MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μικρά θαύματα σε παιδικές εκδόσεις

Τρυφερές γιορτές αισθητικής με όμορφα, εκπαιδευτικά κείμενα και προσεγμένες εικονογραφήσεις – όπως δηλαδή πρέπει να είναι τα βιβλία όταν απευθύνονται στα παιδιά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, στις 23 Απριλίου, σκεφτήκαμε να φωτίσουμε τρεις εκδοτικούς οίκους που καταφέρνουν να εξελίσσονται εν μέσω κρίσης χωρίς να διαπραγματεύονται την ποιότητα των βιβλίων τους.Όλγα Σελλά, Δήμητρα Τριανταφύλλου

Monopoli Team

Η αλήθεια είναι ότι το παιδικό βιβλίο είναι το πιο ελπιδοφόρο και ίσως το πιο παραγωγικό εκδοτικό κομμάτι αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον χώρο των εκδόσεων. Υπάρχουν πολλοί εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα. Με κλασικούς τίτλους, με μεταφράσεις, με πρωτογενείς δουλειές. Και είναι και το πεδίο που έχει αναδείξει πολλούς και σημαντικούς συνδημιουργούς ενός παιδικού βιβλίου, πέραν από τους συγγραφείς (τους εικονογράφους πρωτίστως. Και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί και εξαιρετικοί εικονογράφοι παιδικών βιβλίων).

Διαλέξαμε, για το σημερινό θέμα, τρεις εκδότες που τα τελευταία χρόνια καταπιάστηκαν με το παιδικό βιβλίο.

Οι ιστορικές εκδόσεις «Ικαρος» ήταν έκπληξη όταν ξανοίχτηκαν και σ’ αυτό το πεδίο, αλλά ήταν το συμπλήρωμα και η επένδυση της τρίτης γενιάς του εκδοτικού οίκου. Και έφτιαξαν παιδικά βιβλία, με την ποιότητα και την αισθητική που τους γαλούχησε από παιδιά. Οι άλλοι δύο, οι εκδόσεις «Κόκκινο» και οι εκδόσεις «Μάρτης» αποφάσισαν να «κολυμπήσουν» μόνο στο παιδικό. Εξαρχής. Οι πρώτες είναι οι παλαιότερες, είχαν ως έδρα τους την Καλαμάτα, άλλη καινοτομία να έχεις έδρα πόλη της περιφέρειας, ήταν μια «ευρωπαϊκή» σύζευξη, και έχει δώσει μέχρι στιγμής πολύ ξεχωριστές προτάσεις. Οι εκδόσεις «Μάρτης» έγιναν από ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στα βιβλία. Ο Γιάννης Γκανάς είναι γιος του Μιχάλη και της Πόπης Γκανά και εκτός του ότι είναι ένας σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης, καταπιάνεται τώρα, με την αισθητική του εικαστικού καλλιτέχνη και στο χώρο του παιδικού βιβλίου.

Σας τους συστήνουμε για τις ξεχωριστές τους προτάσεις. Και σας καλούμε να δείτε, στο κειμενάκι του καθενός, πώς και γιατί αποφάσισε ο καθένας, να καταπιαστεί μ’ αυτόν τον δύσκολο και γοητευτικό χώρο του παιδικού βιβλίου.

Μαριλένα Πανουργιά, εκδόσεις “Ικαρος
«Μπήκαμε στο χώρο του παιδικού βιβλίου το 2012. Πιστέψαμε ότι η στιγμή ήταν κατάλληλη, ώστε να διευρύνουμε το αναγνωστικό μας κοινό και στις μικρότερες ηλικίες. Ιδανικά θα θέλαμε οι αναγνώστες του παιδικού “Ίκαρου” να αναζητήσουν μεγαλώνοντας τα κλασικά μας βιβλία. Ανάμεσα στους πρώτους τίτλους που εκδώσαμε ήταν το ‘Λίγο ακόμη– ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη στη σειρά «Αν διάβαζα ποιητές της γενιάς του 30» του Αλέξη Κυριτσόπουλου, που αποτέλεσε την ιδανική γέφυρα από το κλασικό στο παιδικό. Μαζί, η Δροσοσταλίδα του Αντώνη Δημητρακόπουλου, ένα υπέροχο συμβολικό παραμύθι ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, που υπήρξε υποψήφιο για κρατικό βραβείο, καθώς και οι πρώτοι τίτλοι της σειράς Τικ και Τέλα του Axel Scheffler, βιβλία ιδανικά για την προσχολική ηλικία.

Λαμβάνουμε πάρα πολλές προτάσεις, είτε από το ταχυδρομείο είτε από συνεργάτες μας και ταυτόχρονα παρακολουθούμε την εγχώρια και διεθνή αγορά. Επιλέγουμε τα βιβλία που με άρτια κείμενα, και προσεγμένη, φρέσκια εικονογράφηση δίνουν ένα γοητευτικό αποτέλεσμα και περνούν διακριτικά ένα μήνυμα προς τα παιδιά. Ο ‘Ίκαρος’ έχει την πολυτέλεια να παραμένει μία οικογενειακή επιχείρηση• κάποιες αρμοδιότητες είναι πλέον χωρισμένες, αλλά αποφασίζουμε όλοι μαζί. Σιγά σιγά αναπτύσσουμε και το κομμάτι του ελληνικού παιδικού βιβλίου, με νέους, αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς και εικονογράφους

*Οι (ιστορικές) εκδόσεις Ίκαρος δημιουργήθηκαν το 1943. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ένα παιδί από βιβλία» των Sam Winston και Oliver Jeffers σε απόδοση Φίλιππου Μανδηλαρά και το οποίο έχει αποσπάσει το βραβείο The Bologna Ragazzi Award 2017, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο των παιδικών εκδόσεων.

ekdoseis ikaros paidika biblia

Γιώργος Κουραβέλος & Noemi Smadja, δημιουργοί των εκδόσεων “Κόκκινο
«Το Κόκκινο γεννήθηκε στην Καλαμάτα τον Ιούλιο του 2010, και είναι το τρίτο παιδί μας παιδί. Και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα του βιβλία: το «Ένα λιοντάρι στο Παρίσι» και «Τα πιο όμορφα νανουρίσματα του κόσμου». Το πρώτο βιβλίο αφηγείται με άλλα λόγια και την οικογενειακή μας ζωή: ένα ταξίδι μεγάλης αλλαγής, από το Παρίσι με τις δυο μας κόρες, την καταγωγή της Noemi, στην Καλαμάτα, την καταγωγή του Γιώργου. Μια μεγάλη αλλαγή που συνοδεύτηκε από ένα εγχείρημα εκδοτικό, όνειρο και των δύο μας, που πήρε το όνομά του από το πιο αγαπημένο χρώμα των παιδιών και από ένα γλωσσικό παιχνίδι από τα γαλλικά στα ελληνικά.

Το δεύτερο βιβλίο, πήρε τα πράγματα ξανά από τη αρχή τους. Από τα πρώτα ακούσματα των παιδιών, τα πρώτα τους τραγούδια. Νανουρίσματα, λοιπόν, από όλο τον κόσμο για να μεταφερθούμε στις αγκαλιές όλης της γης. Το κέντρο της ζωής μας, το σπίτι μας στην Καλαμάτα, δώρο του πατέρα μου, μέσα στις ελιές να αγναντεύει τον μεσσηνιακό κόλπο. Ένα δωμάτιο για γραφείο, στο οποίο η Noemi θα συλλέγει μικρούς θησαυρούς παιδικής λογοτεχνίας και εικονογράφησης, σύγχρονης και κλασικής, από τα ταξίδια στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίων στη Φρανκφούρτη και στη Μπολόνια. Η Noemi θα γίνει η καρδιά του Κόκκινου. Ο Γιώργος θα φροντίζει για όλα τα άλλα: πωλήσεις, λογιστικά, επιμέλειες, διορθώσεις, μεταφράσεις και δεν θα σταματήσει να κάνει όνειρα. Όμορφα βιβλία για παιδιά, βιβλία μεγάλης εικονογραφικής τέχνης και λογοτεχνικής ομορφιάς, που φέρνουν χαρά στα μάτια, στα χέρια, στα αυτιά, στις καρδιές και στις μύτες ακόμα των αναγνωστών και των ακροατών τους. Μικρών και μεγάλων, αξεδιάλεχτα. 

Κάποιες μέρες λαμβάνουμε μηνύματα που μας γεμίζουν χαρά και μας παίρνουν όλες τις έγνοιες και τις σκοτούρες. Όπως ενός πιτσιρικά που πετάχτηκε πάνω στην τάξη του στο νηπιαγωγείο, όταν τέλειωσε η ανάγνωση του «Τι θα πει «παιδί»;», και είπε: «αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν οι γονείς μας για να καταλάβουν τι είμαστε!» Είμαστε πια 7 χρονών και 38 βιβλίων, και έχουμε βάλει πλώρη για τα 100. Αν και χρειάστηκε η οικογενειακή μας ζωή να επιστρέψει στο Παρίσι, του Κόκκινου η καρδιά χτυπά πάντα δυνατά από την Καλαμάτα.»

ekdoseis kokkino paidika biblia

Γιάννης Γκανάς & Άννα Παπαφίγκου, δημιουργοί των εκδόσεων “Μάρτης
«Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2014. Ήταν κάτι που συζητούσαμε καιρό, να φτιάξουμε έναν εκδοτικό οίκο αποκλειστικά για παιδική λογοτεχνία, δίνοντας έμφαση σε ιστορίες που εστιάζουν στο παιδί και το αντιμετωπίζουν ισότιμα και ελεύθερα. Παράλληλα, θέλαμε να δώσουμε έμφαση σε εικονογραφήσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας αλλά και σε βιβλία που το παιδί (και οι γονείς) μπορούν να απολαύσουν επίσης και ως αντικείμενα. Προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους- η Άννα έχει κάνει θεατρικές σπουδές, ο Γιάννης σπούδασε στην ΑΣΚΤ και εργάζεται χρόνια στις εκδόσεις-, αλλά αλληλοσυμπληρωνόμαστε πλήρως στις επιλογές. Όταν πλέον γίναμε κι εμείς γονείς, η ανάγκη μας αυτή έγινε πιο πιεστική, να προτείνουμε δηλαδή αυτά τα οποία και εμείς θέλουμε για τα παιδιά μας. Ξεκινήσαμε με δύο βιβλία.

Το πρώτο, το Ποτέ Βία! (πρόκειται για τον λόγο που εκφώνησε η Άστριντ Λίντγκρεν, όταν της απονεμήθηκε το βραβείο των Γερμανών Βιβλιοπωλών το 1978), αποτελεί το άτυπο μανιφέστο μας. Επόμενος στόχος μας ήταν επίσης να συστήσουμε στο ελληνικό κοινό και την πολυβραβευμένη σειρά της Gunilla Bergström με ήρωα τον Άλφονς, ο οποίος έχει πλέον αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες και στη χώρα μας. Βρισκόμαστε ήδη στον 5ο τίτλο της σειράς και συνεχίζουμε. Αν αναλογιστεί κανείς το σχεδόν εχθρικό επιχειρηματικό κλίμα και τις κοινωνικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξή μας και κυρίως με τη διαπίστωση ότι, παρά τις δυσκολίες, οι προτεραιότητες των γονιών απέναντι στα παιδιά τους εξακολουθούν να είναι ουσιώδεις και όχι αποκλειστικά συνδεδεμένες με το κόστος ενός βιβλίου.»

*Ο πιο αγαπητός τίτλος των εκδόσεων Μάρτης είναι «Τα παραμύθια με την Ξένια» της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη. Η αγαπημένη ηθοποιός έχει επιλέξει κλασικά παραμύθια και τα έχει ξαναγράψει/ αφηγηθεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με αφήγηση.

ekdoseis martis paidika biblia

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b