MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Eκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Σιγά σιγά οι «διακοπές» κάθε είδους, με αφορμή το Πάσχα, ολοκληρώνονται και οι ρυθμοί ξεκινούν σε κάθε τομέα. Ισως οι εκδηλώσεις βιβλίου ξεκινούν λίγο νωρίτερα φέτος, αφού την Κυριακή του Θωμά, στις 23 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οπότε, εκδότες, συγγραφείς, φορείς, έχουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις με αφορμή τον διεθνή εορτασμό. Αλλά δεν είναι μονο αυτές οι εκδηλώσειες, υπάρχουν και άλλες, αρκετές και σημαντικές, εκδηλώσεις ιδεών, είτε με αφορμή την 50ή επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα, είτε με αφορμή τρέχοντα ζητήματα ή προσωπικότητες της επιστήμης και της διανόησης. Οπότε οι προτάσεις είναι πολλές, είναι διαφορετικές, όλες ενδιαφέρουσες όμως. Πάρτε στυλό, ανοίξτε το ημερολόγιο, σημειώστε.Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

• Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός είναι ταλαντούχος, δημοφιλής, παραγωγικός. Το νέο του βιβλίο, πάντα από τις εκδόσεις «Πατάκης», έχει τίτλο «Λίγες και μία νύχτες» και αυτή την εβδομάδα κάνει «κάθοδο» στα βιβλιοπωλείο της Αττικής, αφού ο Ισίδωρος Ζουργός είναι εκπαιδευτικός και από την ερχόμενη εβδομάδα οι υποχρεώσεις του θα είναι πολλές. Κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, στο «Ιανό» της Αθήνας (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Θα το παρουσιάσουν ο καθηγητής Θάνος Βερέμης και ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

• Από σήμερα ξεκινούν τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου οι εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Η Εμμανουέλα Δούση παρουσιάζει το βιβλίο της «Κλιματική αλλαγή» στις 7 το απόγευμα στο Public (Τσιμισκή 24, Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Παρούλα Νάσκου – Περράκη (τ. Καθηγήτρια Παν/μιου Μακεδονίας), Ευτύχιος Σαρτζετάκης (Καθηγητής, Αντιπρύτανης Παν/μιου Μακεδονίας), Παύλος Πετίδης και Ιάσων Μακρής (Φοιτητές του Παν/μιου Αθηνών), Εμμανουέλα Δούση (Συγγραφέας του βιβλίου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Κυριακίδης.

• H Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τυπωθήτω» παρουσιάζουν το βιβλίο του Αμερικανού ποιητή Jerome Rothenberg, «Ένας χρησμός για τους Δελφούς», στην δίγλωσση έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Το βιβλίο παρουσιάζουν η πανεπιστημιακός και ποιήτρια, Λιάνα Σακελλίου και ο ποιητής και καλλιτέχνης διαμέσων, Δημοσθένης Αγραφιώτης. Ποιήματα διαβάζουν οι ποιητές και μεταφραστές του βιβλίου, Μάρω Παπαδημητρίου και Ιωσήφ Βεντούρας. Την εκδήλωση συμπληρώνει δρώμενο με τον Γάλλο ποιητή, Serge Pey και την Ιταλίδα ποιήτρια, Chiara Mulas.

• Οι εκδόσεις «Στίξις» παρουσιάζουν το βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη “Μια τυχαία Ιφιγένεια στις 8:30 το βράδυ στο Polis Art Cafe, (αίθριο Αρσακείου Μεγάρου, Πεσματζόγλου 5). Η δημοσιογράφος Αθηνά Ραπίτου θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Στρατηγάκος και Κωνσταντίνα Ματουάλι-Κουτουλάκη.

• Στον Ιανό της Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 7) παρουσιάζεται η ποιητική συλλογή του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου που έχει τίτλο «Εγώ το μαύρο θα κρατάω έως θανάτου» (εκδ. Κέδρος) στις 7 το απόγευμα. Θα συζητήσουν με τον ποιητή οι ποιητές Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουδίδου και Νίκος Σκούφος.

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

• Στα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης στο Χαλάνδρι (Ανδρέα Παπανδρέου 11), στις 7 το απόγευμα, θα βρίσκεται ο Ισίδωρος Ζουργός με το βιβλίο του «Λίγες και μία νύχτες» (εκδ. Πατάκης). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης.

• Ο συγγραφέας Πέτρος Αυλίδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Τεμπέλης Κομπλέ» (εκδ. Γαβριηλίδης) στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) στις 7 το απόγευμα.

peripatos vivliou

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

• Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Απρίλιο Μήνα Βιβλίου, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Συγγραφέων με την ΕΝΕΛΒΙ και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, η Εταιρεία Συγγραφέων σάς προσκαλεί στην εκδήλωση «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – 160 χρόνια από τον θάνατό του». Στις 19:30, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου). Θα μιλήσουν η συγγραφέας Μαρία Δεληβορριά, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος και ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας. Θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

• Από τις 10 το πρωί ως τις 12 το βράδυ η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) μας καλεί σ’ έναν Περίπατο Βιβλίου. Οι αναγνώστες και οι φίλοι της Αθήνας θα περιηγηθούν σε 28 σημεία της πόλης, τα οποία συνδέονται με διάφορους τρόπους με το βιβλιο. Ο περίπατος περιλαμβάνει σημεία όπως την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Ολα παρατίθενται στους χάρτες και στην αφίσα του Περίπατου.

• Στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), μία από τις στάσεις στον Περίπατο Βιβλίου της ΕΝΕΛΒΙ, θα συγκεντρωθούν, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, πολλοί συγγραφείς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Βασίλης Αλεξάκης, Αντώνη Γκόλτσο, Αγγελική Δαρλάση, Σοφία Δημοπούλου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Αναστασία Καλλιοντζή, Μαριέττα Κόντου, Τζίμμυ Κορίνης, Πέρσα Κουμούτση, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Ιουλία Κωστοπούλου, Μαίρη Μαγουλά, Ηλίας Μαγκλίνης, Αργυρώ Μαντόγλου, Ιωάννα Μπαμπέτα, Ιωάννα Μπουλντούμη, Μαρία Νομικού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Αργυρώ Πιπίνη, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Κώστας Πούλος, Μαρία Σκαμάγκα, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Δημήτρης Στεφανάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Μαίρη Τσόγκα, Κώστας Χαραλάς θα είναι εκεί.

• Αλλη μια στάση στον Περίπατο Βιβλίου θα είναι το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων της Εστίας (Διδότου 19 και Δελφών). Από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα ο χώρος θα είναι γεμάτος από συγγραφείς (και βιβλία φυσικά). Θα συναντήσετε τους: Αθηνά Κακούρη, Νίκο Αλιβιζάτο, Θανάση Βαλτινό, Κατερίνα Σχινά, Νίκο Καραπιδάκη, Τάκη Αναστόπουλο, Βασίλη Κάλφα, Γεράσιμο Στεφανάτο, Γιώργο Καράμπελα, Χριστίνα Αγγελοπούλου-Μυριβήλη.

• Το δικό του μερίδιο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου οργανώνει το διαδικτυακό περιοδικό «Ο Αναγνώστης», από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι στο χώρο του βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» (Αγίων Αναργύρων 5, Αγιοι Ανάργυροι), σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων. Θα βρίσκονται στη γιορτή οι Ξένια Καλογεροπούλου, Βασίλης Βασιλικός, Αχιλλέας Κυριακίδης, Αλέξης Πανσέληνος, Τίτος Πατρίκιος, Μαρία Βαχλιώτη, Λουκία Δέρβη, Παναγιώτης Κεχαγιάς, Δανάη Σιώζιου, Ειρήνη Σταματοπούλου, Μαρία Φακίνου, κ.ά.

• Οσοι βρεθείτε στη Ναύπακτο για Σαββατοκύριακο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εξαιρετικό βιβλιοπωλείο Adagio, στο παλιό λιμάνι (Ν. Μπότσαρη 10). Εκεί, στις 9 το βράδυ, η Χίλντα Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα «Η συχνότητα του θανάτου» (εκδ. Μεταίχμιο). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο μουσικοκριτικός Δημήτρης Κοριαλάς και θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα.

• Ενα ξεχωριστό βιβλίο, του εικονολήπτη Πωλ Βιττωρούλη, με τίτλο «Camera Belli», με σπάνιο υλικό από 23 επιλεγμένες εμπειρίες-αποστολές του μέσα από την 25χρονη πορεία του ως πολεμικός ανταποκριτής παρουσιάζεται στις 6 το απόγευμα στο θέατρο Αλίκη (Αμερικής 4). Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Μαρία Καρχιλάκη και Χρίστος Βασιλόπουλος, ο δημοσιογράφος του CBS, Allen Pizzey και ο Πωλ Βιττωρούλης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Πωλ Βιττωρούλη και του Γιώργου Ιωαννίδη. Επιμέλεια της έκδοσης Γιάννης Ασδραχάς. Επιμέλεια κειμένου Λούλα Κυπραίου. Οργάνωση παραγωγής Μιχάλης Βιττωρούλης. Σχεδιασμός και Layout έκδοσης «Beetroot Design Group». Το βιβλίο συνοδεύεται από ένθετο-poster στο οποίο από τη μία πλευρά περιλαμβάνονται εικόνες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα και στην άλλη πλευρά ο χάρτης με όλα τα σημεία που βρέθηκε ανά τον κόσμο.

afisa

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

• Εναν χρόνο πριν η Αθήνα φιλοξενήσει για ένα ολόκληρο έτος – με τη συμβολή των πολιτιστικών φορέων της πρωτεύουσας – την παγκόσμια παραγωγή του βιβλίου, με την παρουσία συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοθηκονόμων, αλλά και καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, κομιξάδων και μουσικών, ο δήμος Αθηναίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με μία σειρά δράσεων. Στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού και από την «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με τη φωνή της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη αντιστοίχως, θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες της «Αττικό Μετρό», του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του λιμανιού του Πειραιά. Στις 6 το απόγευμα,στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης Αθήνα 9.84, ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, τον οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ορίσει επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», θα μιλήσει για πρώτη φορά για τον σχεδιασμό, τις προκλήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργεί για την πόλη μας, η μεγάλη αυτή διεθνής διοργάνωση.

• Η συγγραφέας Ελενα Χουζούρη παρουσιάζει το βιβλίο της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» (εκδ. Πατάκης) στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας. Θα μιλήσουν η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά και η Ελενα Χουζούρη. Συντονίζει ο ποιητής Ιωσήφ Βεντούρας.

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

• Το βιβλίο του Μ. Καραγάτση «Βασίλης Λάσκος» (Εκδόσεις της Εστίας) παρουσιάζεται στις 7.30 το απόγευμα στο θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5). Θα μιλήσουν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η δημοσιογράφος Πέπη Ραγκούση και ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος.

• Το βιβλίο του Αντώνη Π. Κεφαλά «Δέλτα – Οπως Ελλάδα» (εκδ. Λιβάνης) παρουσιάζεται στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Ολυμπία, της Αίγλης Ζαππείου. Θα μιλήσουν οι Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος EET, Πρόεδρος Δ.Σ. Eurobank, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Imerys Hellas, μέλος Δ.Σ. Imerys Group, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε, Ντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΔΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόγιαννης.

• Η ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Χρόνη «Τα αγάλματα και οι ψυχές» (εκδ. Καστανιώτης) εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και ποίηση». Ετσι, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στις 6 το απόγευμα οι Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γ. Ν. Μανιώτης και Θανάσης Θ. Νιάρχος θα παρουσιάσουν την νέα ποιητική συλλογή του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών ποιητή.

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

• Με αφορμή τα βιβλία της σειράς «Μεταπολίτευση» των εκδόσεων «Θεμέλιο» («Μεταπολίτευση: Η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων» και «Η Μεταπολίτευση ’74-’75: Στιγμές μιας μετάβασης») και το βιβλίο του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη «Δικτατορία και Μεταπολίτευση» το διαδικτυακό περιοδικό «Χρόνος – Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίς» διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Χούντα και Μεταπολίτευση στην εποχή της κρίσης: τι σημαίνουν για μας σήμερα;». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) στις 8 το βράδυ με ομιλήτές του Πολυμέρη Βόγλη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Μάγδα Φυτίλη. Συντονίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

• Το νέο βιβλίο του Γιώργου Μπράμου «Ανάμεσα στους τοίχους» (εκδ. Καστανιώτης) παρουσιάζεται στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο ψυχοθεραπευτής Γιώργος Στυλιαράς, και οι κριτικοί λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Γιώτα Φέστα.

• Στον Ιανό της Αθήνας, επίσης, λίγο νωρίτερα, στις 6 το απόγευμα παρουσιάζεται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γιαννακού με τίτλο «Τεχνολογία, Μαρτυρίες και Χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου – Μυκηναϊκά Ευρήματα σε Χαττούσα, Μικρά Ασία, Αίγυπτο, Κύπρο και Λεβάντε» (εκδ. Παπαζήσης). Θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσης Τάσιος, ο αρχαιολόγος στο Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Μπουλώτης και ο εκδότης Αλέξανδρος Παπαζήσης.

• Το βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού «Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Σπόρος» (Δροσίνη 7, Κηφισιά) στις 7 το απόγευμα. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες του.

• Τα διηγήματα του Βασίλη Μόσχου «Θραύσματα» (εκδ. Κέδρος) παρουσιάζονται στον «Ιανό» της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) στις 7 το απόγευμα.

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

• Το βιβλίο του Θάνου Βερέμη «Μεγάλες προσδοκίες» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στα Public Συντάγματος στις 7 το απόγευμα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας, Σταύρος Θωμαδάκης.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

• Νέο βιβλίο της Αργυρώς Μαντόγλου με τίτλο «Σώμα στη βιτρίνα» (εκδ. Μεταίχμιο). Παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσουν η Ελευθερία Δημητρομανωλάκη και η Εριφύλη Μαρωνίτη.

• Οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Τσακίρη «Ιφιγένεια». Στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) στις 7 το απόγευμα. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δικηγόρος Στράτος Τρυπάνης, ενώ η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.

• Μια συζήτηση για δύο ποιητές του κόσμου που ύμνησαν τον έρωτα, δύο βιβλία που μετέφρασε και επιμελήθηκε η Αγαθή Δημητρούκα παρουσιάζονται στο Public Κολωνακίου (Σκουφά 3) στις 7 το απόγευμα. Πρόκειται για τα βιβλία «Τα πόδια σου αγγίζω στο σκοτάδι και άλλα ανέκδοτα ποιήματα» του Πάμπλο Νερούδα και το «Χίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» (και τα δύο εκδ. Πατάκης). Θα μιλήσουν η μεταφράστρια Αγαθή Δημητρούκα, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και η φιλόλογος και συγγραφέας Δήμητρα Μήττα.

• Οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην 6η εκδήλωση που ολοκληρώνει την 6η περίοδό τους, με αφορμή τα 110 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο (1907-1985). Η εκδήλωση –με ελεύθερη είσοδο– θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

• Στην Κηφισιά και στο βιβλιοπωλείο Σπόρος (Δροσίνη 7), θα βρίσκεται η Ελενα Χουζούρη για να παρουσιάσει το βιβλίο της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» (εκδ. Πατάκης). Θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα Ελενα Μαρούτσου.

• Ο συγγραφέας Τάσος Γουδέλης θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Απόσταση αναπνοής» (εκδ. Πατάκης) στο βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» (Αγ. Αναργύρων 5, Αγιοι Ανάργυροι). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης.

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

• Η Εταιρεία Σπουδών, με τη νέα σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το Πρόσωπο και το Έργο», επιδιώκει να προβάλλει κάθε φορά το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο πρόσφατο νεοελληνικό γίγνεσθαι και συνεχίζει να διατυπώνει απόψεις, θέσεις και προτάσεις. Ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, είναι αυτή τη φορά ο καλεσμένος της Εταιρείας Σπουδών. Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή συζήτησης ενώπιον κοινού, και συνομιλητές του κ. Γιώργου Δερτιλή θα είναι ο Καθηγητής Xρηματοοικονομικής Eπιστήμης κ. Σταύρος Θωμαδάκης, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας κ. Νίκη Μαρωνίτη, ο Διδάκτωρ Ιστορίας και επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κ. Άγγελος Νταλαχάνης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Ειρήνη Τουντασάκη. Στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1) στις 6.30 μ.μ.

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

• Αναπάντεχο το νέο βιβλίο του διαρκώς ανήσυχου Απόστολου Δοξιάδη. «Λέγοντας και ξαναλέγοντας» είναι ο τίτλος, με υπότιτλο «Η λογοτεχνία, ο μυστηριώδης Πάτροκλος Γιατράς και οι μεταμορφώσεις της Ερημης Χώρας» και κυκλοφορεί από τις δραστήριες και πάντα ποιοτικές εκδόσεις «Ικαρος». Στον Ιανό (Σταδίου 24), στη 1 το μεσημέρι για το βιβλίο θα συνομιλήσουν ο φιλόλογος και ποιητής Νάσος Βαγενάς, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Απόστολος Δοξιάδης. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b