MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Ωνασείος Βιβλιοθήκη ανοίγεται στο κοινό με δωρεάν επαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες

Σε μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να ξεναγηθούμε στο νεοκλασικό στολίδι της Ωνασείου Βιβλιοθήκης εξελίχθηκε το μεσημεριανό παρουσίασης των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση. Στο ιστορικό κτήριο της 100ετούς ιστορίας, απέναντι από το ναό του Ολυμπίου Διός, εκεί όπου ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου εκβάλλει στη λεωφόρο της Βασιλίσσης Αμαλίας και στο εσωτερικό του προβάλλουν περίτεχνες μαρμάρινες εστίες του μεγάλου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, θα φιλοξενηθούν άλλωστε όλες οι, δωρεάν εισόδου δραστηριότητες για το κοινό της πόλης.

Monopoli Team

Βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες θεματικές, που αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ευρηματικές δράσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις από το Αρχείο Καβάφη, αλλά και δυναμικά εργαστήρια στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, συνθέτουν το μωσαϊκό των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους, οικογένειες, φοιτητές, ενήλικες, αλλά και για άτομα με αναπηρία.

Παιδιά που μαθαίνουν την ιστορία του βιβλίου μέσα από τις τέχνες της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής, ταξιδεύουν στην Ιθάκη του Οδυσσέα με «όχημα» τη ζωγραφική, αλλά και δημιουργούν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση αξιοποιώντας την τεχνολογία. Μαθητές εμπνέονται από τον Καβάφη και «παντρεύουν» την ποίηση με την ηλεκτρονική μουσική, ενώ φοιτητές συναντιούνται με καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών από αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια και μελετούν τον Αλεξανδρινό ποιητή. Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τη ζωγραφική και βρίσκουν τρόπους να εκφράζονται μέσα από την τέχνη.

ekpaideutika programmata idrumatos onasi 2016 biku gerontopoulou
Βίκυ Γεροντοπούλου, Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης & Ψηφιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση


«Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης επιδιώκουν τη γόνιμη επαφή παιδιών και ενηλίκων με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από δημιουργικές αναγνώσεις, αλλά και με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών. Παράλληλα, αναδεικνύουν τη σημασία και το περιεχόμενο σπάνιων τεκμηρίων που θησαυρίζονται στις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση και φιλοδοξούν να 
παρακινήσουν και να εμπνεύσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει το πλούσιο αυτό πολιτιστικό απόθεμα, δίνοντας ζωή στο ίδιο το βιβλίο ως μέσο διακίνησης ιδεών αλλά και ως έργο τέχνης» εξηγεί η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και των Ψηφιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση Βίκυ Γεροντοπούλου, αναφερόμενη στον στόχο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

ekpaideutika programmata idrumatos onasi 2016 afroditi panagiotakou
Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη θησαυρίζει δυο μεγάλες συλλογές, την Ελληνική Βιβλιοθήκη – που αποτελείται από βιβλία τα οποία αντιπροσωπεύουν την πνευματική δραστηριότητα του Γένους, τόσο των κοσμικών όσο και των ανθρώπων της Εκκλησίας, από την εποχή της ιταλικής Αναγέννησης ως τα ύστερα χρόνια του Νεο-Eλληνικού Διαφωτισμού και την Περιηγητική συλλογή. «Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι χάρη στην υποστήριξη εκείνων που έχουν αναγνωριστεί πλέον ως εθνικοί ευεργέτες υπήρξε έντονη εκδοτική δραστηριότητα τόσο το 18ο όσο και τον 19ο αιώνα. Τα βιβλία αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν λόγο περί ελευθερίας, δείχνοντας ως μόνο δρόμο προς την απόκτηση της εθνικής ταυτότητας την ίδια την Παιδεία. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όπου η έννοια της εθνικής συνείδησης αποτελεί συχνά αντικείμενο καπηλείας, αλλά και στοιχείο σύνδεσης με τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αξίζει να τονίζουμε ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός δεν αποτελούν μόνο οχήματα εθνικής ταυτότητας, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Και αυτή είναι μια από τις δικές μας σταθερές αρχές στο Ίδρυμα Ωνάση», τονίζει η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

ekpaideutika programmata idrumatos onasi 2016 thodoris xiotis
Θοδωρής Χιώτης, Project Manager Αρχείου Καβάφη

Δύο από τα κορυφαία έργα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, τον «Ερωτόκριτο» και την «Ελληνική Νομαρχία», διάβασαν δε, σε αποσπάσματα τους και οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Αργύρης Πανταζάρας. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ωνασείου Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται και ο θησαυρός του αρχείου Καβάφη που, σύμφωνα με τον project manager του, Θοδωρή Χιώτη, «αποσκοπούν στη διάδοση του έργου του Κ.Π. Καβάφη μέσα από σειρά προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, σε φοιτητές, ερευνητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη είναι σχεδιασμένες με σκοπό την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος, όχι μόνο των νεότερων γενιών αλλά και των μη μυημένων στο καβαφικό έργο, την προώθηση και υποστήριξη της καινοτόμου έρευνας, τη δημιουργική εμπλοκή με το καβαφικό έργο, την αξιοποίηση των νέων μέσων και τεχνών». Το προσεχές καλοκαίρι μάλιστα θα διεξαχθεί ένας καινοτόμος συνδυασμός διαλέξεων και ερευνητικών σεμιναρίων με τίτλο «International Cavafy Summer School».

ekpaideutika programmata idrumatos onasi 2016 xristina panagiotakou
Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση

Από το σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα δοκιμασμένα φορμάτ Ειδικής Αγωγής «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» και «Έλα κι εσύ ζωγραφίζω μουσική» και όπως επισημαίνει η υπεύθυνη τους Χριστίνα Παναγιωτάκου «έχουν κοινό στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη μουσική και τα εικαστικά. Ο ρυθμός, οι μελωδικές γραμμές, τα εικαστικά υλικά και οι μελοποιημένες κοινωνικές ιστορίες λειτουργούν ως συστατικά για μια σειρά από δομημένες μουσικές και εικαστικές δραστηριότητες-παιχνίδια. Μέσα από τα παιχνίδια αυτά, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές, επικοινωνιακές δεξιότητες, λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας και γίνονται πρωταγωνιστές των πράξεών τους».

Το κτίριο που στεγάζει την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη πέρασε στα χέρια του ιδρύματος το 1989. Κατοικία αρχικά του δικηγόρου Γεωργίου Ορφανίδη (Αιγυπτιώτη που ασχολείτο με την εμπορία βάμβακος) και της συζύγου του Όλγας Σαρόγλου, αδελφής του δωρητή του Σαρογλείου Μεγάρου, είναι έργο του σημαντικού αθηναίου αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά – μελετητή της αναμαρμαρεώσεως του Παναθηναϊκού Σταδίου και δημιουργού μεταξύ άλλων του μεγάρου της γαλλικής πρεσβείας, του νοσοκομείου Συγγρού, του Αιγινήτειο νοσοκομείου, του σημερινού Μουσείο Μπενάκη. 

Κατά τη δεκαετία του ’30, το κτίριο κατοικήθηκε από την οικογένεια Καλλιγά. Εν συνεχεία, περί το 1937-38, εγκαταστάθηκε σε αυτό η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και λειτουργούσε τόσο ως Σχολή, όσο και ως κατοικία του τότε Διευθυντή, μέχρι και το 1950. Τελευταίος ένοικος υπήρξε το World Craft Council (W.C.C.), το οποίο χρησιμοποιούσε το κτίριο ως εκθετήριο. Ο επικεφαλής τότε του W.C.C. ήταν ο Μιχάλης Γούτος. Περνώντας στα χέρια του Ιδρύματος Ωνάση, το κτήριο αποκασταστάθηκε πλήρως εσωτερικά και εξωτερικά από τις αλόγιστες επεμβάσεις που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

ekpaideutika programmata idrumatos onasi 2016 aidini pantazaras
Αριστερά και δεξιά, οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Αργύρης Πανταζάρας

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016-17

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης:

  • Εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες
  • Διαλέξεις για ενήλικες
  • Εκπαιδευτικές Ημερίδες
  • Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη:

  • Δράσεις εντός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (διαλέξεις, performance lectures, ερευνητικά σεμινάρια)
  • Δράσεις εκτός Ωνασείου Βιβλιοθήκης – Ο Καβάφης πάει Σχολείο
  • International Cavafy Summer School

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής:

  • Πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό»
  • Πρόγραμμα «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!»

Το πλήρες ημερολόγιο με τις περιγραφές των εκπαιδευτικών δράσεων 2016-17, του Ιδρύματος Ωνάση μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.onassis.org, ενώ προβλέπεται ενημέρωση του κοινού με newsletter, κατόπιν σχετικής εγγραφής. 

Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη (τηρείται σειρά προτεραιότητας).

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected] ή 210 3713000 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.00-17.00).

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b