sunset Cocktail Bar

Νυκτερινή Διασκέδαση

Στην παραλία του Μυλοπότα από το πρωι μέχρι το βράδυ θα διασκεδάσετε στα beach bars Farout και Ηarmony. Στην παραλία της Κουμπάρας θα πιείτε το ποτό σας στο Πάθος ενώ στη Χωρα μπορείτε ν’ απολαυσετε ένα κοκτεηλ στο ατμοσφαιρικό lounge bar Ios Club. Για πιο έντονες καταστάσεις μπορείτε θα κατευθυνθείτε στα bar Voodoo, Slammer και Steps στη Χώρα.

Τοπικά εδέσματα

  • Ιήτης Οίνος: Επισκεφθείτε το τοπικό οινοποιείο και απολαύστε τα μοναδικά λευκά και κόκκινα κρασιά τα οποία μπορείτε να ζητήσετε στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού. Θα σας ξεναγήσει εκεί ένας νέος επιχειρηματίας ο Αλέξανδρος Βελλής αφού κλείσετε ένα ραντεβού μαζί του (6973667621).
  • Τυριά: Σε 15 λεπτά από την Χώρα και λίγο πριν από την διασταύρωση προς Μαγγανάρι βρίσκεται το πρώην Δημοτικό Τυροκομείο το «Νιώτικο». Εκεί παράγονται πέντε διαφορετικά είδη τυριών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη μοναδική στο είδος της «Ομήρου Τριλογία». (Τηλ 22860926506, Υπεύθυνος Στέλιος Παξιμαδάς).
  • Eπισκεφθείτε ένα από τα δύο καταστήματα «Μοσέντα» που προσφέρουν ορισμένα από τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Επιμείνετε στο πραγματικά ποιοτικό θυμαρίσιο μέλι της Ίου από ντόπιους μελισσοκόμους. Αξίζει να πάρετε μαζί σας άλλων, μυζηθροπιτάκια, παστέλι, σύκα παστωτά και αμυγδαλωτά.

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b