MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στο… κομοδίνο: 5 επιλογές για αυτή την εβδομάδα

Είναι πολλές οι επιλογές για τον αναγνώστη, ειδικά αυτές τις μέρες. Για αυτή την εβδομάδα διαλέξαμε βιβλία από διαφορετικές κατηγορίες που όμως ακουμπούν μ’ έναν τρόπο και στο κλίμα των γιορτών, στο κλίμα αναστοχασμού και νοσταλγίας, αλλά και στη διάθεση απομόνωσης και απόδρασης μετά τις συγκεντρώσεις, τα γλέντια και τις συναντήσεις. Μπορείτε να επιλέξετε ό,τι σας πηγαίνει, ό,τι θα θέλατε να σας κάνει παρέα, ό,τι θα θέλατε να γνωρίσετε.Όλγα Σελλά

author-image Μάρη Τιγκαράκη
  • Ε, «Η ώρα του παιδιού» της Αντιγόνης Μεταξά, της Θείας Λένας πολλών γενιών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Και περιέχει τις ωραιότερες ιστορίες, τα καλύτερα παραμύθια, τα πιο συγκινητικά διηγήματα που ακούστηκαν από εκείνη την ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή, που ξυπνούσε το πρωί τα παιδιά στις δεκαετίας του ’40, του ’50 και του ’60. Ασφαλώς ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους. Την επιμέλεια και τον πρόλογο της έκδοσης έκανε η Μαρία Ηλιού, εγγονή της Αντιγόνης Μεταξά.
i ora tou paidiou
  • Ενα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής και ένα βιβλίο για την τέχνη της μαγειρικής. «Η μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη, τεχνική», των Πιερ Γκανιαίρ και Ερβέ Τις (εκδ. Πόλις, μετ. Αιμίζλιος Βέζης) έχει μεν συνταγές αλλά δεν έχει ούτε κατάλογο υλικών, ούτε δοσολογίες, ούτε μέθοδο εκτέλεσης. Είνα ένα βιβλίο που αναζητεί πώς ο καθένας που θέλει να καταπιαστεί με τη δημουργία ενός πιάτου, θ’ αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του, θα παραλλάξει συνταγές, θα αλλάξει υλικά και τρόπο εκτέλεσης. Και θα φτιάξει το δικό του. Είναι ένα βιβλίο για τη διαδικασία της δημιουργίας, με λίγα λόγια.
magiriki 1
  • Ενα βιβλίο που καταπιάνεται με την αφήγησης της προσωπικής μνήμης αλλά και της συλλογικής μνήμης είναι το βιβλίο του Γιώργου Κοκοτού «Το χωράφι της Μαρούλαινας» (εκδ. Πατάκης, πρόλογος Βασίλης Βασιλικός) και ξεκινά την πορεία του από το Αιγαίο, σχετικά πρόσφατα, το 1989. Κάνει ένα ταξίδι προς τα πίσω, πάνω σ’ ένα ιστιοφόρο και ο καπετάνιος του ιστιοφόρου καταγράφει αναμνήσεις και μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Δαφνές της Κρήτης μέχρι την ενηλικίωσή του και τη διαδρομή που ακολούθησε κατόπιν. Τη διαδρομή των επενδύσεων και των επιτυχημένων επιχειρήσεων.
xorafi
  • Για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας υπάρχει το βιβλίο «Ιστορίες της ζωή σου και άλλες ιστορίες», του μετρ του είδους Ted Chiang, που όμως πρώτη φορά μεταφράζεται στα ελληνικά (εκδ. Κέδρος, μετ. Δημήτρης Αρβανίτης). Ενας συγγραφέας που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και σ’ αυτή την έκδοση συγκεντρώνονται οκτώ από τα διηγήματά του που εξερευνούν τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, ντετερμινισμού και ελεύθερης βούλησης.
istories tis zois sou
  • Μια πολύ σημαντική έκδοση κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ικαρος». Σ’ έναν τόμο συγκεντρώθηκαν όλα τα διηγήματα του Δημήτρη Νόλα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ενας τόμος που έχει τίτλο «Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες» (επίμετρο Τιτίκα Δημητρούλια), που έχει μια γοητευτική διαδρομή στο ξεχωριστό συγγραφικό σύμπαν του Δημήτρη Νόλλα, που ξέρει να θίγει μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο όλα όσα απασχολούν όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική κοινωνία. Αλλά και τις ιδιαίτερες συγγραφικές αγάπες του Δημήτρη Νόλλα: τον ξένο, την πατρώα γη, τη μοναξιά, όσα βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Μια ξεχωριστή συλλογή.
NOLAS

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b