MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Status Update: Ηλίας Καρελλάς, σκιοπαίκτης

Δημιουργικός και δραστήριος, ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς μάς ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών, μέσα από τρεις διαφορετικές παραστάσεις που φιλοξενούνται στη Στέγη, το θέατρο Κάππα και το Μέγαρο Μουσικής.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη
Άρχισα να παίζω με τις σκιές, όταν ήμουν πολύ μικρός κι όλα γύρω μου τότε φάνταζαν μικρά. Οι άνθρωποι, οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα, ήταν όλα μικρά σαν τις σκιές, σαν τον μικρό φωτισμένο μπερντέ της γειτονιάς. Μεγαλώνοντας εγώ, μεγάλωσαν και όλα γύρω μου. Οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα, τα συμφέροντα, ήταν όλα μεγάλα. Έτσι, το μόνο θύμιζε την όμορφη εκείνη μικρή εποχή ήταν αυτός ο θίασος των σκιών… Με δάσκαλό μου το Θανάση Σπυρόπουλο και μετά τις σπουδές μου στη Σχολή Σταυράκου, γνωρίζοντας, παράλληλα, τον Ευγένιο Σπαθάρη και άλλους καραγκιοζοπαίκτες της εποχής, προσπάθησα και προσπαθώ να ταξιδεύω το κοινό μου σε έναν άλλο κόσμο, μικρό μα τόσο όμοιο με αυτό τον μεγάλο που ζούμε.

Hlias Karellas penguins

Στην οικογένειά μου δεν υπήρχε κάποια σύνδεση με το θέατρο σκιών. Αργότερα μαθήτευσα στο πλευρό του καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλου ενώ γνώρισα και συνεργάστηκα και με άλλους κορυφαίους εκπροσώπους του θεάτρου σκιών στην Ελλάδα, όπως ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο Μάνθος Αθηναίος, ο Γιάνναρος κ.α. Έτσι, η επαγγελματική μου πορεία ξεκινάει περίπου το 1996 με παραδοσιακές παραστάσεις Καραγκιόζη. Από το 2002 και μετά, ξεκίνησα να πειραματίζομαι πάνω στο θέατρο σκιών με νέα έργα και φόρμες.


Ο Καραγκιόζης είναι ένα θέατρο λαϊκό και, σαφώς, επίκαιρο από τη γέννησή του. Όμως, αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση. Τα παιδιά μαγεύονται από τις σκιές και ταυτίζονται άμεσα από τους χαρακτήρες του έργου. Οι καιροί μπορεί να αλλάζουν, παρόλα αυτά ο Καραγκιόζης είναι μια αξία σταθερή. Είναι όμως και ένα θέατρο που άλλαζε και αλλάζει στα χρόνια ακολουθώντας την εποχή του, όπως κάθε μορφή τέχνης. Η δυναμική της σκιάς δοσμένη με παραδοσιακό ή μοντέρνο τρόπο πάντα γοητεύει.

Το στοίχημα για το θέατρο σκιών είναι, πατώντας γερά στην παράδοση, να βγει από το μουσείο και να έρθει στο σήμερα μέσα από φροντισμένες παραγωγές.


Το στοίχημα στο υπέροχα στυλιζαρισμένο θέατρο σκιών είναι, πατώντας γερά στην παράδοση, να βγει από το μουσείο και να έρθει στο σήμερα μέσα από φροντισμένες παραγωγές. Αυτό ακριβώς προσπαθώ μέσα από τις παραστάσεις μου για παιδικό και ενήλικο κοινό, να ενώνω το παλιό με το καινούριο, μέσα από την ανανέωση της θεματολογίας, των κειμένων και του εικαστικού αποτελέσματος . Είναι αξιοσημείωτο πως παιδιά νηπιαγωγείου ή δημοτικού που τα παιχνίδια τους ως επί το πλείστον είναι ηλεκτρονικής φύσεως μπορούν να γίνουν συνειδητοί θεατές μιας παράστασης θεάτρου σκιών.

Μου αρέσει να αναζητώ νέες θεατρικές φόρμες με κύριο άξονα το παραδοσιακό θέατρο σκιών, χρησιμοποιώντας τη μαγεία της σκιάς. Έτσι, άρχισα να δημιουργώ παραστάσεις για το θέατρο, που στηρίζονται στον πλούτο της παράδοσής του Θεάτρου Σκιών και στη δυναμική του, αλλά ενσωματώνουν και μέσα δραματοποίησης, όπως η κούκλα, η μάσκα, και, φυσικά, η παρουσία του ηθοποιού. Βασική πηγή έμπνευσης είναι οι διαχρονικές μελωδίες και οι ρυθμοί της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, η μυθολογία, τα λαϊκά παραμύθια και τα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας. Έτσι, τα παιδιά και οι θεατές του σήμερα έρχονται σε επαφή με ένα τόσο παλιό είδος θεάτρου δοσμένο στο σήμερα. Δεν λείπουν όμως και κείμενα από το σύγχρονο ρεπερτόριο, όπως η παράστασή μου «Στην Κιβωτό στις οκτώ» του Ulrich Hub στο θέατρο Κάππα, ένα πολυβραβευμένο κείμενο για παιδιά που γίνεται παράσταση με ηθοποιούς, σκιές, video προβολές και ζωντανή μουσική στη σκηνή από τους Burger Project.

iliasmanolis2 s

Με τον Μανώλη Μαυροματάκη στη Στέγη

Το project «Μύθοι του κόσμου γίνονται τραγούδια για «παιδιά» είναι μια παράσταση-συναυλία που ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, σκιάς και φωτός, λόγου και μουσικής. Έτσι, 20 διαφορετικοί μύθοι από την Ελλάδα και τον κόσμο γίνονται τραγούδια και ζωντανεύουν σε ένα σκηνικό χώρο με στοιχεία θεάτρου σκιών. Οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν τις ιστορίες των σκιών με το τραγούδι και τον στίχο σε πρώτο πλάνο και τον Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του παραμυθά- οικοδεσπότη να ξετυλίγει το μίτο των ιστοριών με την αφήγησή του.

Θα ήθελα το θέατρο σκιών να πάρει τη θέση που του αξίζει, τόσο από την πλευρά της πολιτείας, όσο και από την πλευρά του κοινού. Να έρθει σε έναν ισότιμο διάλογο με τα άλλα είδη θεάματος ή μικροθεάματος, όπως είναι το κουκλοθέατρο και η μαριονέτα. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλές προσπάθειες, επιμονή, υπομονή, και αγάπη για το θέατρο σκιών. Σίγουρα μέσα από μεγάλες παραγωγές που έχω συμμετάσχει ή δημιουργήσει ο ίδιος, το θέατρο σκιών δοσμένο πολλές φορές με διαφορετικό ή πρωτότυπο τρόπο μπορεί να απευθύνεται σε ευρύ κοινό, παιδιά και ενήλικες, και μέσα από μια καλή θεατρική εμπειρία να κερδίζει στο μέλλον θεατές.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b