MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
25
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Attenberg
Chainsaw Man-Η ταινία: Reze Arc (με υπότιτλους)
Christy
Cinema Made in Italy
Darkman
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Dracula
Exit 8
Grand Prix: Ο γύρος της Ευρώπης (μεταγλωττισμένη)
Harvest
In Search of an Audience
Jujutsu Kaisen: Εκτέλεση
Mauthausen
Noi
Nouvelle Vague
Sisu 2: Ο δρόμος της εκδίκησης
Wicked: Μέρος δεύτερο
Έκλειψη
Ένα απλό ατύχημα
Όταν έρθει το φθινόπωρο
Ανεμώνη
Αντίπαλοι για καλό
Αποστροφή
Αυτή η νύχτα μένει
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βουγονία
Γεια σου Φρίντα (μεταγλωττισμένη)
Δεσποινίς Μόξι: Η Οδύσσεια μιας γάτας (μεταγλωττισμένη)
Η Γιούκου και το λουλούδι των Ιμαλαΐων (μεταγλωττισμένη)
Η αγάπη που απομένει
Η γεύση του κερασιού
Η κάθοδος των εννέα
Η συμμορία των μάγων 3
Η τελετουργία
Ιωάννης ο βίαιος
Καμία άλλη επιλογή
Κατοικίδια στο express (μεταγλωττισμένη)
Κουραμπιέδες από χιόνι
Κράτα την ψυχή σου στο χέρι και περπάτα
Κυνηγός: Επικίνδυνη ζώνη
Κύριλλος και Μεθόδιος – Οι φωτιστές των Σλάβων
Ληστεία στην Αθήνα
Λο
Λόλα
Μέρες οργής
Μαργαρίτες
Μαρτυρίες
Με λένε Στέλιο
Μετανιώνοντας για σένα
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπάυρον: Η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου
Νυρεμβέργη
Νυχτερινή εφημερία
Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου
Ο άτρωτος
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι 12 ένορκοι
Ονειρα
Ο φίλος μου ο Ταφίτι (μεταγλωττισμένη)
Ραν
Στο νησί του Αμρουμ
Στρουμφάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Συνύπαρξη, λέμε τώρα
Σώστε τον πράσινο πλανήτη
Τα κακά παιδιά 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το αγαπημένο μου γλυκό
Τομ και Τζέρι: Η απαγορευμένη πυξίδα (μεταγλωττισμένη)
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το προξενιό της Άννας
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Τρία χιλιόμετρα ως το τέλος του κόσμου
Τύχη βουνό
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Η Ρόζα της Σμύρνης

Μια παλιά φωτογραφία, ένα επτασφράγιστο μυστικό που στοιχειώνει τις ζωές των ηρώων για χρόνια κι ένα ματωμένο νυφικό που κινεί τα νήματα της πλοκής, περιβάλλουν την ιστορία της Ρόζας που ξεκινά στη Σμύρνη του 1922.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 95'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σμύρνη, λίγο πριν από την καταστροφή: Η Ρόζα, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα αλλά ο γάμος θα έχει τραγική κατάληξη. Aθήνα 1987: H Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη) ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) κουβαλώντας ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας), ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας.

i roza tis smurnis

Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν και να γεννηθεί μια καινούργια, παράλληλα με το μυστήριο που σκεπάζει τη ζωή της Ρόζας. Το σενάριο της ταινίας προέρχεται από το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη) που γράφτηκε πριν από 15 χρόνια και αφηγείται τις ιστορίες άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που η μοίρα επέλεξε να φέρει κοντά μέσα από μια σειρά συμπτώσεων. Όμως η ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται το 1987 ελάχιστα κοινά φαίνεται να έχει με εκείνη της Σμύρνης του 1922, παρότι ο συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης και ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Στο ιστορικό περιθώριο της μικρασιατικής καταστροφής ο ματωμένος γάμος είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Στην Αθήνα των 80ς και των θερμών επεισοδίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο έρωτας του συλλέκτη και της εγγονής της Ρόζας είναι ελάχιστα πειστικός και σκηνοθετικά άβολος παρότι το σενάριο φαίνεται να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Όμως η υπερβολική οργή του ελληναρά ήρωα (μια άστοχη ερμηνεία του Νούσια) σε συνδυασμό με τις ειδικές συνθήκες και την αγωνία του γύρω από την «εμπορική επιτυχία» της έκθεσης με τα αντικείμενα του ξεριζωμένου ελληνισμού που προετοιμάζει, δεν φαίνεται να του αφήνουν και πολλά περιθώρια για ένα νέο ρομάντζο. Ακόμη κι αν η πρώην του (η Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλο… «σκύλας») τον ωθεί προς το αντίθετο. Η ιστορία έχει ενδιαφέρον, το μυστικό διατηρείται καλά φυλαγμένο, η Πρωτοψάλτη βγάζει όλη την ένταση και την οργή του χαρακτήρα της, το επίπεδο παραγωγής βρίσκεται υψηλά (βοηθούν φυσικά και τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη) αλλά η τηλεοπτική αισθητική του σκηνοθέτη της «Αναστασίας» αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις στο θεατή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Η Ρόζα της Σμύρνης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Σενάριο: Χριστίνα Λαζαρίδη, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ & Ρόζα» (εκδόσεις Πατάκη)

Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιλμάζ Γκρουντά (Yılmaz Gruda), Γιούλικα Σκαφιδά, Τζεμ Ακσακάλ (Cem Aksakal), Πέτρος Λαγούτης, Χάρης Εμμανουήλ, Κώστας Καζανάς, Αϊσάν Σουμερτζάν (Aysan Sümercan)

Διάρκεια: 95'
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2016

Rating: 2
Διανομή: Feelgood
Περισσότερα από CINEMA